QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente medicina

Definirea modelului de concursDefinirea modelului de concurs


Orice Olimpiada, Campionat Mondial sau European, prilejuieste analize critice obiective, menite sa scoata in evidenta o suita de indicatori caracteristici. Cunoasterea acestora permite formularea premiselor care stau la baza elaborarii si abordarii modelelor de antrenament. Astfel, concursul deschide un ciclu ce se inchide vremelnic, pentru ca in lumina lui sa se redeschida un altul. Cotele de progres ale performantei din concursul oficial major determina cresterea valorica a indicatorilor modelului de antrenament. La analiza concursului se traseaza o suita de directii, de indicatori sau submodele, care disciplineaza gandirea si sugereaza solutiile.

In primul rand, calculul prognozei performantei care asigura victoria sau urcarea sportivului pe podium si confruntarea lui cu realitatea concursului.

In al doilea rand, prefigurarea cantitativa si calitativa a indicatorului modelului de pregatire care va conditiona, la randul sau, transpunerea in practica a valorilor anticipate ale modelului de concurs.

In al treilea rand, evidentierea structurii modelului de initiere cu ajutorul graficelor de concurs, de cursa si de joc, care duc la realizarea modelului de campion.In al patrulea rand, retinerea aspectelor organizatorice ale planificarii si desfasurarii pregatirii.

Prognoza performantei concursului a inceput sa fie aplicata relativ recent in sportul romanesc de peformanta. Cu timpul, necesitatile, metodologiile si obiectivele ei de actiune au diferentiat-o in doua planuri.

Prognoza recordului constituie un indicator de baza al modelului concursului, dar si al sportivului, care odata selectionat pentru o astfel de perspectiva pe temeiul varstei, al structurii sale morfologice, fiziologice si psihologice trebuie sa stie, cu aproximatie, care ar fi valoarea performantei concursului ce ar trebui sa-l consacre. Evident, locul in clasamentele de acest gen este dat, in primul rand, de raportul dintre performanta sportivului respectiv si a celorlalti. Indeosebi la Jocurile Olimpice obiectivul urmarit cu prioritate este cel al clasarii pe locul I, care nu intotdeauna se obtine si cu performanta record. Structura clasamentelor este data totusi de nivelul inalt al performantelor. Transformarea lor in obiective de antrenament si de selectie reclama anticiparea, adica prognozarea nivelului pe care urmeaza sa-l atinga intr-un timp util pentru planificarea si realizarea lui in trepte.

Pentru ramurile si probele de sport ale caror performante se pot exprima si deci evalua in expresii matematice temporale sau spatiale, prognoza recordurilor este mai simplu de efectuat. Una din metodele moderne si la indemana antrenorilor, dar mai ales a cercetatorilor de a prognoza valoarea rezultatului sportiv de care sportivul, echipa sau echipajul pot fi capabile, il constituie calculul regresiei. Acest tip de calcul permite sa stabilim in ce masura se schimba caracteristicile "X" (adica rezultatul, in cadrul exemplificarii noastre, la proba sa de concurs), in functie de schimbarea lui "Y" (numarul anilor participarii si in concurs). Ca atare, calculul regresiei poate fi util atunci cand el are posibilitatea sa stabileasca in ce masura schimbarea unei caracteristici, adica a lui "Y" (a numarului anilor) cu o unitate (adica cu un an) poate duce la o anumita crestere sau scadere a celeilalte caracteristici "X" (a rezultatului).

Calculul regresiei poate fi exprimat in cateva variante:

a) prin alcatuirea liniilor empirice (concrete - faptice) ale rezultatelor sportive, realizate in concurs;

b) prin calcularea coeficientului de regresie;

c) prin alcatuirea liniilor teoretice de regresie ale rezultatelor teoretice determinate de calculul regresiei;

d) prin combinarea celor trei posibilitati (punctele a + b + c) si repartizarea lor concomitenta;

e) prin stabilirea probabilistica a lui "X" (a performantei sportive) in functie de cresterea cu o valoare a lui "Y" (a anilor de practicare a probei atletice) intr-o viitoare evolutie.

Unul din avantajele regresiei consta in posibilitatea  de a reda grafic raportul dintre doua fenomene, in cazul nostru - cele doua valori "X" si "Y".

Formula coeficientului de regresie (sau a pantei de inclinatie fata de orizontala punctului "g", in cazul alcatuirii graficului regresiei) este:

R = p = r ESY/ESX, in care:

R = coeficientul de regresie; p = panta de inclinatie (unghiul acesteia); r = coeficientul de corelatie; ESY = eroarea standard pentru valorile lui Y; ESX = eroarea standar pentru valorile lui X.

Pe langa prognoza dinamicii recordului (personal, national, international, regional, continental, mondial sau olimpic), in ultima vreme se recurge la prognoza dinamicii locului pe care sportivul, echipa, echipajul sau delegatia unei tari il vor ocupa in clasamentul unei competitii oficiale de aceasta anvergura. Inregistrarea, sortarea si compararea clasamentelor, bilanturilor mondiale si, in ultima vreme, cupele mondiale au permis cunoasterea raportului de forte in lume, a dinamicii si repartizarii acestora pe tari, continente, ramuri si probe sportive, ca si a tendintelor de plafonare sau de involutie pe care le surprinde un studiu mai longitudinal. Prin urmare, prognoza nu vizeaza doar pozitia delegatiei, ci si numarul aproximativ al medaliilor, diferentiate dupa stralucirea metalului lor si pozitiile IV-VI din clasamente care reprezinta surse de puncte pentru clasamentul cantitativ. In felul acesta se elimina improvizatiile sau punctele de vedere subiective, optiunile lipsite de suportul faptelor depistate din vreme care actioneaza dupa legitati ce nu pot fi ignorate sau eludate. Modul in care s-au elaborat prognozele pe temeiul acestui tip de studiu cantitativ s-a dovedit util si apropiat de clasamentele de diferite tipuri. Realitatea a confirmat majoritatea prevederilor formulate.


Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }