QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente medicina

Factorii care influenteaza toxicitateaFACTORII CARE INFLUENTEAZA TOXICITATEA


Toxicitatea este o proprietate intrinseca a unei substante , dar natura si intensitatea efectelor toxice induse intr-un organism viu sunt dependente de o serie de factori :

a) factori dependenti de substanta toxica ;b) factori biologici , dependenti de organism ;

c) factori dependenti de mediu .


1. Factori dependenti de substanta toxica

1.1. Doza

Pentru majoritatea compusilor toxici exista o proportionalitate intre doza si effect intre anumite limite , grafic relatia fiind reflectata de o sigmoida .

Pentru substantele cumulative , aceasta proportionalitate este valabila numai pana la o anumita valoare a dozei , peste care efectul creste foarte mult .


1.2.Structura chimica

Pentru substantele anorganice , toxicitatea variaza cu starea de oxidare . De exemplu , pentru fosfor , toxicitatea creste in sensul :


H3PO4 < H3PO3 < H3P < P


Pentru substantele organice , toxicitatea este determinate de prezenta unor grupari functionale grefate pe molecula de baza . Se disting :

- grupari toxofore , purtatoare de actiune toxica ( ex. C=C , C=O , C=N, S = , NO2 ,

-CH3 , -C2H5 , - X , oxizii )

- grupari autotoxe , care intensifica actiunea toxica ( ex. -C6H5 , -NH2 , oxizii inferiori , -X , C=C , -CH2-C6H5 ) .

Activitatea optica a moleculei - izomerii optici ai aceleasi molecule pot avea toxicocinetica diferita sau se pot biotransforma pe cai diferite .

Proprietatile fizico-chimice ale substantei :

Pentru o substanta care exista sub mai multe stari de agregare , toxicitatea descreste in sensul :


Gaz > lichid > solid


In cazul pulberilor , toxicitatea variaza invers proportional cu gradul de dispersie .

Pentru o substanta care prezinta polimorfism , formele amorfe sunt mai solubile decat cele cristaline , se absorb mai repede si pot sad ea efecte toxice mai intense .

Solubilitatea . Substantele liposolubile au toxicitate mai ridicata , deoarece strabat usor membranele biologice . Pentru substantele care patrund prin tubul digestiv , toxicitatea este direct proportionala cu hidrosolubilitatea . De exemplu , sarurile de bariu sunt toxice , in timp ce sulfatul de bariu , insolubil , este practic netoxic , fiind folosit in medicina ca substanta de contrast .

In cazul metalelor , toxicitatea variaza cu gradul de ionizare . Cu cat capacitatea de a pune in libertate ioni este mai mare , cu atat toxicitatea metalului este mai mare .

Volatilitatea . Cu cat substanta este mai volatile , cu atat creste riscul intoxicatiilor pe cale respiratorie .

Calea de metabolizare . Prin metabolizare , unele substante toxice sunt detoxifiate , dar altele sufera un process de bioactivare .


1.3. Conditiile de absortie

Calea de patrundere in organism poate determina natura efectului toxic . Astfel , sulfatul de magneziu administrat oral este purgativ , iar administrat pe cale parenterala este deprimant SNC . In functie de calea de patrundere a toxicului , toxicitatea descreste in sensul :


i.v. > inhalare > i.p. > s.c. > i.m. > intradermic > oral > cutanat


Rapiditatea administrarii . O injectie intravenoasa rapida este mult mai periculoasa decat o injectie lenta .

Concentratia . Cand se ingera , solutiile diluate sunt mai rapid absorbite si distribuite , deci mai toxice . In schimb , in cazul substantelor iritante sau corozive , solutiile diluate prezinta un risc de toxicitate mai mic decat cele concentrate .

Natura vehiculului asociat . Uleiurile , de exemplu , pot creste toxicitatea parationului ingerat .

Asocierea cu alte substante . Exista :

efect aditiv - efectul combinatiei este egal cu suma efectelor individuale ;

efect sinergic - efectul combinatiei este mai mare decat suma efectelor individuale;

efect de potentare - toxicitatea unei substante este intensificata cand se asociaza cu o substanta care are efect diferit sau care nu este toxica ( ex. Izopropanolul nu are efecte asupra ficatului , dar poate creste hepatotoxicitatea tetraclorurii de carbon ) .

efect antagonist - asocierea conduce la scaderea toxicitatii substantei . Se distinge:

antagonism chimic - are loc o reactie chimica intre cele doua substante , produsul de reactie fiind mai putin toxic ( ex. Chelatarea metalelor grele de catre dimercapropanol ) .

antagonism farmacocinetic

antagonism functional - competitiv , cand cele doua substante actioneaza prin mechanism diferit si produc efecte contrare , care se contracareaza reciproc ( ex. In intoxicatia cu insecticide organofosforice , atropine actioneaza pe receptorii colinergici , nu asupra colinesterazaei ) .


2. Factorii biologici includ :

2.1.Specia

Toxicitatea unei substante poate fi diferita de la o specie la alta , datorita in general diferentelor de toxicinetica sau de metabolizare . Uneori , toxicitatea diferita este determinate de factori fiziologici . Astfel , alcaloizii din Scilla maritima sunt utilizati ca rodenticide , pentru ca sobolanul nu are capacitatea de a voma si de a elimina in acest mod toxicul ingerat .2.2. Rasa

Asiaticii si indienii din America sunt mai putin sensibili la actiunea izoniazidei , deoarece o detoxifica prin acetilare sub actiunea acetiltransferazei mai rapid si mai intens decat alibi si negrii .


2.3. Sexul , starea hormonala si gestatia

Toxicitatea difera in functie de sex datorita influentei hormonilor si a factorilor genetici . Astfel , sobolanii masculi metabolizeaza xenobioticele mult mai rapid decat femelele , fiind mai rezistenti la actiunea substantelor toxice care urmeaza cai de detoxifiere .

Dezechilibrele hormonale ( hipertiroidismul , hipersulinemia , stimularea axului hipofizo-corticosuprerenalian etc. ) pot modifica raspunsul la actiunea substantei toxice .

Starea de gestatie creste in general sensibilitatea la substantele toxice .


2.4. Varsta

Nou- nascutii , copiii si varstnicii sunt mai sensibili decat adultii la actiunea substantelor toxice datorita unor diferente de toxicocinetica . La persoanele in varsta , toxicitatea poate fi modificata si de unii factori farmacodinamici , cum ar fi diminuarea afinitatii pentru unii receptori ( ex. Propanolul ) sau cresterea sensibilitatii SNC la unele medicamente ( ex. Barbiturice , benzodiazepine ) .


2.5. Factorii genetici

Exista variatii intre indivizi in ceea ce priveste echipamentul enzimatic care intervine in procesul de biotransformare a toxinelor .

a) enzimopatiile - modifica raspunsul la actiunea compusului . De exemplu , deficitul de glucuzo-6-fosfat-deshidrogenaza determina risc crescut de anemie hemolitica dupa administrarea unor medicamente ca primaquina ( antimalaric ) .

b) polimorfismul unor enzime - afecteaza distributia sau metabolizarea compusului .

Polimorfismul acetiltransferazelor . Exista doua categorii de subiecti : acetilatori rapizi si acetilatori lenti . Diferentele consta atat in ceea ce priveste viteza de acetilare , cat si gradul de acetilare . Mai multe medicamente se metabolizeaza prin acetilare la metabolite mai hidrosolubili si , deci , mai usor excretabili . Prototipul acestor medicamente este izoniazida . La acetilatorii lenti , ca urmare a acumularii izoniazidei netransformate , exista risc crescut de aparitie a neuropatiei periferice .

Polimorfismul pseudocolinesterazei serice . Enzima este responsabila de biotransformarea si inactivarea succinil-colinei , miorelaxant . Exista subiecti care prezinta o enzima atipica , cu activitate hidrolitica scazuta . La acesti subiecti , succinil-colina are t1/2 mult crescut , de 2-3 ore in loc de 2-3 minute . Datorita blocajului neuro-muscular si a relaxarii musculare prelungite , se poate instala apnee prelungita , care poate fi fatala .


2. Starea patologica

Existenta unor leziuni sau deficiente organice poate modifica considerabil cinetica si metabolismul compusilor exogeni , influentand toxicitatea acestora . Cele mai importante sunt : afectiunile hepatice ( modifica metabolismul ) , afectiunile renale ( modifica excretia ) , maladiile cardiace ( afecteaza circulatia hepatica si renala ) si afectiunile aparatului respirator ( cresc sensibilitatea la actiunea unor poluanti atmosferici ) .


2.7. Efortul fizic si starea de oboseala

In efort fizic , volumul respirator creste , iar substantele care patrund in organism pe cale respiratorie sunt inhalate in cantitate mai mare .

Starea de oboseala mareste sensibilitatea la toxice .


2.8. Bioritmul

Toxicitatea substantelor se poate modifica in timp , prezentand oscilatii periodice ritmice , studiate de cromotoxicologie . S-a constatat de exemplu ca substante ca amfetamina , pentobarbitalul , stricnina , nicotina , metadona , prezinta toxicitate circadiana , motiv pentru care se impune sa se ia in considerare ora de administrare atunci cand se face evaluarea toxicitatii unui compus .


3. Factorii dependenti de mediu

3.1. Regimul alimentar

In cazul in care substanta patrunde in organism pe cale digestiva , toxicitatea ei este mai accentuata daca este ingerata pe stomacul gol .

Dieta influenteaza de asemenea toxicitatea . O dieta deficitara in acizi grasi esentiali sau in proteine deprima activitatea OFMM . In consecinta , substantele care sunt detoxifiate sub actiunea acestor enzime devin mai toxice ( ex. Hexobarbitalul ) , in timp ce substantele care sunt bioactivate prin acest mecanism vor avea toxicitate diminuata ( ex. Tetraclorura de carbon , aflatoxinele ) .

La fel , toxicitatea poate fi accentuata in cazul unui aport bogat de glucide sau in cazul unei deficiente de vitamine A , C , E .

Un regim bogat in lipide favorizeaza absortia si creste toxicitatea substantelor liposolubile .


3.2. Lumina favorizeaza reactiile de hipersensibilitate . Vara este favorizata aparitia saturnismului sau accentuarea simptomelor caracteristice lui .


3.3. Temperatura influenteaza toxicitatea prin grabirea reactiilor chimice , prin vasodilatatia superficiala indusa asupra organismelor , prin favorizarea volatilizarii s. volatile .


3.4. Presiunea atmosferica influenteaza continutul diferit al atmosferei in oxygen . La altitudine ridicata , toxicitatea digitalinei si a stricninei este mai scazuta , in timp ce a amfetaminei este mai crescuta .


3.5. Prezenta unor poluanti

Prezenta monoxidului de carbon in aer creste toxicitatea insecticidelor organofosforice . Prezenta poluantilor de tipul metalelor grele mareste nocivitatea substantelor toxice .


3. Radiatiile ionizante favorizeaza metabolizarea substantelor exogene si inhiba formarea NADPH-ului , cofactor al oxidazelor microzomiale .


Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }