QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente fizica

Aparatele pentru memorarea datelor la masurariAPARATELE PENTRU MEMORAREA DATELOR LA MASURARI

Aparatele pentru memorarea datelor la efectuarea masurarilor permit inregistrarea acestora fara sa fie posibila evaluarea directa in vederea prelucrarii ulterioare.

Aceste aparate permit stocarea datelor de obicei cu viteze mari, pentru prelucrarea ulterioara pe aparate de prelucrare a datelor, sau pentru inregistrarea cu viteza mai mica pe aparate de inregistrare, de obicei inregistratoare pe hartie cu cerneala. Utilizarea acestor aparate permite automatizarea inregistrarilor si micsoreaza la minim, timpul de efectuare a masurarilor.Ele se cupleaza direct la amplificatoarele de semnal.

Memorarea datelor folosind aparate corespunzatoare poate fi facuta pe: benzi magnetice, discuri magnetice, benzi perforate, memorii electronice etc.

Inregistratoarele cu benzi magnetice cu mai multe piste si cele pe discuri magnetice sunt des utilizate fiind mult mai simple si comode in exploatare. Acestea prezinta o capacitatea foarte mare pentru dimensiuni relativ mici. Astfel, un disc utilizat la asemenea aparate poate memora 1530 x 106 caractere si poate avea o viteza de inregistrare de 6 x 104 caractere pe secunda, fapt care ii permite sa efectueze inregistrarea unor fenomene foarte rapide a caror frecventa poate fi de mii de Hz pe un timp suficient de mare care depaseste 5 minute.

Inregistrarea datelor pe benzi perforate poate fi utilizata la fenomene cu frecvente mici, deoarece numarul de caractere perforate pe secunda este mult mai mic, de ordinul sutelor, spre deosebire de benzile si discurile magnetice care admit zeci de mii de caractere pe secunda.

Utilizarea altor tipuri de memorii, cum ar fi cele electronice, este limitata de pretul de cost mare al acestora. Din acest motiv aceste memorii se utilizeaza cu capacitati reduse si de obicei sunt cuprinse in calculatoarele de mica capacitate pentru preluarea datelor de catre procesor. Capacitatea unor asemenea memorii, in general, nu depaseste 1000-2000 de cuvinte.

Timpul de acces la aceste date este de ordinul microsecundelor, fapt ce permite efectuarea unor calcule rapide cu calculatorul de mica capacitate specializat pentru cercetari.

Stocarea datelor in aceste memorii se face pe un timp relativ scurt, prelucrarea incepe imediat folosind calculatorul specializat. Daca este necesara evaluarea lor, acestea pot fi inregistrate folosind inscriptoarele cu cerneala, deoarece se poate inregistra intr-un timp mai mare decat la memorare.

De remarcat faptul ca semnalul la intrarea in aceste memorii trebuie digitalizat, deci impune utilizarea unui codificator.

Utilizarea benzilor si a discurilor magnetice poate fi facuta in urmatoarele situatii:

frecventa semnalului de masurat este mare si nu poate fi inregistrata direct;

stocarea datelor pentru prelucrarea ulterioara pe calculatoare electronice sau pe calculatoare specializate, atunci cand memoria acestora este depasita;

pentru pastrarea datelor.

Utilizarea benzilor perforate se face numai in situatia in care se urmareste prelucrarea datelor pe calculatoare.

Atat de pe benzile si discurile magnetice, cat si de pe benzile perforate, la prelucrarea pe calculatoare, datele sunt preluate de catre cititoare specializate si introduse in memoria calculatorului in vederea prelucrarii lor pe baza unor programe stabilite de catre operator.

Prin utilizarea acestor mijloace de memorare se poate transmite calculatorului un volum foarte mare de date fara a consuma cartele, intr-un timp foarte mic, avand in vedere ca viteza de citire a lor este mai mare decat cea de inregistrare, cel putin de cateva ori.


Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }