QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente romana

Fisa biografică - EliadeFisa biografica - Mircea Eliade

Se naste pe data de 13 martie 1907 la Bucuresti. Este al doilea fiu al capitanului Gheorghe Ieremia, care, din admiratie pentru I. Heliade Radulescu, isi va schimba numele in Eliade. Intre anii 1913 si 1914 urmeaza la Cernavoda clasa I primara. Cand familia revine in Bucuresti, Eliade isi continua studiile la Scoala Primara de Baieti Nr.10. In anul 1917 devine elev al liceului "Spiru Haret". Pasionat de stiinte naturale, chimie si literatura, la 10 ani scrie primele nuvele fantastice. Pe data de 12 mai 1921, Mircea Eliade deputeaza cu articolul "Dusmanul viermelui de matase" in ziarul Stiintelor populare si al calatorilor.

Intre 1922 si 1923 lucreaza la prima opera mai ampla, "Romanul adolescentului miop", scriere autobiografica, care a ramas timp de peste 60 de ani inedit. In anii urmatori colaboreaza cu revistele "Orizontul", "Foaia tinerimii", "Universul literar", "Lumea" si "Adevarul literar". In 1925 este student la Facultatea de Litere si Filosofie din Bucuresti. Peste doi ani face prima sa vizita in Italia, unde il viziteaza pe scriitorul Giovanni Papini, care a avut o deosebita influenta asupra lui. Anul 1928 reprezinta primirea unei burse de studii in India, apoi redacteaza romanul "Isabel si apele diavolului".In anul 1934 se casatoreste cu Nina Mares, iar in 1937 Ministrul Educatiei Nationale cere consiliului profesoral al Facultatii de Litere din Bucuresti indepartarea din invatamant a lui Mircea Eliade, sub pretextul absurd ca ar fi autor de "literatura pornografica". Pe data de 14 iunie 1938 este arestat si intemnitat la Siguranta Generala, iar in iulie este intemnitat in lagarul de la Miercurea Ciuc, pentru ca refuza sa semneze declaratia de desolidarizare de legionarism. In anul 1939 I se imprima romanul "Nunta in cer", iar in 1943 i se tiparesc volumele "Comentarii la legenda Mesterului Manole" si "Insula lui Euthanasius". Un an mai tarziu moare sotia sa Nina Mares. Dupa aceea Mircea Eliade se instaleaza la Cascaes, un sat de pescari din apropierea Lisabonei.Intre 1945 si 1947 intretine indelungi discutii cu personalitati romanesti aflate la Paris: Emil Cioran, Eugen Ionescu, George Enescu. Pe 9 ianuarie 1948 se casatoreste cu Cristinel Cotescu. Peste 8 ani face prima vizita in Ameica, la Chicago, unde se stabileste ca profesor de istorie a religiilor. Din anul 1961 pana la moartea sa, Mircea Eliade va fi conducatorul publicatiei "History of Religions". De-a lungul anilor, scriitorul a detinut titlul de Doctor Honoris Causa la foarte multe colegii si universitati, printre care Academia Britanica, Colegiul din Boston, Academia Belgiana, Universitatea Sorbona din Paris etc. In 1985, Universitatea din Chicago atribuie numele lui Mircea Eliade catedrei de istorie a religiilor. Este pentru prima oara in lume cand unei catedre universitare I se aatribuie numele unei personalitati in viata.Pe data de 14 aprilie 1986, scriitorul Mircea Eliade acuza simptome de congestie cerebrala. In zilele urmatoare, analizele constata un cancer pe cale de generalizare. La 22 aprilie, vestitul scriitor se va stinge din viata, incinerarea avand loc a doua zi. La serviciul funerar de la Capela Rockfeller din Hyde Park, campusul Universitatii din Chicago au citit din opera sa in diferite limbi cei apropiati: Ioan Petru Culianu, Saul Bellow si Paul Ricoeur.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }