QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente fizica

Aparate pentru prelucrarea datelorAPARATE PENTRU PRELUCRAREA DATELOR

In  sistemele obisnuite de masurare a unor marimi semnalele de la intrare sunt transformate si transferate catre aparatul de evaluare, obtinandu-se o corespondenta simpla intre intrare si iesire, data de o ecuatie de etalonare. In acest caz, datele rezultate la aparatul de evaluare trebuie prelucrate dupa necesitate.

Astfel, poate sa apara necesitatea:

prelucrarii statistice a rezultatelor obtinute, la repetarea unor masurari, la evolutia in timp a unor fenomene, etc; de exemplu, la repetarea masurarii unei dimensiuni, in aceleasi conditii, se vor obtine valori diferite ale acesteia si trebuie calculata valoarea cea mai probabila precum si campul de imprastiere al acestei determinari;studierii unor corelatii intre diverse marimi masurate in acelasi timp prin determinarea relatiilor de dependenta sau prin analiza statistica a acestor dependente prin functii de timp etc.;

studierii statistice a evolutiei in timp a unei marimi cu caracter aleator, prin functiile de autocorelatie prin care se stabileste in ce masura fenomenul seamana cu el insusi la diferite intervale de timp;

stabilirii marimii parametrului care intereseaza a fi determinat in cazul cand s-a masurat un alt parametru care caracterizeaza fenomenul respectiv.

In aceste cazuri, care au fost prezentate, precum si in altele, utilizarea unor sisteme fara aparate de prelucrare a datelor (acestea transmit la aparatul de evaluare direct marimea masurata) face ca prelucrarea datelor sa fie foarte dificila. Timpul de prelucrare a datelor prin utilizarea unor aparate de prelucrare poate fi redus deseori de ordinul zecilor, sutelor sau chiar miilor de ori. Astfel, realizarea unei integrari manuale dupa o curba trasata pe hartie cu un inscriptor, se face intr-un timp foarte mare, fata de timpul neglijabil care se obtine atunci cand in lantul de masurare inainte de inregistrator, se interpune un aparat de inregistrare.

In aceasta categorie exista o varietate foarte mare de aparate care se utilizeaza in practica, care dupa modul de utilizare de catre operator pot fi:

aparate cu functii specializate, care executa o singura operatie, cum sunt integratoarele, aparatele de logaritmat, aparatele pentru executarea operatiilor aritmetice, filtre de frecventa sau amplitudine etc.; aparatele respective se interpun in lantul sistemului de masurare impunand eventual unele reglaje;

aparate care trebuie programate folosind limbaje speciale. In aceasta categorie intra calculatoarele de capacitate mica specializate, care pot rezolva majoritatea problemelor enumerate anterior. Programarea acestor calculatoare este foarte simpla, facandu-se prin apasarea pe butoane, deoarece acestea au blocuri specializate pentru realizarea diferitelor functii.

Intrarile in aceste calculatoare pot fi foarte variate putandu-se obtine direct de la amplificator sau de la toate posibilitatile de memorare cunoscute (benzi magnetice, dicuri magnetice, benzi perforate). Iesirile de la aceste calculatoare pot fi de asemenea variate:

inregistrare pe inscriptoare cu penita;

scrierea rezultatelor pe imprimante;

inregistrarea pe discuri magnetice pentru trecerea pe calculatorul mare, cand se urmareste o prelucrare de anvergura sau pentru a fi reluate pe calculatorul specializat atunci cand acesta este mai putin incarcat, sau pentru a nu lungi masurarile propriu-zise;

inregistrarea pe benzi perforate in scopuri similare ca la punctul anterior.

Calculatoarele de mica capacitate prezinta avantajele deosebite in cercetare, motiv pentru care au o larga utlizarea practica. Ele constituie un ajutor deosebit in cercetare prin micsorarea timpului afectat cercetarilor si prin crearea posibilitatii de a ataca unele probleme complexe.

calculatoarele electronice, transmiterea datelor obtinute la masurari la calculator in vederea prelucrarii, se poate face prin:

o     scrierea manuala a acestora pe cartele, atunci cand numarul datelor este mic;

o     discuri si benzi magnetice sau benzi perforate atunci cand volumul datelor este mare, calculatoarele fiind dotate cu aparate de citire directa a datelor;

o     legatura directa cu calculatorul prin cablu; acest mod de transmitere a datelor se utilizeaza in cazuri cu totul speciale de cercetari cu volum foarte mare de date.

Pentru a realiza prelucrarea propriu-zisa este necesar ca operatorul sa scrie un program corespunzator intr-un limbaj acceptat de calculatorul respectiv. Utilizarea calculatorului se impune atunci cand trebuie executate prelucrari in volum mare de date.

Prin utilizarea aparatelor de prelucrare a datelor si a calculatoarelor pretul de cost al cercetarilor poate sa scada esential, prin reducerea timpului de efectuare a acestora.


Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }