QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate management

Consideratii privind manageriiCONSIDERATII PRIVIND MANAGERII


Conform definitiei de dictionar a termenului "management' - in acceptia lui cea mai generala - acesta se refera la "activitatea si arta conducerii'. Nu de mult restrans la zona economica, termenul isi extinde aplicabilitatea in variate domenii. Astfel s-a ajuns la vehicularea sa in domeniul educational sub numele de "management educational'.

Managementul este o stiinta relativ recenta, ce a cunoscut o dezvoltare pregnanta dupa cel de al doilea razboi mondial in domeniul industrial, extinzandu-se ulterior in toate domeniile de activitate.In aceasta viziune a educatiei ca un fel de companie sau societate comerciala condusa de unul sau mai multi manageri, produsul final nu este unul concret, palpabil. Acest lucru ii confera specificitatea, dar si un grad sporit de dificultate actului de conducere educational. Cand vrei sa conduci o societate comerciala profitabil, realizezi produse viabile, avand o piata de desfacere asigurata. Iar realizarea produsului depinde aproape in totalitate de tine. Cand esti implicat insa intr-o "companie' educationala "produsele' sunt oameni pe care trebuie sa-i transformi in directia unui profit social si personal. Si tocmai aici intervine elementul de dificultate, pentru ca produsul final rezulta dintr-o interactiune intre doua fiinte umane pe care n-o poti controla in totalitate[1].

Managementul educational se poate manifesta la diferite nivele: la nivelul macro, de conducere globala a educatiei unei tari, intermediar - de conducere a unei institutii de invatamant - si micro - la nivelul unei clase.

Un sistem eficient de management al performantei se focalizeaza pe succesul fiecarui angajat/fiecarei angajate. Ii ofera suficient sprijin astfel incat acesta/aceasta sa stie ce asteapta organizatia de la el/ea in termeni de performanta. Ofera suficienta flexibilitate astfel incat abilitatile si potentialul angajatului/ei sunt valorificate. In acelasi timp ofera suficient control, astfel incat angajatul/a sa inteleaga scopurile organizatiei, ce incearca aceasta sa realizeze si cum munca lui/ei contribuie la aceste scopuri[2].

Managerii sunt tot mai mult preocupati de motivare in munca lor, cu atat mai mult cu cat angajatii doresc recunoastere si imlicare in satisfacerea nevoilor, fara ca autoritatea si controlul extern sa mai aiba efectul din trecut. Pentru a explica motivatia in primul rand incercam sa intelegem " de ce"-urile comportamentului: " De ce un individ actioneaza altfel decat altul?", " De ce un individ inceteaza sa faca un anumit lucru desi ii este necesar?",  " De ce un acelasi motiv poate conduce la comportamente diferite ?" .
Alexandra Modrescu - Evaluarea eficientei programelor de pregatire profesionala - EDP. Bucuresti, 1994, nr. 12, p. 69

Paraschiv Vagu, Ion Stegaroiu, Planificarea strategica. De la teotie la practica, Editura Bibliotheca ,Targoviste, 2006,p. 299

Stancioiu Ion, Militaru Gheorghe, Management. Elemente fundamentale, Editura Tehnica, Bucuresti, 1998, p. 59

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }