QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente pedagogie

Educatia step-by-stepEDUCATIA STEP-BY-STEP


Pentru a pregati copiii sa fie receptivi si sa se informeze permanent in cadru societatilor democratice, Programul Step by Step creeaza temelia atitudinilor, cunostintelor si deprinderilor de care copiii vor avea nevoie in viitor. Programul Step by Step este un program destinat copiilor de la 3 ani si pana la varsta de 13 ani, precum si familiilor acestora.

Obiectivele acestei alternativei educationale sunt acelea de a dezvolta in fiecare copil capacit. de:. a fi creativ si a-si dezvolta resursele proprii;

. a avea gandire critica, a fi capabil sa faca alegeri si sa aiba initiative;

. a comunica usor cu semenii, a intelege si a negocia.

Concret, aceasta metoda alternativa presupune:

- individualizarea actului didactic;

- lucrul in grupuri mici de copii, invatarea organizata pe centre de activitate delimitate atat fizic cat si prin procesul de invatare;

- asigurarea formarii continue, precum si sprijin etnic pentru cadrele didactice;

- implicarea parintilor in activitatile didactice, in conditiile respectarii programei analitice a MEC pentru invatamantul primar.

O particularitate o constituie prezenta a doi invatatori. Echipamentul, materialele si aranjarea clasei sunt astfel gandite incat sa stimuleze dezv fiecarui copil.

Elevii isi desfasoara activitatea de invatare dupa modelul scolii depline, intre orele 8-16, de activitate: citire, scriere, matematica, stiinte, arte, constructii, altele. O zi in clasa "step by step' incepe cu agenda zilei si prezentarea activitatilor. Mesajul zilei introduce cunostintele sau deprinderile noi de achizitionat si de prelucrat pe centre de activitati. Urmeaza momentul cand copiii comunica celorlalti noutatile sau experientele personale deosebite, trecandu-se, apoi, la lucrul pe centre de activitate. Fiecare centru are pregatite pe masa sarcinile  specifice pentru scriere, citire, stiinte, arte, constructii, matematica. Orice zi se incheie cu evaluarea: lucrarile se afiseaza in clasa, unde raman timp de cateva zile, apoi acestea trec in mapa cu lucrari a fiecarui copil, fiind atat la indemana lor cat si a parintilor.

Programul Step by Step promoveaza modele educationale centrate pe elev, educatia individuala si sustine necesitatea de a-1 face pe copil constient ca tot ce se intampla in viata este interdependent. De asemenea, el pune accent pe colaborarea scolii cu familiile elevilor, pe implicarea parintilor acestora in conceperea si organizarea activitatilor din scoala.

Activitatile didactice se bazeaza pe munca in grupuri si isi propun sa ii invete pe copii sa isi dezvolte un simt al identitatii si pretuirii de sine, sa coopereze, sa se respecte unii pe altii si sa se integreze in comunitatea elevilor. Modalitatile de lucru pe grupuri alterneaza, atat datorita modului de dispunere a mobilierului, cat si metodelor aplicate, care reclama organizarea elevilor in formatii de lucru de diferite marimi.

Metodologia didactica utilizata este activizanta, in primul rand datorita faptului ca vizeaza abordarea individualizata a elevilor clasei, tinand cont de nivelul de dezvoltare al fiecaruia. O cale eficienta de individualizare a invatarii este organizarea centrelor de activitate care sa reflecte interesele si nevoile elevilor (de exemplu, centre de alfabetizare, de lectura, de stiinte, de matematica, de arte, de teatru si jocuri). Fiecare centru include activitati pe mai multe niveluri si cu materiale diferite, organizate logic, functie de cerintele si stilurile individuale de invatare. Activitatile elevilor sunt bazate pe cercetare, ei invata prin asocierea informatiilor noi cu cele asimilate si a materialelor noi cu cele pe care le cunosc deja si sunt evaluati prin modalitati specifice, cum sunt: scaunul evaluarii, mapa de lucrari, caietul de evaluare.

In cadrul activitatilor desfasurate in centrele de activitate, in conformitate cu obiective comune prestabilite, elevii au ocazia sa-si dezvolte deprinderi, sa impartaseasca din experienta proprie, sa invete din experienta celorlalti, sa-si consolideze cunostintele, intr-un climat pozitiv si intr-o atmnosfera de incredere


Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }