QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente fizica

Actiunea campului magnetic asupra curentului electricActiunea campului magnetic
asupra curentului electric.
Inductia campului magnetic.

Pentru a exprima cantitativ proprietatile campului magnetic va trebui sa definim o marime fizica vectoriala. Noua marime fizica, notata cu simbolul , se numeste inductie magnetica.
Directia vectorului inductie magnetica intr-un punct al campuli este tangenta la linia de camp magmetic in acel punct, iar sensul este acelasi cu al liniei de camp.Pentru a defini modulul inductiei magnetice, vom porni, ca si in cazul campuli electric, de la studiul actiunii pe care o exercita campul asupra corpului de proba. Drept corp de proba vom considera un conductor rectiliniu mobil, parcurs de curent electric.


Din clasele anterioare stiti ca forta pe care o exrcita campul magnetic asupra unui conductor strabatut de curent, numita forta electromagnetica ( ) este perpendiculara pe directia conductorului si pe liniile campului magnetic, deci si pe vectorul , iar sensul ei depinde de sensul curentului si de sensul liniilor de camp, deci si de sensul vectorului (fig10.7).Orientare fortei electromagnetice poate fi gasita cu ajutorul reguli mainii stangi.Spre deosebire de campul electric, la care forta este orientata pe directia campului electric , in campul magnetic directia fortei nu coincide cu directia inductie magnetice .

Fig 10.7. Sensul fortei electromagnetice depinde de sensul curentului electric prin conductor si de sensul campului magnetic.

Pentru a gasi o expresie adecvata definiri lui , vom studia factorii de care depinde forta electromagnetica.
Experimentul 1. Se realizeaza dispozitivul din fig. 10.9,a. Cadrul mobil se leaga cu o ata de carligul de sub taler unei balante, montata pe aceeasi tija cu suportul cadrului. Campul magnetic intre piesele polare ale bobinelor este aproape uniform. Se echilibreaza balanta si se potriveste cadrul cadrul in pozitie orizontala, la aproximativ 1cm de marginea superioara a pieselor polare, astfel incat latura lui mobila sa fie intre piesele polare (fig.10.9,b). Se alimenteaza cu tensiune continua bobinele si cadrul. Balanta se dezechilibreza datorita fortei electromagnetice exercitate de campul magnetic produs de bobine asupra laturii mobile a cadrului, parcursa de curent.Reechilibrand balanta cu etaloane de masa, se determina marimea fortei electromagnetice.
Mentinand constant curentul prin bobine, se variaza intensitatea curentului I prin cadru. Se masoara forta electromagnetica la fiecare noua valoare a curentului I . Se constata ca forta electromagnetica este direct proportionala cu intensitatea curentului prin conductor:
F~I


Fig.10.9.
a)Dispozitiv pentru masurarea fortei electromagnetice :b)latura mobila a cadrului se aseaza intre piesele polare ale bobinelor.

Un alt factor care poate influenta marimea fortei electromagnetice este lungimea conductorului aflat in camp.Astfel, doua conductoare de lungime egala, asezate in prelungire si parcurse de acelasi curent, vor fi actionate impreuna de o forta dubla fata de cea exercitata asupra unuia singur, trei conductoare de o forta tripla etc.Asadar, forta electromagnetica este direct proportionala cu lungimea conductorului aflat in camp:

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }