QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente psihologie

VisulVisele reprezinta o oportunitate de autocunoastere. Ele sunt expresia prin care sufletul cauta sa mentina integralitatea fiintei noastra pe calea evolutiei personale, eliberandu-ne in acelasi timp de vechile atitudini care, tinandu-ne prizonieri ai trecutului, nu ne mai sunt de nici un folos. Singurul limbaj pe care-l cunoaste sufletul sunt simbolurile.
In general putem clasifica astfel visele:
1 - Vise simbolice
2 - Vise compensatorii
3 - Vise legate de starea de sanatate
4 - Vise legate de gasirea solutiilor unor probleme
5 - Vise telepatice
6 - Vise premonitorii
7 - Vise lucide


8 - Cosmaruri
1- VISELE SIMBOLICE
Personajele care apar in vis sunt adesea proiectii ale dorintelor care salasluiesc in noi si care reprezinta psihismul nostru, lumea trairilor noastre interioare (credintele, atitudinile, temerile, etc.)
Aceste personaje pot fi oameni necunoscuti sau pot fi persoane reale din anturajul nostru.
Cand in vis apar personaje cunoscute, care fac parte din cercul de relatii prezente in viata noastra, acestea au o semnificatie foarte particulara.
Astfel, in functie de subiectul visului, calitatile sau defectele pe care noi le atribuim celor care compun sfera relatilor noastre concrete ( rude, prieteni, cunoscuti, etc.) sunt de fapt trasaturi de caracter care ne apartin noua insine.
Se produce astfel o proiectie asupra altora a propriilor noastre trairi pe care nu le constientizam in viata de zi cu zi, sau nu vrem sa ni le recunoastem.
Diferitele personaje care ne populeaza visele nu sunt altceva decat simboluri care exprima realitati deja existente in lumea psihismului nostru.
Cu totii gazduim in fiinta noastra un "copil speriat ", un "parinte exigent ", un " profesor critic ", etc., o lunga lista de roluri pe care le jucam de-a lungul vietii.
Aceste roluri sunt proiectate in vis si interpretate de personaje simbolice cu scopul de a ne arata noua insine diversele aspecte ale fiintei noastre care trebuiesc avute in vedere pentru a fi analizate si ameliorate.
Fiecare personaj din vis devine astfel un simbol al unei stari de spirit, al unei credinte sau tendinte.
Subconstientul nostru regizeaza in fiecare noapte o piesa care are scopul de a ne introduce in atmosfera populata de rolurile noastre din viata si de a ne revela propria existenta cu conflictele si problematicile ei.
Este vorba, in final, de rolurile pe care noi le jucam in viata, dar care, in vis, sunt interpretate si atribuite celor care pentru noi au o semnificatie particulara.
Actorii din vis sunt purtatorii simbolici ai mesajului pe care subconstientul cauta sa ni-l transmita pentru a ne revela pe noi, noua insine.
2 - VISELE COMPENSATORII
Visele de compensatie sunt vise care " ne permit " sa comitem acte pe care nu indraznim sa le facem in stare de veghe, sau pur si simplu nu avem posibilitatea de a le realiza. Sunt vise de defulare, de multe ori cu tenta sexuala.
3 - VISE LEGATE DE STAREA DE SANATATE
Din astfel de vise putem afla ce stari emotionale stau la baza indispozitiilor noastre.Puterea mintii este atat de mare incat atunci cand nutrim ganduri negative (manie, invidie, razbunare, gelozie, suparare, ingrijorare, frica, etc ) acestea influenteaza corpul in mod subtil, generand atitudini negative care afecteaza deci planul fizic.Visele din aceasta categorie au rolul de a ne pune in garda, de a ne alerta sau avertiza asupra pericolului de dereglare a armoniei interioare care poate pune in cauza buna functionare a organismului, deci sanatatea noastra.De asemenea, putem primi informatii, in vis, despre o indispozitie fiziologica sau chiar imbolnavirea unui organ.Este bine ca, analizand mesajul visului, sa luam masuri urgente pentru corijarea atitudinii noastre mentale in vederea prezervarii sau, dupa caz, ameliorarii starii de sanatate.
4 - VISE CARE VIZEAZA REZOLVAREA PROBLEMELOR
Problemele care ne afecteaza in timpul zilei ies la iveala noaptea, in vis, din adancul subconstientului. Acesta ofera solutii pe care noi nu le-am imaginat in stare de veghe.Sunt bine cunoscute exemplele unor mari personalitati din lumea stiintei sau artelor, care datoreaza succesul realizarilor de exceptie, "sfaturilor " pe care le-au primit in vis .Secventele din vis nu sunt aleatorii.Prima scena este subiectul principal al conflictului, fiecare scen generind o alta pana la cea finala care aduce adesea solutia sau ne arata un drum, o cale de urmat pentru a gasi rezolvarea problemei respective.
5 - VISE TELEPATICE
In visele telepatice actiunea care se deruleaza poate fi o punere in scena a unei situatii reale, care se petrece efectiv in chiar momentul in care are loc visul.
Poate fi vorba despre un eveniment care se petrece la mare distanta ( poate chiar pe cealalta parte a globului ) sau in viata unei alte persoane.
Este o perceptie pe care o avem in astral despre o actiune care se desfasoara in lumea fizica.Se mai poate ca perceptia pe care o avem sa nu se refere la un fapt, o actiune concreta ci la trairile ( frici, bucurii, etc. ) unei alte persoane care ni se transmit in mod telepathic. E bine sa interpreta acest gen de vise din ambele puncte de vedere.
6 - VISE PREMONITORII
Acestea reprezinta informatii sau intamplari care se petrec in vis inainte ca ele sa se manifeste in realitate in lumea exterioara. De multe ori aceste vise exprima doar tendinta pe care ar urma-o evenimentele vietii reale daca ele ar urma cursul lor din viata curenta.Subconstientul nostru capteaza evenimente, fapte, vibratii, tendinte si le interpreteaza fara ca constientul nostru sa poata interveni.
Visul aduce toate acestea la suprafata.De retinut ca pe un factor extrem de important : noi putem influenta in mod constient cursul evenimentelor dar daca NU o facem, atunci "premonitia " se realizeaza. Aceasta schimbare a cursului evenimentelor presupune o atitudine de transformare interioara, de motivatie si actiune.Idealurile, valorile, scopurile, telul nostru in viata sunt subiectele favorite ale viselor din aceasta categorie.Ele ne arata valorile noastre reale, cele care ne fac cu adevarat fericiti, care ne aduc cu adevarat armonie si echilibru launtric.
Daca in realitate ducem o viata pe care in adancul nostru o respingem, visele ne vor arata acest lucru, invitandu-ne sa luam masurile necesare pentru a fi in armonie cu adevarata noastra fiinta.Ele ne vor arata distanta dintre aspiratii si posibilitati.
7 - VISE LUCIDE
Acestea reprezinta o categorie foarte speciala de vise.sunt vise in care stim ca visam si putem sa schimbam prin vointa cursul visului.Astfel in loc sa asistam ca spectatori ai propriului nostru film din vis, devenim regizorii acestuia.Acest tip de vise ne releva capacitatile corpului nostru astral. Astfel, in acest tip de vise putem calatori oriunde, depasi limitele materiei si folosi vointa pentru a actiona fara limitari.In lumea astrala intalnim exact aceeasi situatie ca in lumea realitatii fizice. Acolo exista, de asemenea, grade diferite de dezvoltare, de traire spirituala si putem intalni nivele mai inalte sau mai joase de evolutie.Putem realiza contacte cu alte suflete si schimba mesaje, asa cum o facem in lumea "reala " fizica.
8 - COSMARURI
Cosmarurile care se repeta reprezinta ultima solutie pe care o are subconstientul de a ne arata ca ceva ce nu reusim sa intrezarim in noi insine trebuie revelat si inteles.In acest caz actiunea este mult mai importanta decat trairile si emotiile asociate acesteia.

Visele si psihanaliza

Conform teoriei lui Freud, visul ar fi o realizare deghizata, mascata a unei dorinte refulate, reprimate.
El are un continut manifest, constituit din datele explicite apartinand visatorului ( imagini, sentimente, idei, impresii, pe care visatorul si le aminteste la trezire) si continutul latent, ansamblul de informatii inconstiente care sunt la originea visului si la care nu avem acces decat ca rezultat al interpretarii psihanalitice a visului. De fapt este acelasi continut care se exprima de maniera diferita.
Interpretarea psihanalitica a visului ar consta tocmai in restituirea dorintei refulate.
Ceea ce Freud numeste cenzura este un fel de instanta superioara care are privilegiul de a permite constiintei accesul la anumite tendinte ale subiectului in cauza.
Anumite vise insa, par a nu se supune modelului propus de Freud.
Astfel este cazul viselor angoasante, a cosmarurilor, pe care el le trateaza ca pe tulburari mentale precum fobia sau nevroza, considerand ca emotia resimtita poate sa nu fie in raport cu contextul intrinsec al elementelor onirice.

Visul apare ca un fel de rebus, un cumul de semne codificate si nu ca o insiruire de imagini independente.Trama onirica, cantitatea impresionanta de asociatii care apar in imaginile prezente in vis, este subordonata catorva idei fundamentale, ganduri de baza.
Visul este o forma de gandire distincta de cea din starea de veghe constienta, care are rolul de a sustrage cenzurii elementele visate.
El este considerat un fel de substitut al unei scene infantile modificate prin transfer si actualizate in prezent. Este vorba despre o regresie care imbraca mai multe forme si expresii, de la pasajul de la o instanta psihica spre o alta, la "retrairea " unei satisfactii din trecut si pana la exprimarea unei "expresivitati primitive ".


Doua procese intra in joc (de care am mai amintit deja): procesul primar care este legat de functionarea inconstientului ce tinde spre mentinerea si afirmarea "identitatii de perceptie " si procesul secundar caracteristic constientului care tinde spre "identitatea de gandire ".Studierea si interpretarea viselor, in scop profilactic, de catre psihanaliza este un procedeu "revolutionar " pe care Freud il introduce in stiinta psihicului uman - psihologia.
Intr-un fel psihanaliza se aseamana cu metoda populara de talmacire a viselor ( metoda descifrarii) prin aceea ca face o analiza a visului element cu element si in final se ofera un sens general.
Dar, in timp ce metoda populara propune o cheie de simboluri mai mult sau mai putin arbitrara, psihanaliza utilizeaza simbolurile individuale ( deseori evidentiate prin metoda asociatiilor libere de idei) care sunt deci specifice pentru un individ anume.
Ulterior Jung va completa aceasta analiza introducand notiunea de arhetip, un fel de simbol colectiv, precum si metoda asociatiei dirijate de idei.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }