QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente romana

Balada populara MIORITAMIORITA

- balada populara -1.BALADA POPULARA este cantata pe la petreceri sau hanuri de lautari sau de tarani, isi are originea in trecuturi indepartate si aduce teme si motive de mare circulatie despre pastori, haiduci, viteji ai neamului, etc. .

Fiind veche si pentru ca se canta se mai numeste si cantec batranesc.2. "MIORITA" reprezinta o capodopera a culturii populare romanesti.3. DEFINITIA:

Balada este o creatie epica in versuri in care este povestita o intamplare despre confruntarea dintre doua sau mai multe personaje.

4.Ca specie a genului epic are narator omniscient, are personaje (ciobanii, mioara, maicuta batrana in planul imaginar).5.SUBIECTUL se axeaza pe fapte si intamplari existand si momente ale subiectului:

- expozitiunea - cadrul ("Pe-un picior de plai
Pe-o gura de Rai"), personajele ("ciobanul moldovean, vrancean si ungurean") si timpul ("se cobor la vale"-toamna)

- intriga reda disperarea mioarei nazdravane care relateaza stapanului sau complotul pus la cale de ceilalti doi ciobani

- desfasurarea actiunii este incompleta. Ciobanul moldovean i se adreseaza oitei cerandu-i sa-i implineasca ultimele dorinte in cazul in care va muri. Moartea este ipotetica ("Si DE-a fi sa mor")

Pentru ca lipseste punctul culminant si deznodamantul, balada "MIORITA" este considerata ATIPICA.6. PREZENTAREA PERSONAJULUI PRINCIPAL PRIN RAPORTAREA LA 2 INTAMPLARI SEMNIFICATIVE Personajul principal, ciobanul moldovean, are o atitudine CALMA, acceptand moartea cu seninatate si vazand-o ca pe o prelungire a vietii in mijlocul naturii alaturi de fiintele dragi (oile), alaturi de obiectele preferate (fluierele). Fiinta de tip superior, el nu este RAZBUNATOR nici RANCHIUNOS el incredintand ritualul inmormantarii sale tocmai dusmanilor sai.7.Ca in orice balada exista, si aici, MOTIVE LITERARE. Astfel apar motivul conflictului dintre ciobani, motivul mioarei nazdravane (animalul credincios), motivul testamentului ciobanului, motivul mamei care-si cauta fiul si motivul mortii vazute ca o nunta.8.CONFRUNTAREA, specifica baladelor, este redata aici prin conflictul dintre ciobani dar apare o opozitie si in ce priveste atmosfera senina de la inceput si tensiunea ulterioara.9. Fiind o balada populara, creatorul anonim foloseste o gama variata de procedee si mijloace artistice

- spre deosebire de alte balade "MIORITA" contine secvente epice (intamplarile), lirice (monologul ciobanului) si dramatice (dialogul cu oita).

- ca moduri de expunere se intalnesc toate

Genialul poet popular a conceput actiunea pe doua planuri (real si imaginar)

Este folosita cu talent: metafora ("Pe-un picior de plai
Pe-o gura de Rai"), repetitia si enumeratia ("unu-i"), paralelismul uman
natural din portretul ciobanului ("Ochisorii lui
Mura campului") si alegoria moarte
nunta.10.Genialitatea poetului popular se intrevede si din folosirea unor cuvinte cu valoare de simbol. Fluierele sugereaza talentul si sensibilitatea omului din popor iar vantul este un simbol al existentei efemere

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }