QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente management

Definirea, importanta si clasificarea transporturilorDEFINIREA, IMPORTANTA SI CLASIFICAREA TRANSPORTURILOR


In cadrul activitatilor desfasurate de o intreprindere productiva pentru realizarea proceselor de productie, aprovizionare, desfacere, un loc important il ocupa activitatea de transport si manipulare a diferitelor piese, materiale sau produse .

In cadrul acestei activitati se includ urmatoarele:

-transportul de la furnizor, descarcarea, receptia si depozitarea materiilor prime si materialelor;

-transportul acestor materiale la unitatile de productie si locurile consumatoare, manipularile legate de executarea proceselor de productie, depozitarile temporare, manipularile la locul de munca;-transportul in interiorul unitatilor de productie ( sectii, ateliere, sectoare ), intre acestea sau in interiorul intreprinderii;

-transporturile si manipularile pentru realizarea operatiilor auxiliare, depozitarea produselor finite, incarcarea, expeditia;

-transportul la diferiti beneficiari .

In ansamblul acestor activitati o pondere mare o ocupa cele care se refera la transportul intern si manipulare a materialelor sau produselor .

Prin transportul intern se intelege activitatea de deplasare cu mijloace de transport a diferitelor materiale, piese sau produse, pe distante care se succed in procesul tehnologic, in interiorul intreprinderii, cuprinzand operatiile de incarcare, de deplasare propriu-zisa si de descarcare .

Manipularea reprezinta activitatea legata de efectuarea micilor deplasari ale materialelor, pieselor sau produselor in vederea alimentarii sau evacuarii locurilor de munca, in raza locului de munca sau in imediata apropiere a acestuia .

In cadrul unei intreprinderi industriale transportul intern si manipularea definesc continutul notiunii de miscare a materialelor si produselor in interiorul acesteia .

Pentru a avea o imagine a operatiilor de transport intern si manipulare necesitate de realizarea operatiilor de baza, in fig. 1 se prezinta o secventa a acestor activitati desfasurate intr-o unitate de productie cu proces discontinuu, folosind simbolizarea adoptata pentru acestea .

Pentru realizarea transportului intern industrial se foloseste un complex de mijloace de transport ( material rulant, mecanisme, cai si instalatii de transport ) care formeaza in ansamblul lor asa-numita gospodarie a transportului .

Organizarea pe baze stiintifice a transportului intern prezinta o mare importanta economica. Astfel, el contribuie in direct la realizarea ritmica a procesului de productie prin deplasarea materialelor, pieselor sau produselor intre locurile de munca, potrivit graficelor de transport, coordonate in mod strict cu graficele de productie .

Importanta transportului intern rezulta din faptul ca volumul activitatilor acestuia ocupa o pondere mare in totalul activitatilor desfasurate de o intreprindere industriala. Astfel, de pilda, din studiile efectuate rezulta ca, pe intreaga industrie, in medie, pentru fiecare tona de produse finite se transporta si se manipuleaza 48 tone de materiale de la o sectie, atelier sau loc de munca la altul. Acest raport este diferit pe ramuri industriale, in functie de particularitatile pe care acestea le prezinta. In industria siderurgica, de pilda, pentru o tona de fonta se transporta si manipuleaza intre 120-180 tone de diverse materii prime si materiale, in industria textila, pentru un kilogram de tesaturi de lana, intre 300-350 kg s.a. Intr-o serie de ramuri industriale, cum sunt industria lemnului, industria extractiva, industria materialelor de constructii s.a., volumul anual de munca necesitat de efectuarea transportului intern si a manipularilor reprezinta peste 50% din volumul total de munca efectuat .1. Reprezentarea grafica a succesiunii operatiilor de manipulare, transport intern,

depozitare si asteptare necesitate de realizarea operatiilor de baza


In aceasta reprezentare grafica simbolurile folosite au semnificatiile din figura 2.


Deplasare DepozitareOperatii tehnologi Manipulari Asteptare2. Semnificatia simbolurilor utilizate pentru reprezentarea grafica a operatiilor

necesitate de transportul intern


Ca urmare a acestui volum de munca, in transportul intern al multor intreprinderi lucreaza intre 14-18% din numarul total al muncitorilor si functionarilor, intr-o serie de intreprinderi industriale, cum sunt cele din industria grea, cheltuielile de transport reprezentand o pondere de 15-30% fata de totalul cheltuielilor de regie .

Pentru asigurarea efectuarii in conditii bune a activitatilor de transport intern si manipulare, in intreprindere se creeaza un compartiment specializat sub forma serviciului de transport. Acest compartiment are o serie de atributii, din randul carora cele mai importante sunt urmatoarele :

a)   asigurarea deplasarii materialelor si produselor in interiorul intreprinderii potrivit cerintelor desfasurarii ritmice a procesului de productie in sectiile de baza auxiliare ;

b)   asigurarea introducerii mecanizarii si automatizarii pentru efectuarea operatiilor de transport si manipulare si urmarirea ridicarii continue a acestora;

c)   imbunatatirea continua a folosirii mijloacelor de transport existente si modernizarea transportului prin alegerea rationala a unor mijloace de mare randament ;

d)   micsorarea volumului de munca necesitat de efectuarea transporturilor interne si a manipularilor si reducerea costurilor de productie necesitate de acestea .


Clasificarea transporturilor si a mijloacelor de transport


In cadrul unitatilor industriale, in raport cu particularitatile procesului tehnologic si cu materialele de transportat  se foloseste o mare varietate de transporturi si de mijloace de transport. O prezentare analitica a acestora se poate face pe baza clasificarii lor dupa diferite criterii :

a) un prim criteriu de clasificare a transporturilor este acela in raport cu locul de efectuare. Potrivit acestui criteriu transporturile pot fi externe sau interne .

Transporturile externe servesc pentru aprovizionarea tehnico-materiala a intreprinderii si desfacerea produselor .

Transporturile interne au rolul de a asigura deplasarea materialelor sau produselor in interiorul unitatilor de productie ( sectii, ateliere, sectoare ), intre acestea sau intre unitatile de productie si diferitele depozite sau magazii .

b) in raport cu modul de realizare, transporturile interne se clasifica in transport pe sol, pe apa, aerian sau subteran .

Transportul pe sol(via terra) ocupa o pondere mare in totalul transporturilor interne, putand fi realizat pe cale ferata sau pe reteaua de drumuri, purtand denumirea, in acest caz, de transport rutier .

Transportul pe cale ferata se foloseste la intreprinderile care au de transportat cantitati mari de materiale, cu caracter continuu, cum este cazul intreprinderilor metalurgice, siderurgice, de materiale de constructii etc. El se poate realiza pe cale ferata normala ( cu ecartament de 1435 mm ) sau pe cale ferata ingusta ( cu ecartament de 700 sau 500 mm ). Transportul intern pe cale ferata necesita existenta unor instalatii speciale, cum sunt macazuri, platforme rotative, placi turnate, pentru a asigura trecerea mijloacelor de transport de pe o linie pe alta sau transbordare, pentru stabilirea de legaturi intre mai multe linii paralele.

Transportul intern pe cale ferata prezinta anumite dezavantaje, din randul carora pot fi amintite urmatoarele :

a) efectuarea transportului cu unele ocoluri impuse de circulatia pe sine, marind prin aceasta distanta si durata de transport, blocarea circulatiei pe linie in timpul operatiilor de incarcare-descarcare ,

b) folosirea unor spatii mari de amplasare a retelei si a instalatiilor necesitate de aceasta .

Transportul rutier este folosit in mod frecvent pentru deplasarea materialelor sau produselor intre unitatile de productie apropiate, pe distante scurte, cu opriri frecvente. Efectuarea lui se face cu ajutorul autocamioanelor, cu remorci, cu tractoare, autocare, carucioare s.a.

Transportul rutier are o mare mobilitate, asigurand deplasarea cu usurinta a materialelor sau produselor la diferitele puncte, pe traseele cele mai scurte .

Transportul pe apa se foloseste in toate cazurile in care intreprinderea este amplasata in jurul unei ape navigabile, putandu-se realiza cu slepuri, remorchere, salupe etc., el asigurand o deplasare usoara a materialelor, in conditiile unor costuri minime .

Transporturile aeriene au o mare extindere in cadrul intreprinderilor, prezentand avantajul economisirii suprafetelor de productie si al deplasarii materialelor pe traseele cele mai scurte. Acestea se efectueaza cu diferite poduri rulante, monoraiuri si funiculare .

La randul lor, transporturile subterane asigura deplasarea continua a materialelor sau produselor intre diferitele puncte de munca, intr-un timp scurt, in conditiile unor costuri reduse si a economisirii totodata a suprafetelor de productie. Pentru realizarea acestuia se folosesc frecvent transporturile pe banda, monoraiurile s.a.

a) in raport cu gradul de continuitate, transporturile interne se clasifica in:

-transporturi cu functionare continua, efectuate cu diferitele conveiere

si transportoare;

-transporturi cu functionare discontinua sau intrerupta, atunci cand se

efectueaza cu diferitele autocamioane, electrocare, poduri rulante etc .

b) un alt criteriu de clasificare a transporturilor interne este acela in

raport cu directia de deplasare. Potrivit acestui criteriu, acestea se

clasifica in transporturi pe orizontala, pe verticala, pe orizontala si

verticala si inclinate.

-transporturile pe orizontala cuprind transporturile pe cale ferata si

rutiere;

-transporturile pe verticala cuprind transporturile efectuate cu diferitele

ascensoare, macarale;

-transporturile inclinate cuprind transporturile efectuate cu estacade,

monoraiuri, cu diferitele conveiere etc.Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }