QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente geografie

Aparate si ustensile de laborator folosite in laboratoarele de ecopedologieAPARATE SI USTENSILE DE LABORATOR FOLOSITE IN LABORATOARELE DE ECOPEDOLOGIE


Pentru efectuarea unei analize chimice sunt necesare vase, ustensile si aparatura de laborator. Materialele din care acestea sunt confectionate sunt astfel alese incat in contactul direct cu solutiile reactivilor care intervin intr-o analiza chimica sa nu produca impurificari ce ar duce la erori in determinare. Materialele utilizate sunt: sticla, cuartul, portelanul, metalele pretioase (platina, aurul si argintul), nichelul, fierul, zirconiul, cauciucul, materialele plastice etc. [10].

Fiolele de cantarire sunt confectionate in mod curent din sticla si sunt folosite pentru cantarirea substantelor lichide sau fin mojarate. Au o forma cilindrica sau de trunchi de con cu diametre si inaltimi diferite. In functie de inaltimea fiolelor, ele se impart in doua grupe: fiole de forma joasa si fiole de forma inalta. Au un capac slefuit care permite o inchidere etansa.Fig. 2 Fiole de cantarirePahare cilindrice (pahare Berzelius) se folosesc la efectuarea operatiunilor de precipitare, de evaporare etc. Dupa inaltimea pe care o au, exista pahare de forma joasa, si pahare de forma inalta. Deoarece se poate efectua o spalare buna a precipitatelor de pe peretii paharului si au suprafete mai mari pentru evaporare, paharele de forma joasa sunt cele mai folosite pentru precipitari. Paharele cilindrice sunt de diverse capacitati: 50, 100, 150, 200, 250, 400, 500, 600, 1000 cm3. Sticla din care sunt confectionate astfel de pahare este de natura borosilicioasa.Fig. 3

Pahar Berzelius
Sticlele de ceas sunt folosite pentru acoperirea paharelor sau pentru cantarirea substantelor solide. Sticlele de ceas folosite pentru acoperirea paharelor drepte trebuie sa aiba diametrul mai mare sau cel putin egal cu al paharului de acoperit.

Palniile cantitative servesc la filtrare. Ele au conul cu o deschidere de 60s, iar tubul de scurgere are un sant in interiorul lui. Deasupra punctului de intalnire al conului palniei cu tubul de scurgere, conul are o mica strangulare (gatuire). Toate aceste modificari asigura continuitatea scurgerii lichidului, marind in felul acesta viteza de filtrare. Raportul dintre lungimea tubului de scurgere si inaltimea conului palniei este de 3:1.

Baghetele sunt bare de sticla , lungi de 15 - 20 cm cu diametrul de 3 - 5 mm. Se folosesc pentru omogenizarea solutiilor, pentru a mari viteza de dizolvare a unei substante solide, sau pentru a agita manual o solutie in care se realizeaza o precipitare. Pentru spalarea peretilor interiori ai paharelor drepte, in care s-a efectuat precipitarea, se folosesc baghete care au la unul din capete cauciuc.

Stropitoarele sau pisetele sunt confectionate din sticla sau din material plastic (polietilena, teflon etc.)

Cele confectionate din sticla sunt alcatuite dintr-un balon cu fund plat in care se introduc apa distilata sau deionizata sau solutii adecvate pentru spalarea precipitatelor. Daca in stropitorul de sticla se introduc solutii fierbinti, gatul acestuia, va trebui sa fie bandajat cu sfoara de canepa sau azbest, lemn sau cauciuc.Fig. 4 PiseteCilindrii gradati sunt vase gradate in cm3 sau in diviziuni de cm3. Au o precizie mica, din care cauza volumele masurate cu ei sunt aproximative. In scopul maririi preciziei masuratorilor de volume se folosesc pipetele, biuretele sau baloanele cotate.
Fig. 5

Cilindri gradati
Pipetele sunt de doua tipuri: pipete cu bula si normale; pot fi simple sau gradate. Pipetele se folosesc si pentru adaugare de reactivi.
Fig. 6 Pipete

Biuretele sunt confectionate din tuburi de sticla gradate avand la partea inferioara un robinet de inchidere si de reglare a curgerii lichidului.

Cind se lucreaza cu solutii alcaline dispozitivul de inchidere si reglare a curgerii se recomanda sa fie alcatuit dintr-un tub de cauciuc cu o clema, iar in cazul cand se lucreaza cu solutii oxidante, reducatoare, acide se foloseste numai un robinet de sticla.
Fig. 6 Biurete
Baloanele cotate sunt baloane cu fund plat avand un gat alungit pe care se gaseste gravat un semn circular care indica limita de umplere a lor. Capacitatile baloanelor cotate sunt cuprinse de regula intre 25 cm3 si 1000 cm3.

Creuzetele sunt confectionate din sticla, cuart, portelan,

platina, nichel, fier sau otel inoxidabil in functie de scopurile pentru care sunt intrebuintate. Creuzetele de cuart au rezistenta termica si chimica foarte buna pana la temperaturi de aproximativ 1300 sC, permitand raciri bruste. Se folosesc pentru calcinarea precipitatelor temperaturi inalte.

Creuzetele de portelan cu capac se folosesc la calcinarea precipitatelor si pentru efectuarea unor dezagregari acide. Creuzetele filtrante de portelan sunt asemanatoare cu creuzetele obisnuite; spre deosebire de acestea au fundul confectionat dintr-o masa poroasa. Creuzetele filtrante sunt notate cu A1, A2, B1, B2 etc. Cele care au indicele 1 au porii mai mici decat cele care au indicele 2. Se folosesc la filtrarea precipitatelor care se cantaresc ca atare dupa o prealabila uscare la etuva sau la vid.

Creuzetele filtrante de sticla sunt folosite in acelasi scop si sunt notate cu litera G precedata si urmata de o cifra. De exemplu 1G1, 1G2 . .1G4, 2G1, 2G2 . .Cu cat cifra indice a literei G este mai mare, cu atat porii sunt mai mici; cifra dinaintea literei G da indicatii de marimea creuzetului. Litera G provine de la denumirea in limba engleza sau germana a sticlei "glass", respectiv "glas".

Creuzetele de platina se folosesc la dezagregari si mai ales in cazurile cand se lucreaza cu acid fluorhidric. Este interzis sa se foloseasca creuzetele de platina pentru dezagregari cu hidroxizi alcalini (NaOH, KOH).

Exsicatoarele sunt vase de sticla cu peretii grosi. La partea superioara exicatorul este prevazut cu un capac slefuit care inchide etans spatiul din interior. Exsicatoarele sunt folosite pentru a pastra substantele intr-un mediu uscat sau pentru a usca lent substantele. In interiorul exsicatorului se gaseste o placa de portelan cu orificii de diverse diametre, in care se plaseaza creuzetele. Sub aceasta placa se introduce una din substantele care absorb apa (clorura de calciu anhidra, pentaoxid de fosfor, acid sulfuric concentrat etc.)

Unele exsicatoare sunt prevazute cu un tub lateral prin intermediul caruia se poate face vid.
Fig. 7 Exsicator

Capsulele sunt confectionate din sticla, cuart, portelan, platina etc. si sunt intrebuintate, mai ales, pentru evaporari.

Mojarele servesc la maruntirea probelor solide. Sunt confectionate din sticla, portelan, agat etc.

Etuvele sunt aparate de laborator de forma cilindrica sau paralelipipedica cu dimensiuni diferite, care permit o incalzire pana la 120 - 220sC, cu ajutorul carora se pot usca substantele umede, precipitatele etc. Etuvele sunt echipate cu termoregulatoare care permit mentinerea temperaturii in interior intre limite prestabilite.


Fig. 8 Etuva
Balanta analitica este aparatul cu care se masoara masa - se fabrica in diferite tipuri si variante. Folosirea unui tip sau al altuia de balanta analitica depinde de precizia de masurare a balantei si de masele care urmeaza sa fie masurate.


Fig. 9 Balanta analiticaCuptoare electrice functioneaza dupa acelasi principiu ca si etuvele electrice. Spre deosebire de etuve, cuptoarele au o rezistenta electrica confectionata dintr-un aliaj crom - nichel si mai rar din platina, molibden sau wolfram, pentru a putea obtine temperaturi foarte ridicate.

Fig. 10 Cuptor electric


Alte ustensile: spatule, clesti de creuzet, flacoane din sticla sau material plastic pentru stative, pensete, balante tehnice, becuri de gaz, bai de apa, bai de ulei, bai de nisip, triunghiuri, trepiede, etc.
Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }