QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente economie

Erori de inregistrare identificabile cu ajutorul balantei de verificareErori de inregistrare identificabile cu ajutorul balantei de verificare


Balantele de verificare au functie de control si ajuta la identificarea erorilor de inregistrare prin intermediul egalitatilor care trebuie sa existe intre totalurile diferitelor coloane, precum si prin intermediul corelatiilor ce se stabilesc cu ajutorul lor.

Corelatia dintre inregistrarile consemnate in Registrul jurnal, inregistrarile sistematice din conturile din Cartea mare si balanta de verificare a conturilor este data de relatia:
Total rulaje din Balanta de verificare a conturilor =
Total sume din Registrul jurnal


Cu ajutorul balantei de verificare se pot descoperi o serie de erori si anume[1]:

Erori de inregistrare in Cartea mare - sunt rezultatul reportarii (transcrierii) gresite a sumelor din Registrul jurnal sau din actul justificativ in unul din conturile din Cartea mare (suma a fost trecuta din formula contabila in debitul contului si omisa in creditul celuilalt cont sau invers; scrierea incompleta, inversata, omisa, scrierea unei sume de doua ori sau a altei sume in unul din conturi si corect in celalalt cont etc.). Identificarea acestor erori se face prin punctaj, adica prin confruntarea tuturor inregistrarilor in ordine cronologica cu cele in ordine sistematica, iar daca este necesar si cu documentele justificative.

Erori de stabilire a sumelor in formulele contabile compuse sunt cauzate de adunarea gresita a sumelor, care se identifica prin refacerea calculelor si punctarea cu documentele justificative.

Erori de inchidere a conturilor rezulta din insumarea gresita a rulajelor, a totalului sumelor debitoare si creditoare din conturi, ori a stabilirii soldurilor finale. Identificarea lor se face prin refacerea calculelor din cadrul fiecarui cont in parte.

Erori de intocmire a balantei de verificare constau in adunarea gresita a coloanelor, preluarea gresita a rulajelor, a soldurilor din Cartea mare, stabilirea gresita a soldurilor etc. Identificarea lor se face prin refacerea calculelor si prin punctaj.

Cu ajutorul balantei de verificare nu se pot identifica erorile de fond care nu influenteaza egalitatile din balanta, cum sunt:

Omisiunile de inregistrare constau in neinregistrarea in Registrul jurnal a unor documente ce oglindesc operatii economice sau financiare.

Erorile de inregistrare in Registrul jurnal pot fi cauzate de stabilirea gresita a conturilor corespondente, folosind alte conturi decat cele care reflecta operatia respectiva; inversarea conturilor din formula contabila; folosirea altei sume, inregistrarea unei operatii de doua ori etc.

Erorile de compensatie sunt cauzate de trecerea gresita a sumelor din documentele justificative in Registrul jurnal sau din jurnal in Cartea-mare, trecandu-se o suma in plus intr-o parte a unui cont sau a mai multor conturi si o alta suma in minus, egala cu cea trecuta in plus, in aceeasi parte a unui cont sau a mai multor conturi, astfel incat pe total se compenseaza.

Erorile de imputare constau in trecerea gresita a sumelor din jurnal, la un alt cont decat cel folosit in formula contabila. Unele din erorile de fond pot fi identificate prin aparitia de solduri necorespunzatoare la unele conturi, neconcordanta cu extrasele de cont primite de la banca, neconcordanta intre conturile sintetice si analitice, aparitia ulterioara a documentelor justificative neinregistrate; reclamatiile furnizorilor, clientilor etc. Singura balanta care permite descoperirea erorilor de fond este balanta sah care, pe langa cele trei serii de egalitati, reda si corespondenta conturilor.

Erorile din evidenta cronologica se corecteaza numai prin formule contabile de stornare, iar cele din evidenta sistematica prin taierea sumei gresite si scrierea deasupra cu cerneala a sumei corecte si certificarea acesteia.

Singura balanta de verificare cu ajutorul careia se pot descoperi aceste erori care nu influenteaza egalitatile dintre coloane este balanta sah deoarece reflecta pe langa cele trei serii de egalitati si corespondenta conturilor.
M. Epuran, V. Babaita, C. Imbrescu, "Teoria contabilitatii", Editura Economica, Bucuresti, 2004, pag. 224

Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }