QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente stiinte politice

Amenintari si riscuri teroriste la adresa romanieiAMENINTARI SI RISCURI TERORISTE LA ADRESA ROMANIEI


Romania nu s-a confruntat si nu se confrunta inca cu riscuri majore de natura terorista la adresa ei. Tara noastra, nu reprezinta, deocamdata, un spatiu de confruntare terorista, nici unul de generare a terorismului si nici nu constituie un mediu favorabil dezvoltarii unor actiuni de acest gen. Acest lucru se datoreaza caracteristicilor poporului roman, vocatiei sale spre impaciuire si dialog, rezistentei sale indelungate la opresiuni si represiuni de tot felul. Spatiul romanesc a suportat insa, de-a lungul timpurilor, numeroase actiuni care pot fi considerate teroriste, incepand cu cele generate de navalirile barbare si de strategia distructiva a legiunilor romane si continuand cu actiunile horthistilor in Transilvania ocupata din perioada anilor 1940 - 1944 si cu terorismul statului totalitar din primii ani ai comunismului. Desigur, terorismul international are multe alte forme si formule care, intr-un fel, pot afecta si tara noastra. Cert este ca Romania nu a fost, nu este, nu va fi si nu poate fi generatoare de terorism, iar amenintarile de natura terorista la adresa ei, in masura in care vor exista, nu pot fi decat conjuncturale si tranzitorii. Ele pot rezulta dintr-o extindere a spatiului de confruntare al ideologiilor si practicilor fundamentaliste sau de alta natura si in zone apropiate de cele de interes strategic pentru Romania (zona Balcanilor, Transnistria, spatiul caucazian si cel al Marii Negre), din alinierea Romaniei la coalitia antiterorista mondiala sau din degradarea semnificativa a institutiilor interne si proliferarea si in tara noastra a retelelor si structurilor mafiei si crimei organizate.In prezent amenintarile si riscurile de natura terorista care pot afecta tara noastra rezulta din: degradarea in continuare a conditiei umane si proliferarea infractionalitatii de toate tipurile; extinderea in continuare si pe teritoriul nostru a traficului de droguri, retelelor de prostitutie si a traficului de carne vie; evolutia structurilor economiei subterane, a spalarii banilor si activitatilor ilegale; existenta unor minoritati kurde, musulmane, islamice care, la adapostul neimplicarii tarii in operatii antifundamentaliste spectaculoase, ar putea incerca sa constituie si la noi unele baze, puncte sau structuri de sustinere a terorismului ; existenta unor persoane care, in lipsa altor mijloace si activitati care sa le aduca prosperitate, pot fi racolate in organizatii, structuri si retele teroriste.

Optiuni politice, actiuni sau compromisuri din partea factorului politic de natura sa favorizeze terorismul violent, producator de victime si distrugeri, sunt imposibile in Romania. Din analiza situatiei actuale, precum si din evaluarea si prognosticarea evolutiei ei pe termen scurt, rezulta ca si in Romania este posibila conturarea si chiar manifestarea unor amenintari de natura terorista, directe sau mijlocite, la adresa tarii, a unor institutii romanesti, organizatii si cetateni romani, precum si la adresa unor persoane, grupuri, institutii internationale sau ale diferitelor state (ambasade, reprezentante, firme, consulate, misiuni, turisti, delegatii etc.) care se afla temporar sau permanent pe teritoriul tarii noastre. Aceste amenintari pot sa constituie elemente ale razboiului terorist care se apreciaza ca a fost declansat in toata lumea. Institutiile politice ale statului roman, ale societatii romanesti, inclusiv cele care compun societatea civila, sunt antiteroriste. E drept, nu a existat, pana la 11 septembrie 2001, o strategie expresa antiterorista, pentru motivul ca astfel de amenintari si riscuri nu au vizat semnificativ societatea romaneasca.

Combaterea terorismului revenea structurilor Ministerului de Interne, ajutat, la nevoie, de fortele speciale ala Ministerului Apararii Nationale (in principiu, unitati si subunitati de cercetare) care erau instruite si pentru astfel de misiuni.

Nu s-a intamplat insa niciodata ca, pe teritoriul Romaniei, sa aiba loc ample operatii antiteroriste. Realitatea insa s-a schimbat. Din moment ce amenintarile de tip terorist au depasit, in multe locuri de pe planeta, cadrul infractionalitatii si crimei organizate, statul roman, aliniindu-se la coalitia antiterorista internationala isi definitiveaza, prin documentele sale de conducere (Strategia de securitate nationala si Strategia militara), o conceptie clara si distincta de riposta organizata in cadrul acestui tip de razboi.


Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }