QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente pedagogie

Factorii dezvoltarii personalitatii umaneFactorii dezvoltarii personalitatii umane


Cercetatorii fenomenului educational con-temporan sunt preocupati, printre altele, de ceea ce se poate numi "problema decontextualizarii devenirii si dezvoltarii subiectului uman". Decontextualizarea poate fi in acest context inteleasa ca fiind tratarea izolata de orice factori, externi sau interni, a evolutiei subiectului uman. Acest fapt necesita repunerea mai larga in discutie a factorilor dezvoltarii ontogenetice a omului. Potrivit lui I. Nicola (2000, p 75), dezvoltarea presupune ansamblul transformarilor sistematice bio-psiho-socio-culturale aparute pe durate intregului ciclu de viata al individului, precum si trecerea de la un stadiu inferior la unul superior, fapt ce presupune acumulari cantitative si salturi calitative. Pentru intelegerea mai consistenta a acestui fenomen, precum si a influentelor nefaste pe care eventualele carente le pot avea asupra formarii personalitatii umane, ne propunem in cele ce urmeaza sa abordam fiecare din factorii devenirii fiintei umane.Factorii dezvoltarii ontogenetice sunt: ereditatea, mediul si educatia ca subfactor distinct al mediului. Dezvoltarea personalitatii umane se realizeaza astfel prin aportul concomitent a trei categorii de factori: ereditatea, mediul si educatia. Cu toate ca scoala psihopedagogica anglo-saxona include educatia in contextul mai larg al factorilor de mediu preferam, datorita ponderii si importantei sale in determinarea devenirii personalitatii umane, sa tratam educatia ca factor specific de sine statator. O abordare sintetica si actuala a factorilor dezvoltarii ontogenetice este realizata de Luminita Iacob in cartea "Psihologie scolara" (Iacob, L.,1999, p. 25-32).

a)Ereditatea

Conceptul "ereditate" provine de la cuvantul latin heres-mostenitor

Ereditatea poate fi definita ca insusirea fundamentala a materiei vii de a transmite de la o generatie la alta, sub forma codului genetic, mesajele de specificitate ale speciei, grupului si individului. Remarcam in acest context faptul ca identitatea genetica este practic imposibila intre antecesori si descendenti, probabilitatea unei identitati absolute fiind de 1 la 70 de trilioane. Rezulta astfel ca din punct de vedere genetic fiecare individ este diferit, unic si irepetabil in raport cu toti ceilalti din trecut, prezent, sau viitor, astfel incat profesorul practician trebuie sa aiba permanent in vedere faptul ca in scoala lucreaza cu personalitati distincte, diferite una de cealalta. Desi foarte importanta, problema transmiterii pe cale genetica a insusirilor de la antecesori la descendenti a fost studiata doar indirect, datorita limitelor etice ale realizarii unor experimente la nivelul speciei umane. Prezentam in continuare, pe scurt, principalele rezultate ale cercetarilor genetice ce au relevanta pentru sfera fenomenului educational:

         Pe cale genetica sunt transmise nu tra-saturile antecesorilor ci un complex de predispozitii sau potentialitati;

         Spre deosebire de caracteristicile mor-fologice si biochimice, ereditatea insusirilor psihice este rezultatul unei determinari poligenetice;

                   Diversitatea psihica a subiectilor umani nu este rezultatul exclusiv al factorilor ereditari ci si al factorilor de mediu;

         Determinatiile ereditare se pot exprima la diferite momente de varsta sau pot ramane in stare latenta pe tot parcursul vietii individului in absenta unor factori activizatori;

         Unele aspecte ale vietii psihice sunt puternic determinate ereditar (temperament, aptitudini, emotivitate) iar altele mai putin (caracter, vointa, atitudini);

         Ereditatea umana, spre deosebire de cea animala, confera cea mai mica incarcatura de comportamente instinctive.

Spre exemplu, copilul mic este singurul care isi pierde specificitatea daca in copilarie este asistat de membrii altei specii, el animalizandu-se in ciuda ereditatii sale de tip uman.

Astfel, specia umana are cea mai lunga copilarie deoarece animalului ii este dat prin instincte tot ceea ce trebuie sa stie pentru a supravietui pe cand omul trebuie sa invete majoritatea lucrurilor necesare asigurarii supravietuirii. In ciuda perfectiunii sale instinctuale, animalul este inferior omului tocmai datorita specializarii sale excesive si incapacitatii sale de adaptare la variatiile conditiilor de mediu;

Concluzionand putem spune ca factorul genetic este o premisa naturala a dezvoltarii, cu actiune probabilistica, oferind fie o ereditate normala ce trebuie valorificata, fie o ereditate tarata ce poate fi compensata in diverse grade.

b. Mediul Mediul este constituit din totalitatea elementelor externe cu care individul interactioneaza, direct sau indirect, pe parcursul dezvoltarii sale. Distingem in acest context existenta a doua planuri majore in care factorii de mediu actioneaza asupra individului: planul factorilor natural-geografici si planul factorilor de ordin social. In randul factorilor natural-geografici includem relieful, clima, temperatura, iar factorii de ordin social includ alaturi de educatie, familia, grupul de prieteni, contextul cultural al existentei individului etc.

Din punctul de vedere al tipului de influente exercitate din partea factorilor de mediu distingem influente ale mediului proximal (persoane si situatii cotidiene) si influente ale mediului distal (mass-media, internet-ul). Datorita progresului tehnologic asistam in prezent la o eliberare progresiva a individului de sub influentele mediului proximal, la o crestere a expunerii acestuia la fluxul informational, nu intotdeauna benefic, al mijloacelor media, fapt ce implica exigente sporite la nivelul scolii in ceea ce priveste dezvoltarea capacitatii de selectie si valorizare a subiectului uman. Factorii de mediu nu trebuie redusi insa la nivelul realitatii lor fizice, fiind necesara luarea in calcul a semnificatiei acordate de catre subiectul uman acestora, stiut fiind faptul ca omul nu reactioneaza la evenimente ci la modul in care acesta semnifica si interpreteaza evenimentele. Accentul se pune astfel nu pe simpla prezenta sau absenta a factorilor de mediu ci pe masura si modul de interactiune al subiectului uman cu acestia in sensul ca un factor de mediu prezent dar indiferent subiectului cu care se afla in contact este inert din perspectiva dezvoltarii acestuia. Altfel spus conditia dezvoltarii este ca factorii de mediu sa actioneze asupra subiectului uman iar acesta sa reactioneze prin intermediul unei activitati proprii specifice Concluzionand putem spune ca actiunea factorilor de mediu, la fel ca si cea a ereditatii, este si ea una de factura aleatorie, probabilistica, putand fi in egala masura o sansa a dezvoltarii sau un blocaj al acesteia.

c. Educatia

Ereditatea si mediul sunt prezente obligatorii in dezvoltarea omului dar cu contributii aleatorii, pozitive sau negative, asupra dezvoltarii sale ontogenetice. In acest context societatea umana a elaborat si perfectionat un mecanism de crestere a controlului asupra dezvoltarii ontogenetice. Acest mecanism poarta numele generic de educatie.

Din aceasta perspectiva putem afirma ca educatia controleaza si organizeaza influentele mediului asupra individului, adaptandu-le la particularitatile de varsta si individuale ale acestuia. Altfel spus, educatia face legatura si mediaza intre potentialitatea de dezvoltare, propusa de ereditate si oferta de posibilitati ale mediului. Astfel educatia armonizeaza interactiunea ereditate-mediu si creeaza un climat favorabil actualizarii potentialitatilor genetice, fapt pentru care putem spune ca educatia este o activitate umana specializata in dezvoltare.

Rezumand cele expuse anterior consideram ca personalitatea este o sinteza a modurilor stabile de reactie psihologica si comportamentala a unui individ. Personalitatea umana este unica, originala si irepetabila. Ea apare si se formeaza in cadrele unui proces complex de asimilare si prelucrare de informatii, proces ce poarta numele generic de invatare. Desfasurarea acestui proces se realizeaza la intersectia si sub auspiciile a doua mari categorii de factori:

factori interni (biologici si psihologici);

factori externi (mediul si educatia);

Factorii biologici cuprind ca si componente de baza: ereditatea, varsta, gradul de dezvoltare fizica, starea de sanatate etc.

Factorii psihologici se refera in special la aspecte cum sunt: cunostintele, capacitatile operationale, motivatia, vointa etc.

Factori de mediu sunt reprezentati de: mediul familial, mediul cultural, mediul socio-economic si mediul fizic in care se desfasoara existenta individului.

Educatia, asa dupa cum precizam anterior, optimizeaza raporturile interactionale ale factorilor ereditari cu ansamblul factorilor de mediu in vederea asigurarii unor influente cat mai benefice asupra devenirii si dezvoltarii personalitatii umane. Incercand o concluzionare  putem afirma ca:

dezvoltarea psihica este rezultatul interactiunii complexe ereditate-mediu-educatie;

educatia este o forma organizata, sis-tematica si continua de formare a personalitatii umane, educatia optimizand, in masura posibilitatilor, relatia ereditate-mediu;

pentru dezvoltarea predispozitiilor ereditare si a personalitatii umane in general este necesar un mediu prielnic;

prin exercitiu si invatare trebuie dezvoltate calitatile psihice deja existente si in acelasi trebuie stimulata formarea unor capacitati psihice noi;

Educatiei este aceea care are de cele mai multe ori rolul conducator - de decizie,  in formarea si dezvoltarea personalitatii deorece:

                   educatia organizeaza  influentele factorilor de mediu;

                   educatia delimiteaza predispozitiile ereditare, si le asigura stimularea si sprijinirea;

                   educatia creaza premisele interne favorabile anumitor factori externi;

                   formarea personalitatii este atat efect al actiunii educative cat si premisa pentru derularea acesteia;


Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }