QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente alimentatie

Oua si produse din ouaOUA SI PRODUSE DIN OUA


Oul este unul dintre cele mai hranitoare alimente. 1 ou (cu masa de cca. 50 gr.) are o valoare energetica de circa 100kcal. Digestibilitatea oului este foarte ridicata: 97% pentru albus si 100% pentru galbenus ( respectiv de 98% pentru protide si 96% pentru lipide).


Potentialul nutritiv al oului este de asemenea, foarte inalt, continand practic toate trofinele esentiale pentru alimentatia omului.


Protidele oului (ovoalbumina si ovovitelina) au o mare valoare biologica cu cel mai echilibrat continut de aminoacizi esentiali. Oul este o sursa impotanta de fosfor lecitinic, fier bine asimilabil, calciu precum si numeroase vitamine. Grasimile din oua, valoroase din punct de vedere biologic, asociate cu lecitina si cefalina, constituie tonofianti apreciati pentru activitatea nervoasa superioara.    
Continutul bogat in colesterol (pana la 0,8% in oul de gaina si 1,6% in oul de rata) limiteaza consumul oualor in ratia diurna, la un ou pentru copii si adolescenti, 0,5..1 ou pentru adulti si 2 oua pe saptamana pentru varstnici.


Sub denumirea de "oua" se comercializeaza ouale de gaina.


In cazul oualor celorlate pasari se precizeaza specia. Marimea si masa oualor provenite de la diferite specii sunt foarte diferite.


Masa oualor


Specia

Masa medie

(gr)

Variabilitatea masei (gr)

PrepelitaPorumbelBibilicaGainaRataCurcaGasca
Ouale sunt utilizate pe scara larga si in industria chimica, textila, farmaceutica, cosmetica, fotografica.


Oul este format din trei parti distincte


coaja sau cochilia constituie invelisul exterior al partilor comestibile ale oului: culoarea ei variaza de la alb la galben sau verzui, depinzand in special de rasa gainii sau pasarii ouatoare. Coaja oului are o grosime care variaza intre: 0,33 si 1,58 mm, este strabatuta de orificii mici, microscopice, care formeaza porii oului, prin care se face schimbul de gaze si aer, care asigura dezvoltarea embrionului din ou. Suprafata cojii este acoperita cu o pelicula subtire denumita cuticula: ea are un rol protector, impiedicand evaporarea lichidelor din interiorul oului si totodata patrunderea murdariei si microbilor in ou. Sub coaja se gasesc doua membrane, denumite membrane cochilifere, ce formeaza  camera de aer, care creste pe masura invechirii oului;


albusul se prezinta ca o masa semifluida, transparenta, de culoare slab verzuie, la care se disting trei straturi, de consistenta diferita si care inconjoara galbenusul - partea centrala a oului. Din albus pornesc doua cordoane rasucite care fixeaza galbenusul in centrul oului si care poarte denumirea de salaze;


galbenusul se prezinta ca un corp sferic, a carui culoare variaza de la galben deschis pana la galben rosiatic si uneori verzui, in functie de alimentatia pasarilor. Este format dintr-un lichid vascos, dens, acoperit la exterior cu o membrana, numita membrana vitelina. Pe suprafata galbenusului se gaseste un disc mic, albicios, numit discul sau pata germinativa (banutul). Galbenusul contine o cantite importanta de vitamine (A, B1, B2, D, H), enzime si substante colorante (luteina, xantofila etc.).


Raportul procentual intre ele variaza in functie de caracteristicile pasarilor de la care provin ouale si este in medie: coaja  10-12%, albus 58-60% si galbenus 29-31%.
Sortimentul  si calitatea oualor de consum


Incepand cu data de 1 septembrie 2005, conform HG 415/2004 ouale trebuie sa se alinieze si ele unor standarde si sa fie stampilate . Inainte de a parasi locul de productie, fiecare container cu oua trebuie marcat cu urmatoarele informatii:

numele, adresa si numarul de identificare ale producatorului;

numarul de oua sau greutatea lor;

data ouatului sau perioada de ouat;

data livrarii.


Ouale din categoria A se clasifica dupa greutate astfel:


XL - foarte mari: 73g si peste

L - mari: de la 63g - 73g

M - medii: de la 53g - 63g

S - mici: sub 53g.


Ouale din categoria B pot fi utilizate de intreprinderile de industrie alimentara.


Pe plan international, sortimentul produselor din oua de gaina este constituit ou intreg congelat, galbenus congelat, albus congelat, melanj congelat, praf de oua intregi, galbenus praf, albus praf.Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }