QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate geografie

Mijloacele de transportMijloacele de transport folosesc la transportul persoanelor si a marfurilor la distanta.
Mijloacele de transport se pot se pot imparti in trei categorii principale: terestre, navale, aeriene.
Mijloacele de transport cele mai rapide sunt cele aeriene, iar cele mai ieftine, dar si lente, sunt cele navale.
1. Mijloacele de transport terestre sunt rutiere (pe sosele) sau feroviare (pe sine de cale ferata).
Prima revolutie in domeniul transporturilor a reprezentat-o roata, inventata acum 5000 de ani (primele roti erau formate din bucati de lemn asamblate).
Cea mai lunga autostrada din lume este Panamericana, a carei lungime depaseste 24 000 km.Ea incepe in Alaska (la marginea nordica a continentului american) si continua (cu o intrerupere la mijlocul continentului) pana in Brazilia.


Cea mai mare parcare din lume se afla in Canada la Edmonton, avand 20 000 de locuri.
Cele mai simple si ieftine mijloace de transport rutiere sunt bicicletele, servind transportului persoanelor pe distante mici, avand avantajul de a se strecura usor prin zone foarte aglomerate.
Motocicleta este o masina "motorizata" pe doua roti. Vitezele cu care ele se deplaseaza sunt similare celor cu care se deplaseaza un automobil, avand avantajul gabaritului redus. Astfel, cu motociclete rapide, politistii se pot strecura prin blocajele de circulatie la locul unor eventuale accidente, pot deschide drumul masinilor de salvare, ori pot cere ajutor prin radio.
Automobilele sunt rapide si confortabile, fiind destinate transportului de persoane pe distante medii. In functie de necesitati, ele capata forme, dimensiuni si functii variate. Au aparut astfel masinile de teren, echipate cu roti mari. Pentru a tracta o rulota e nevoie de un motor puternic. Masinile sport sunt joase si alungite, pentru a fi mai rapide. O masina break are mai mult loc pentru bagaje. Pentru transportul particular in orase se folosesc taxiurile, in timp ce automobilul de oras este mai mic, cu avantajul de a se strecur si gara usor.
Pentru transportul in comun de persoane in orase si in afara acestora se folosesc troleibuze, autobuze, autocare (pentru calatorii lungi).
Pentru transportul rutier de marfuri se folosesc camioanele, utilate cu remorci specializate in functie de tipul de marfa pe care trebuie sa-l transporte. Exista astfel camioane-cisterna pentru transportul de produse petroliere, gaze lichefiate, lapte ori produse chimice. Sunt remorci frigorifice, destinate in special transportului de alimente, dar si a unor produse chimice ce necesita conditii speciale de transport fiind usor inflamabile. Exista camioane care pot transporta lemn, utilate cu o macara proprie pentru incarcarea trunchiurilor copacilor transportati. Sunt si remorci supraetajate, pe care se pot transporta autoturismele de la fabrica la punctul de vanzare. Pentru traseele foarte lungi de marfa se folosesc autotrenuri, tragand una sau mai multe remorci.
Asemenea vehicule grele pot fi utilate special ca masini de interventie: masini de salvare sau de pompieri.
Exista si masini construite special pentru alte destinatii, folosite in agricultura (diverse tipuri de tractoare ori masini agricole), sau in constructii: macarale, buldozere, autocamioane basculante, screpere, gredere (pentru nivelarea solului), masini de asfaltat, compactoare cu cilindri (pentru tasarea asfaltului).
In lume exista acum peste 400 de milioane de masini.
Transporturile rutiere se fac pe sosele. S-au construit milioane de km de autostrade, unele strapungand muntii prin tunele, sau fiind construite pe viaducte peste vai sau cursuri de apa, pentru a scurta traseele.

Transporturile pe sine.

Trenurile de calatori pot fi rapide, parcurgand sute de kilometri fara oprire, sau trenuri personale,care nu merg nici atat de departe nici atat de repede. Multe trenuri au in componenta si vagoane de posta.
In Franta circula cel mai rapid tren de pasageri din lume, care se deplaseaza cu mai mult de 300 km pe ora. El are tractiune electrica.
Alte tipuri de trenuri, sunt cele actionate de aburi, folosite inca in unele tari (India), cele actionate de motoare Diesel, unde prin arderea motorinei se produce electricitatea care alimenteaza motorul. Trenurile cu cremaliera sunt proiectate pentru a urca terenurile foarte inclinate. Dintii unei roti centrale se prind intre dintii unei a treia sine, cremaliera, evitand orice alunecare.
Metrourile sunt trenuri subterane care transporta orasenii pe sub strazile aglomerate ale oraselor. In unele sari exista monoraiuri: vehicule care se deplaseaza pe o singura sina. Unele din ele sunt suspendate, astfel ca se castiga spatiu, altele se deplaseaza pe sol.


Trenurile de marfa pot trage pana la 150 de vagoane diferite, care se asambleaza intr-o gara de triaj. Exista vagoane cisterna, vagoane port-containere, vagoane-palnie, vagoane pentru carbune, vagoane-platforma, vagoane platforma pentru automobile, vagoane pentru cereale.
Prima linie de cale ferata publica a fost data in folosinta in Anglia, in 1825. Un tren cu aburi,cu 33 de vagoane,transporta calatorii cu o viteza de 24 Km / h.
Primul metrou a fost inaugurat la Londra in 1863. La inceput, se foloseau locomotive cu aburi. De aceea, tunelurile erau intotdeauna pline de fum!
Recordul de viteza cu trenul este 515 Km / h. El a fost realizat de trenul de mare viteza francez in 1990. Aceasta vitezaar putea fi depasita de aceea a trenurilor cu sustentatie magnetica, mentinute pe linie prin magneti.
Calea ferata cea mai lunga masoara mai mult de 9 400 km. Ea leaga Moscova, capitala Rusiei, de portul Nakohdka, se la Marea Japoniei.

1. Transporturile navale : - maritime
- fluviale
In functie de necesitatile de transport, exista o mare varietate de nave, pentru pasageri, transport marfa, ori utilitare, cu mijloace de propulsie diferite si gabarit extrem de diferit.
Intr-un port, navele de marfa sunt dirijate pana la chei cu ajutorul remorcherelor, pentru a putea fi incarcate sau descarcate cu macaralele aflate pe tarm. Pentru a se putea mentine o adancime suficient de mare a apei, lucreza in porturi un tip de nava utilitara numita draga.
Prima calatorie in jurul lumii a fost facuta de Fernando de Magellan, in 1519, cu o flota de 5 corabii. Ea a durat aproape trei ani si a facut dovada ca Pamantul este sferic.
Cu aproape un secol in urma, cele mai rapide vase cu panze erau cliperele. Ele puteau traversa Atlanticul in douasprezece zile. Astazi, pacheboturile cele mai rapide il traverseaza in trei zile si jumatate.
Cea mai mare nava din lume este petrolierul gigant Seawise Giant, al carui tonaj este de 564 739 t. Cel mai mare pachebot este Norway, lung de 315 m.

2. Transporturile aeriene.

Aparute la inceputul secolului XX, primele avioane cereau mult curaj si indemanare pentru a le pilota. In acea vreme, ele nu erau nici rapide, nici incapatoare.
Primul zbor cu aeroplanul a fost realizat in 1903, de catre Orville si Wilbur Wright.
Louis Bleriot a fost primul pilot care a traversat canalul Manecii, in 1909.
Charles Lindbergh arealizat prima traversare a Atlanticului, singur si fara escala, in 1927.
In 1933, Wiley Post a fost primul pilot de avion care a facut singur turul lumii. A parcurs 25 000 km in 7 zile, 18 ore si 49 de minute.
Acum si transporturile aeriene sunt foarte diferite, in functie de necesitati: pentru transport de calatori, marfa, avioane utilitare , ori militare.
Armata aerului are avioane speciale. Avioanele sale de vanatoare si bombardierele sunt extrem de rapide si pot sa decoleze de pe puntea unui vapor. Harrier-ul poate sa decoleze chiar vertical !
In 1986, doi piloti au realizat primul zbor in jurul lumii fara escala, in 9 ore, 3 minute, 44 secunde.
Cel mai greu avion din lume este Antonov-ul An 225. Acest avion rusesc cantareste 508 tone.
Cel mai rapid avion din toate timpurile este X-15 A-2. Acest avion cu motor-racheta american a atins in 1967 viteza de 7 274 km / h.
A.D.A.S.-urile sunt avioane cu decolare si aterizare scurta. Cele care pot decola si ateriza vertical, ca Harrier-ul, sunt numite A.D.A.V.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }