QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente mecanica

Conductoare si cabluri electriceCONDUCTOARE SI CABLURI ELECTRICE                                              


In industria electrica,cu ramurile ei :electrotehnica,energetica,electronica etc.,pentru realizarea interconexiunilor sau pentru transportul si distributia energiei electrice se foloseste o mare varietate de conductoare si cabluri electrice.Conductoarele si cablurile electrice,cunoscute si sub denumirea prescurtata de conducte electrice ,sunt confectionate din metale cu rezistenta electrica si coeficientul de variatie a rezistentei cu temperatura cat mai mica.La fabricarea conductoarelor electrice pentru instalatii se folosesc: cuprul, aluminiul si aliajele lor,otelul special ,materiale pretioase (aurul,argintul etc.),precum si materiale obtinute prin aliaj.

Clasificarea conductelor electrice are la baza mai multe criterii,cel mai important criteriu fiind domeniul de utilizare.

In functie de acest criteriu ,deosebim:

- conductoare de bobinaj (utilizate la bobinarea aparatelor si masinilor electrice );

- cabluri si conducte electrice izolate(utilizate lin transportul si distributia energiei electrice)

- cabluri de comanda ,semnalizare si control;

- cabluri si conducte de telecomunicatii;

- conductoare pentru instalatii electrice fixe;

- cabluri si conducte pentru instalatii electrice mobile;

- cabluri si conducte pentru utilizari speciale (utilizate in instalatii pe autovehicule,pe nave,in minerit,pentru AMC);

- conductoare torsadate isolate (utilizate pentru transportul energiei electrice).

Indiferent de destinatie,conductoarele electrice se intalnesc,in instalatiile electrice,sub forme monofilare sau multifilare ,isolate sau neizolate

Conductoarele pentru instalatiile electrice se executa de regula cu sectiune circulara.Exista si conductoare cu sectiune dreptunghiulara,patrata sau speciala (utilizate la transportul feroviar,urban sau uzinal ). Conductoarele electrice se fabrica cu sectiuni standardizate: 0,75;1;1,5;2,5;4;б,10;16;25;35;50;70;95;120;150;185;240;300;400;500 mm˛.

La transportul energiei electrice sunt folosite conductoare in executie unifilara sau sub forma de funii(multifilara),din cupru (mai rar)sau aluminiu.

Pentru instalatiile electrice industriale sunt folosite conductoare invelite (isolate).Ca materiale pentru izolare sunt utilizate:masele plastice (policlorura de vinil,polietinela,polistirenul,politetrafloretilena,poliamidele),produse fibroase (fire de bumbac,matase naturala,fire de sticla,azbest,panza lacuita),hartia,cauciucul,lacurile electroizolante. Exista medii de lucru unde cablurile trebuie protejate de actiunile mecanice.

In functie de intensitatea si caracterul actiunilor mecanice si de proprietatile chimice ale mediului ambient,invelisurile protectoare sunt confectionate din iuta,hartie,masa bituminoasa ,mase plastice,benzi de otel sau sarme de otel zincate. Pentru identificare si comanda,conductoarele si cablurile electrice sunt simbolizate conform normelor standardizate.Aceste simboluri trebuie sa cuprinda, intr-o anumita ordine :litera sau grupa de litere.

Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }