QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente informatica

Introducere in Windows 95
1. Introducere
Prin lansarea sistemelor Windows, firma Microsoft a schimbat pentru totdeauna lumea calculatoarelor personale compatibile IBM-PC. Microsoft a pus la indemana milioanelor de utilizatori ai acestor calculatoare o interfata grafica prietenoasa, usor de folosit. Desi la inceput a fost privit mai mult ca un element distractiv, ca o joaca si nu ca un instrument de lucru pentru utilizatorii mai seriosi, sistemul Windows a devenit standardul pentru compatibilitatea soft si hard. O data cu lansarea sistemului Windows 95, firma Microsoft a schimbat lumea calculatoarelor, modificand esential aspectul si modul de lucru.


Firma Microsoft a dedicat ani de zile cercetarilor intense pentru a face ca sistemul de operare - Windows 95 - sa fie mai usor de invatat si de folosit decat sistemele de operare precedente. Utilizatorii acestui sistem si a versiunilor superioare lui (Windows 98, Windows Millenium, Windows NT, familia Windows 2000 si noul Windows "Whistler") pot lansa programe, pot crea documente si, in general, pot deveni productivi mult mai usor decat in cazul precedentelor versiuni Windows.
Totusi, in ciuda usurintei sale de utilizare si a interfetei grafice pe care o ofera, sistemul de operare Windows 95 nu este in intregime intuitiv. De fapt, chiar si utilizatorii experimentati au constatat ca modificarile efectuate de firma Microsoft necesita o perioada de invatare si de acomodare. Dar, dupa aceasta perioada de invatare si tranzitie, lucrul este mult mai productiv cu noile sisteme de operare Windows decat era cu versiunile vechi - Windows 3.0 si Windows 3.1.

2. Descriere Windows
MS-Windows este un mediu de operare si programare care ofera utilizatorilor o interfata grafica prietenoasa, bazata pe ferestre ecran si mijloace de interactiune moderne: meniuri, butoane simultane pe ecran, cursoare grafice, "cutii" de dialog si altele. Aceasta explica marea popularitate de care se bucura, mai ales dupa aparitia ultimelor sale versiuni.
Windows are multe caracteristici suplimentare fata de mediul DOS standard: interfata grafica cu utilizatorii, executia (cvasi)simultana a programelor, virtualizarea resurselor fizice ale calculatorului in scopul partajarii lor de mai multe programe, posibilitati de schimb de date intre aplicatii si altele. Astfel, un program DOS are acces exclusiv la memoria interna, intregul ecran al consolei si echipamentele de intrare/iesire. In Windows, toate resursele fizice ale calculatorului sunt partajate intre programele executate simultan. Un program Windows are acces numai la o zona a ecranului fizic, care constituie "fereastra" sa de lucru. Aceasta este folosita nu numai pentru afisare ci si pentru orice operatie de interactiune cu utilizatorul. Ferestrele programelor executate simultan se pot suprapune pe suprafata ecranului, pot fi redimensionate si deplasate pe ecran. De asemenea, atunci cand vizualizarea continutul lor sau interactiunea cu utilizatorul nu este necesara, pot fi transformate temporar in "iconite" - mici simboluri grafice - pentru a elibera spatiul ecranului.
Functiile apelate de programe pentru afisarea in ferestre sunt independente de dispozitive: aceleasi functii pot fi folosite pentru afisarea de texte sau elemente grafice la o imprimanta sau la un display de inalta rezolutie.
De asemenea, Windows asigura o interactiune standardizata, prin intermediul tastaturii si al dispozitivului mouse. Interactiunea este dirijata prin obiecte grafice afisate in fereastra aplicatiei: meniuri, butoane, liste de optiuni, "controale" de editare si altele. Utilizatorii se familiarizeaza repede cu aceste mijloace de interactiune deoarece sunt simple si intuitive. Totodata, ele se regasesc in toate aplicatiile Windows, fiind programate prin apelul unor functii din bibliotecile Windows. In acest fel, Windows permite crearea de interfete standardizate cu utilizatorii.
Windows este un mediu de operare multitasking (bazat pe "cooperarea" dintre aplicatii). El asigura executia si vizualizarea simultana a mai multor programe care sunt "aplicatii Windows", adica programe care nu adreseaza direct resursele fizice ale calculatorului ci prin intermediul functiilor din bibliotecile Windows, dand astfel posibilitate sistemului sa gestioneze aceste resurse si sa asigure partajarea lor de mai multe programe.

3. Cerintele Windows 95
Ca Windows 95 sa poata fi rulat, este nevoie de un sistem care sa indeplineasca urmatoarele conditii:
- un procesor 80386 (cel putin);
- un mouse compatibil Microsoft sau orice tip de mouse care sa aiba drivere lui;
- o unitate de discheta sau un CD-ROM;
- 4M de memorie RAM (cel putin - preferabil 8M sau mai mult);
- afisaj video grafic VGA (recomandat SuperVGA);
- 417K de memorie conventionala libera;
- un spatiu liber pe hard-disk cuprins intre 25M si 40M (in functie de calea de modernizare si optiunile de instalarea) partitionat cu sistemul de fisiere FAT;
- un spatiu suplimentar de stocare pe hard-disk, pana la 14M,pentru fisierul memoriei virtuale (swap file) al sistemului Windows 95(in functie de cantitatea de memorie RAM instalata in claculator).
Windows 95 era livrat in doua versiuni. Prima era un produs destinat doar modernizarii, ceea ce insemna ca pentru instalarea lui trebuia sa existe o versiune precedenta MS-DOS sau Windows. Cealalta versiune facea instalarea completa a sistemului Windows 95. ea nu avea nevoie de o versiune Windows anterioara si era proiectata pentru calculatoarele noi ale acelei vremi.

4. Ce aduce nou Windows 95
Windows 95 a schimbat modul in care se utilizeaza calculatoarele personale. Acest sistem de operare al firmei Microsoft este mai mult decat o interfata mai buna - avand in vedere interfata Windows 3.1 - sau decat o modalitate mai usoara pentru lucrul cu calculatorul. Windows 95 incorporeaza caracteristici mai numeroase, performante mai bune si o compatibilitate mai mare decat orice alt sistem de operare anterior.
Windows 95 imbunatateste sistemele Windows 3.11 si Windows for Workgroups. Atat Windows 3.11 cat si Windows for Workgroups, desi erau mult mai usor de utilizat decat sistemul de operare DOS, aveau nevoie de imbunatatiri serioase, atat pentru utilizatorii incepatori, cat si pentru cei experimentati.
Sistemul de operare Windows 95 a fost proiectat pentru a usura munca utilizatorilor incepatori sau putin experimentati. In acelasi timp insa, Windows 95 contine numeroase extensii si caracteristici deosebit de valoroase pentru utilizatorii experimentati si cei profesionisti.

Compatibilitate cu programele Windows 3.1 si DOS
Deoarece in anul 1995 mai mult de 60 de milioane de oameni foloseau Windows 3.1, firma Microsoft a trebuit sa asigure un inalt grad de compatibilitate a sistemului Windows 95, astfel incat aplicatiile si datele din versiunile Windows precedente sa poata fi utilizate in continuare. Windows 95 manipuleaza de asemenea programele DOS in conditii mai bune decat Windows 3.1. Programele DOS pot fi executate acum intr-o fereastra care include o bara cu instrumente de lucru pentru caracteristicile cele mai des intalnite.
O companie cu mii sau zeci de utilizatori Windows s-ar putea sa nu vrea sau sa nu poata sa-i invete pe toti sa foloseasca Windows 95, de aceea s-a mers pe folosirea in continuare a atat de familiarelor aplicatii File Manager si Program Manager. Acestea permit utilizatorilor sa lucreze cu ceva familiar lor, permitand in acelasi timp "exploatarea" trasaturilor sistemului Windows 95: este personalizabil, ofera numeroase noi caracteristici si asigura performante sporite. In timp, utilizatorii pot fi usor invatati sa treaca de la File Manager si program Manager la My Computer sau Explorer.
In epoca noastra, epoca informatiei, utilizarea eficienta a datelor este ceea ce ii diferentiaza pe "invinsi" de "invingatori", pe cei ce reusesc de cei care nu reusesc. De aceea, firma Microsoft a asigurat compatibilitatea fisierelor create in Windows 95 cu fisierele create in vechile versiuni de DOS sau Windows.
Sistemul de operare Windows 95 este capabil sa manipuleze nume de fisiere de pana la 255 caractere lungime. Numele lungi de fisiere pot include si caractere spatiu (" "). De exemplu, in loc de numele de fisier BUDGET96.doc puteti folosi acum numele RON'S VACATION BUDGET FOR 1996.doc. Cand mutati un fisier cu un astfel de nume lung intr-un sistem de operare care utilizeaza vechiul mod de numire a fisierelor (nume de 8 caractere si extensii de 3 caractere), el vede doar o versiune prescurtata a numelui intreg.

Drivere compatibile
Driverele de dispozitive actioneaza ca "translatori" intre hard si soft. Ele asigura conlucrarea corecta si deopotriva eficienta a acestora. Sistemul de operare Windows 95 este prevazut cu drivere pe 32 de biti pentru dispozitivele hard de prima importanta cum ar fi unitatile de diskuri, adaptoarele video si unitatile pentru compact-diskuri (CD-ROM). Cu alte cuvinte, atunci cand este instalat sistemul de operare Windows 95 vor fi instalate automat noile drivere de dispozitive, ceea ce ofera o utilizare mai eficienta a hardului (noi caracteristici, precum si viteza superioara data de driverele pe 32 de biti).

Performante imbunatatite
Unul din obiectivele urmarite la proiectarea sistemului de operare Windows 95 este asigurarea unei viteze egale sau mai mari fata de versiunile precedente. Pe masura ce adaugati memorie, performantele se imbunatatesc. Totusi, in cazul extrem, Windows 95 va rula cu o viteza egala sau mai mare fata de Windows 3.11 chiar si pe calculatoare de tipul 386DX cu numai 4M de RAM.
Chiar si aplicatiile pe 16 biti cunosc o imbunatatire a performantelor in Windows 95, in acele zone care implica lucrul pe 32 de biti, cum ar fi manipularea sau tiparirea fisierelor. Renumita "teroare" a sistemului de operare Windows - versiuni tip 3.1, 3.0 - eroarea de tip out of memory are mai putine posibilitati de a se produce. Desi Windows 95 utilizeaza inca o zona de 64K pentru a memora informatiile sistem pentru aplicatiile de 16 biti, o mare parte din informatiile stocate in aceasta zona de vechile versiuni Windows sunt acum memorate in alta parte. Ca atare, exista o probabilitate redusa ca aplicatia sa esueze.
Sistemul de operare Windows 95 foloseste un nou driver pe 32 de biti VCACHE, care inlocuieste vechiul driver SmartDrive folosit de DOS si de vechile versiuni Windows. Driverul VCACHE utilizeaza intr-un mod mai inteligent algoritmii pentru implementarea memoriei cache (memoria imediata) cu scopul de a imbunatatii viteza aparenta a hard-disk-ului. Spre deosebire de SmartDrive, VCACHE se aloca el insusi in mod dinamic. Bazandu-se pe spatiul total de memorie sistem disponibila, VCACHE aloca sau realoca zona de memorie folosita pentru memoria cache.Imbunatatirea tiparirii
Sistemul de operare Windows 95 aduce multe imbunatatiri si in ceea ce priveste tiparirea fisierelor. Intotdeauna utilizatorii vor aprecia viteza de tiparire ridicata. Windows 95 foloseste un subsistem pe 32 de biti pentru tiparire, care va permite sa tipariti in paralel fara a produce intarzieri majore ale aplicatiilor in curs de executie. Timpul de tiparire a fost imbunatatit fata de versiunile Windows precedente, pentru ca Windows 95 are nevoie de mai putin timp pentru a reveni la comenzile anterioare tiparirii.
Windows 95 accepta mai mult de 800 de modele de fisiere. In cazul noilor modele care se conformeaza standardului Plug and Play (autoconfigurarea), instalarea este foarte usoara, avand in vedere ca Windows 95 instaleaza singur driverele de imprimanta Windows NT.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }