QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente stiinte politice

Explicati cum Curtea UE este cea mai inalta autoritate a aplicarii legii in UE si de ce este important faptul ca hotararile Curtii UE nu pot fii contestate de curtile SM. Ilustrati explicatia printr-un exemplu concretExplicati  cum Curtea UE este cea mai inalta autoritate a aplicarii legii in UE si de ce este important faptul ca hotararile Curtii UE nu pot fii contestate de curtile SM. Ilustrati explicatia printr-un exemplu concret


"CEJ este cea mai inalta autoritate a aplicarii legii in UE"aceasta afirmatie reiese din statutul pe care il ocupa Curtea Europeana de Justitie, el este organul juridic al Comunitatilor Europene si are sediul la Luxemburg.

Sarcinile CEJ sunt prevazute in art. 220-245 Tratatul UE precum si in propriul sau statut,care constau in asigurarea interpretarii uniforme a legislatiei europene. Printre competentele sale se mai numara si aplanarea conflictelor:intre statele membre, intre Uniune si statele membre, intre organismele si institutiile din Uniunea Europeana, intre persoane fizice si Uniune. Mai mult, judecatorii de la curtile de justitie din cadrul statelor nationale se pot adresa CEJ in cazul in care problema in cauza are tangente cu dreptul comunitar.nfluenta deosebita a CEJ asupra dezvoltarii UE decurge din activitatile

intreprinse de aceasta in anumite domenii specifice:

Curtea Europeana de Justitie a constituit o forta motorie de importanta decisiva indirectia supranationalizarii, impunand, printre altele, principiul efectului direct -adica pentru fiecare cetatean al UE, fara intermedierea statului de care acesta apartine - al dreptului CE, suprematia dreptului comunitar asupra dreptului national.

Ca o concluzie referitoare la CEJ, putem constanta astfel faptul ca CEJ, fata

de unele Curti Constitutionale nationale extrem de influente, precum

Supreme Court in SUA sau Curtea Constitutionala Federala Germana sau

Consiliul Superior al Magistraturii din Romania, dispune de o putere mult

mai mare, dand impulsuri decisive procesului de integrare. Bazandu-ne pe cele 2 principii importante pe care le-a impus CEJ,si anume principiul efectului direct,respective suprematia dreptului comunitar,putem deduce importanta faptului ca hotararile CEJ nu pot fii contestate de curtile SM. Simplificand, "efectul direct" spune ca legile CE sunt automat legi in fiecare Stat Membru, Daca legile UE ar putea fi ignorate in orice Stat Membru, atunci UE s-ar dezmembra, fiecare membru ar fi tentat sa implementeze doar legile europene care ii convin. Acelasi lucru se poate spune si despre hotararile CEJ,daca acestea ar putea fii contestate de curtile SM,atunci UE s-ar dezmembra,deoarece orice curte a SM ar implemanta doar hotararile care ii convin.

"Prioritatea" spune ca atunci cand legea CE si cea nationala, regionala sau locala sunt in conflict,legea europeana trebuie aplicata.


Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }