QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente administratie

Expertiza judiciara - Notiune si importantaExpertiza judiciara - Notiune si importanta


Dezvoltarea stiintei si tehnicii si largirea sferei lor de aplicare in toate sectoarele vietii economice si sociale au permis justitiei sa gaseasca un puternic sprijin in rezultatele oferite de cercetarile stiintifice si tehnice. Organul judiciar are in primul rand sarcina de a stabili exact situatia de fapt supusa judecatii. Numai stabilind exact imprejurarile de fapt ale cauzei, organul judiciar poate solutiona cauza respectiva, aplicand prevederile cuprinse in normele de drept corespunzatoare unei atare situatii de fapt.

Din cele mentionate rezulta in mod cert ca probatiunea este cea mai insemnata faza in activitatea desfasurata de catre organele judiciare, constituind calea de stabilire a realitatii fortelor deduse spre solutionare.Expertiza este mijlocul de proba folosit de organele judiciare in acele cazuri in care, pentru precizarea unor fapte, pentru stabilirea legaturii de cauzalitate dintre ele, sunt necesare cunostinte speciale din domeniul stiintei, tehnicii sau artei. Trebuie adaugat ca in anumite situatii se impune o activitate de cercetare deosebita, care nu se poate efectua, de regula, decat in afara instantei, sau numai cu ajutorul unor mijloace tehnice speciale (tehnica de calcul, imagini fotografice, fise dactiloscopice sau antropometrice, etc).

Datorita obligatiei organelor judiciare de a starui prin toate mijloacele legale pentru stabilirea adevarului, ar fi de neconceput ca justitia sa nu foloseasca pentru atingerea scopului sau toate posibilitatile pe care le ofera dezvoltarea actuala a societatii. Folosirea pe scara larga a tehnicii de calcul, a razelor Röentgen, infrarosii sau ultraviolete, insusirea spectrofometriei, a spectrografiei, cromatografiei gazoase, a electroforezei, largirea posibilitatilor de folosire a electronicii, dezvoltarea medicinei legale, toate acestea confirma denumirea de "epoca a probelor stiintifice", data perioadei in care traim.

Intr-o alta definitie data expertizei se arata ca este acel mijloc de proba prin care, pe baza unei activitati de cercetare ce foloseste date si metode stiintifice, expertul aduce la cunostinta organului judiciar concluzii motivate stiintific cu privire la fapte pentru a caror lamurire sunt necesare cunostinte specializate. Acele fapte sau imprejurari care duc la stabilirea adevarului si la corecta solutionare a unei cauze constituie proba, in timp ce caile admise de lege prin care se constata elementele de fapt ce pot constitui probe sunt mijloace de proba. Poate fi considerata proba si actiunea de infatisare a m,ijloacelor deconvingere admise de lege, precum si rezultatul acestei actiuni.

Expertiza judiciara poate fi definita ca un mijoc de proba prin care se aduce la cunostinta organelor judiciare opinia unor specilisti cu privire la acele imprejurari de fapt pentru a caror lamurire sunt necesare cunostinte deosebite, opinie care se formeaza pe baza unei activitati de cercetare concreta a cazului si a aplicarii unor date specializate, de catre persoanele competente desemnate de organele judiciare.

Trebuie subliniat faptul ca expertiza reflecta o teza stiintifica ce este confirmata in mod practic, si nu aduce organului judiciar o parere interpretata pe calea simturilor, fiind un rationament fundamentat stiintific. Rezultatul expertizei constituie o concluzie la care se ajunge prin aplicarea regulilor si legilor stiintei la un caz particular.

Expertiza indeplineste o functie dubla: descopera, prin aplicarea unor metode tehnice, date faptice care intereseaza obiectul procesului, si expune concluzii stiintific argumentate asupra unor lucrari, evenimente sau persoane.

Orice expertiza judiciara se poate efectua numai in baza dispozitiei organului competent, expertul fiind calificat drept mandatar al justitiei. Expertiza este dispusa pentru a prezenta o opinie fundamentata stiintific si uneori pentru a executa o obligatie materiala pe care instanta nu o poate indeplini. Nu poate fi dispusa o expertiza careia sa i se transfere sarcina de a judeca fondul procesului deoarece expertul are doar rolul de a-si da avizul asupra faptelor ce ii sunt prezentate sau pe care este insarcinat sa le constate.

Dovedirea sau stabilirea imprejurarilor de fapt ale unei acuze prin folosirea metodelor, mijloacelor si datelor stiintifice garanteaza obiectivitatea probatiunii in situatiile cele mai dificile. Trebuie evidentiata, de asemenea, influenta insemnata si deosebit de favorabila asupra activitatii organelor judiciare a expertizei judiciare, ce are un rol de seama in solutionarea rapida si obiectiva a cauzelor.

Conform prevederilor Codului de procedura penala, expertiza judiciara este admisa ca mijloc de proba, indiferent daca o cer una sau toate partile din proces, numai daca organul judiciar o socoteste necesara pentru rezolvarea cauzei respective, sau daca legea prevede obligativitatea ei in anumite situatii.


Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }