QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente economie

Factori care influenteaza crestereaFactori care influenteaza cresterea

Gradul si ritmul de crestere al unei noi afaceri depind de factori legati de piata, factori legati de management si factori legati de resurse.

1. Factorii legati de piata

1.Marimea, caracteristicile si puterea de cumparare a pietei tinta. Daca nisa de piata pe care a intrat o firma este prin natura sa mica si relativ stabila este mai dificil sa se obtina un ritm de crestere sustinut. Daca insa produsul sau serviciul poate fi extins la scara regionala sau nationala, firma are mai mari sanse de a avea un ritm de crestere ridicat.2.Natura concurentei. Intrarea pe o piata dominata de marile companii nu reprezinta un impediment pentru cresterea firmei. Chiar si o firma mica, daca este bine organizata, poate adesea realiza produsele sau serviciile sale la un pret cu adevarat competitiv, in conditiile mentinerii standardelor de calitate, deoarece aceasta nu are cheltuieli indirecte si cu personalul de conducere atat de mari ca marile companii. In plus, intrarea intr-o ramura de traditie cu un produs inovat pe o nisa de piata distincta poate aduce un ritm de crestere ridicat.

3.Gradul de inovare a produsului. In anumite ramuri, precum cea a calculatoarelor, inovatia este un lucru indispensabil, asa ca oferirea doar a unui produs inovat nu este suficienta. In ramurile cu un ritm de inovare ridicat, cresterea rapida se poate asigura prin proiectarea si producerea unui produs mai rapid decat concurentii. Din contra, intr-o ramura stabila, care ofera produse ce pot fi considerate marfuri, intrarea cu un produs sau proces inovat va aduce un puternic avantaj competitiv.

4.Statutul drepturilor de proprietate intelectuala. Pentru o noua afacere drepturile de proprietate intelectuala (patente, drepturi de autor, marci comerciale si secrete comerciale) pot constitui un avantaj competitiv, deoarece exista o perioada de timp de care se poate profita si in care nimeni nu a copiat inca produsul. Bazarea doar pe aceste drepturi nu este insa inteleapta. De aceea, este necesara elaborarea unui plan de marketing care sa asigure firmei o pozitie puternica pe piata, inainte ca cineva sa incerce reproducerea produsului si vinderea lui pe piata. Desigur, exista si calea actionarii in judecata, insa o firma mica nu isi permite sa piarda timp si bani in procese, atunci cand doreste sa se extinda.

5.Volatilitatea ramurii. Unele ramuri sunt prin natura lor volatile si, prin urmare, este dificil de previzionat cu acuratete ceea ce se va intampla in viitor. In ramura telecomunicatiilor, de exemplu, exista oportunitati deosebite de crestere, insa riscul esecului este deosebit de ridicat din cauza volatilitatii ramurii.

6.Barierele de intrare. In unele ramuri este foarte dificil de intrat si atins o cota de piata care sa poata aduce profit. Altele, prin costurile foarte mari pe care le presupun, sunt pur si simplu prohibitive pentru firmele noi. In plus, in ramurile in care nu exista bariere puternice, o firma poate ridica propriile bariere, pentru a incetini patrunderea firmelor concurente. Drepturile de proprietate intelectuala sunt unele dintre acestea.

2. Factori legati de management

Capacitatea firmei de a creste este influentata de urmatorii factori de management:

1.Capacitatea intreprinzatorului de a delega autoritatea si responsabilitatea. Daca la infiintarea firmei intreprinzatorul are timp suficient pentru a controla toate laturile activitatii firmei, atunci cand firma incepe sa se dezvolte el nu o mai poate face decat in detrimentul calitatii. Daca nu va reusi sa delege altora unele responsabilitati sansele de crestere vor fi reduse, iar firma poate suferi chiar esec. Unii intreprinzatori inteleg importanta acestui lucru si lasa managerii experimentati sa conduca afacerea.

2.Capacitatea de a incuraja spiritul antreprenorial. Cresterea nu inseamna pierderea spiritului antreprenorial, insa intreprinzatorii trebuie sa fie creativi, pentru a mentine flexibilitatea afacerii in timpul cresterii.

3. Factori legati de resurse

Pentru ca intreprinzatorul sa obtina avantaje din cresterea naturala a pietei, el trebuie sa aiba in vedere o serie de factori legati de resurse. Unele afaceri au un ritm ridicat de dezvoltare deoarece ofera un produs cu o cerere crescanda. Cresterea in acest caz este limitata nu de cerere, ci de imposibilitatea firmei de a continua cresterea, datorita lipsei resurselor. Intreprinzatorul trebuie sa fie atent deci la acei factori care permit cresterea naturala a firmei, pentru a putea satisface cererea de pe piata. Acesti factori sunt:

1.Resursele materiale Atunci cand cresterea este rapida, tehnologiile noi sau furnizorii sunt putini pot apare deficiente in aprovizionarea cu materiale. Sarcina intreprinzatorului in acest caz este sa gaseasca surse alternative de aprovizionare. Daca sunt suficiente resurse financiare, integrarea verticala este o solutie viabila.

2.Resursele umane Pentru a asigura dezvoltarea normala a firmei resursele umane trebuie sa creasca intr-un ritm inferior celui al cresterii vanzarilor. Aceasta presupune angajarea permanenta de noi salariati, precum si folosirea constanta a unor salariati temporari. Cresterea numarului de salariati nu se face de regula in mod constant intrucat muncitorilor existenti li se cere adesea sa lucreze mai multe ore, pana cand intreprinzatorul se convinge ca singura modalitate de a asigura o crestere normala este angajarea de noi salariati.

3.Resursele de productie. Din cauza costurilor ridicate, facilitatilor de productie trebuie sa li se acorde multa grija. Satisfacerea nevoilor de facilitati suplimentare se poate realiza prin patru cai: achizitionarea de noi facilitati, folosirea extensiva a capacitatilor existente, inchirierea de facilitati suplimentare, subcontractarea productiei sau a unor componente.

4.Resursele financiare. Obtinerea unor resurse financiare suplimentare reprezinta cheia mentinerii cresterii firmei. De regula, renuntarea la o parte din proprietatea si controlul firmei este pretul platit de intreprinzator pentru obtinerea de resurse financiare suplimentare. Firma se poate transforma in societate pe actiuni. Noii investitori il pot scoate chiar pe intreprinzator din afacere. O alta modalitate de obtinere a unor resurse financiare suplimentare o constituie formarea de aliante strategice sau aliante cu marile firme. Aceasta varianta poate duce insa in cativa ani la achizitionarea firmei de catre intreprinderile mai mari.


Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }