QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente medicina

Celulele stem - aplicatie: inghetarea cordonului ombilical - proiect referatCELULELE STEM - APLICATIE: INGHETAREA CORDONULUI OMBILICAL

Mereu ne spunem: "Sanatatea este cea mai importanta!". Oare toti stim cate vieti sunt salvate datorita acestor celule miraculoase? As putea spune ca motivul pentru care am ales sa scriu despre celulele stem, mai exact,despre o aplicatie noua si foarte importanta, inghetarea cordonului ombilical este sa fac cunoscut procedeul cu o semnificatie atat de importanta. Mai jos veti descoperi ce minuni pot face celulele stem.

Prima data sa clarificam ce este aceasta celula cu capacitati deosebite. Minunea incepe inca din momentul conceptiei: la inceputul unei noi vieti, cand embrionul incepe sa se divizeze, celulele nu difera inca una de alta. In a 15-a zi incepe specializarea celulelor in celule cu diferite functiuni, in celule de nervi, muschi, piele si alte celule din care se compun diferitele organe. Celula stem este deci piatra de temelie necesara in procesul de formare a organelor. Asta inseamna, ca stiinta medicinii va putea sa se foloseasca de aceste celule, sa cladeasca din nou organele vatamate, sau mai precis sa regenereze. Pentru aceasta nu este nevoie de mai mult, decat ca celulele stem sa fie transportate la organul respectiv, si acestea sa poate incepe activitatea de regenerare.Se descopera din ce in ce mai multe caracteristici favorabile ale celulelor stem. Viata este pusa in pericol de multe boli care afecteaza unele organe. Dar celulele stem pot regenera diferitele celule, si astazi suntem deja siguri, ca acest lucru este posibil cu ajutorul celulelor stem obtinute din cordonul ombilical.

Cordonul ombilical și placenta sunt surse bogate de celule stem. Ele sunt diferite de celulele stem embrionare dintr-un ovul fertilizat sau orice alte celule stem obținute de la un copil sau un adult. Celulele stem din cordonul ombilical se pot transforma in celule de sange și ale sistemului imunitar cat și in alte tipuri de celule.

Recoltarea de sange ombilical nu cauzeaza rani sau durere mamei sau copilului. Sangele este extras din cordonul ombilical dupa ce copilul s-a nascut și cordonul ombilical a fost taiat. Celulele stem din cordonul ombilical raman viabile cateva zile la temperatura camerei oferind suficient timp pentru transportul sangelui catre laboratoratoarele din alt oraș sau stat. In laborator celulele sunt procesate și inghețate criogenic. Odata inghețate celulele stem raman viabile decenii intregi.

Se intampla din ce in ce mai des, ca parintii sa contribuie la colectarea celulelor stem din sangele cordonului ombilical, gandindu-se la posibilitatea ca in viitor cu ajutorul acestor celule vor putea salva in caz de nevoie viata copilului.

Astazi un procentaj in creștere de pacienți sufera transplanturi de celule stem din cordonul ombilical pentru a trata peste 70 de boli. 79% din pacienții care necesita transplant de celule stem generatoare de sange nu au un donator compatibil in propria familie și medicul lor trebuie sa caute inregistrele publice de donatori. Programul național de donatori de maduva osoasa este dedicat gasirii de donatori compatibili pentru pacienții din Statele Unite, fie de maduva osoasa sau sange din cordonul ombilicat de oriunde din lume. Exista o cantitate limitata de donatori de maduva osoasa care se potrivesc pacienților care aparțin minoritaților etnice. Donațiile de sange din cordonul ombilical sunt foarte folositoare acestor pacienți și acelor cu moștenirea mestecata, deoarece celulele de sange din cordonul ombilical nu trebuie sa fie potrivite atat de aproape de pacient ca celulele din maduva osoasa a unui donator adult.

Cercetarea medicala dezvolta noi terapii in care celulele stem ajuta corpul sa se repare singur, aceasta este denumita medicina regenerativa. Pana acum, aceste terapii necesitau celulele stem proprii fiecarui pacient, nu cele aparținand unui donator. Copiii care au propriul lor sange din cordonul ombilical pastrat pot avea mai multe opțiuni medicale mai tarziu in viața. Momentan teste clinice pentru paralizia cerebrala și diabet de tip 1 sunt efectuate folosind propriul sange din cordonul ombilical al copilului.

Majoritatea bolilor pentru care copiii sufera transplant de celule stem incluzand cea mai mare parte din formele de cancer și toate bolile genetice, necesita un donator de celule stem, acestea nevenind de la pacient. Transplanturile din randul adulților se impart in mod egal intre transplanturi cu propriile celule ale pacientului și transplant de la un donor compatibil. In prezent șansele ca o persoana sa sufere un transplant de celule stem generatoare de sange inainte de a ajunge la varsta de 20 de ani sunt de 1 la 1700 in timp ce pana la varsta de 70 de ani șansele sunt de 1 la 200. In viitor, daca sangele din cordonul ombilical va fi folosit uzual pentru medicina regenerativa atunci șansele de uz personal pot crește semnificativ.

Sursele celulelor stem folosite in prezent in transplant medular:
1. Maduva  = minim celule CD34+ = 2 x 106 / kg
2. Sange periferic = minim celule CD34+ = 2 x 10 6 / kg
3. Sange ombilical = minim celule CD34+ = 2 x 10 5 / kg

Pentru transplantare sunt necesare de 10 ori mai putine celule stem din cordonul ombilical.

Exista doua tipuri de banci care stocheaza sangele din cordonul ombilical: banci publice si familiale.

Bancile publice depoziteaza sange din cordonul ombilical donat pentru a fi utilizat in transplanturi. Sangele este indexat intr-un registru dupa tipul de țesut, și donorul ramane anonim. Peste jumatate din donațiile primite de bancile publice sunt prea mici pentru a indeplini cerințele necesare stocarii pe termen lung și sunt folosite in cercetare sau aruncate. Daca donezi sangele din cordonul ombilical al copilului tau unei banci publice, donația ta poate salva o viața dar nu exista nici o garanție ca poți recupera sangele pentru a fi folosit de propria ta familie mai tarziu. Bancile publice nu percep nici o taxa pentru donațiile de sange din cordonul ombilical. Unele banci publice primesc subvenții guvernamentale și percep o taxa medie de 28000 USD cand o unitate de sange din cordonul ombilical este eliberata pentru un transplant. Costurile transplantului sunt achitate de asigurarea de sanatatea pacientului.

Bancile private stocheaza sangele din cordonul ombilical pastrand identitatea donorului astfel incat familia poate recupera sangele mai tarziu daca este nevoie. Parinții au custodia sangelui pana cand copilul devine adult. Sangele din cordonul ombilical poate fi necesar intr-o zi copilului donator sau poate fi folosit de o ruda care este compatibila pentru a suferi un transplant de la donator(in general o ruda de gradul intai). Bancile familiale percep o taxa intre 1000 și 2000 USD pentru a procesa și depozita sangele din cordonul ombilical privat. De asemenea exista o taxa anuala de depozitare in valoare de 125 USD(n.n. fiecare banca iși stabilește propriul sistem de plata privat).

   In concluzie, celulele stem recoltate la nastere si depozitate sunt o comoara nepretuita, care poate salva viata copilului dumneavoastra sau a altora, in viitor.

  Bibliografie:


www.celulestem.ro

www.olimpiqcelulestem.ro

www.sfin.ro

www.scienceline.ro


Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }