QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente economie

Economie monetara si financiara europeana referat: euro-moneda europeana unica
UNIVERSITATEA  ,,LUCIAN BLAGA" DIN SIBIU

FACULTATEA DE STIINTE ECONOMICE

SPECIALIZAREA FINANTE BANCI

TARGU SECUIESCECONOMIE MONETARA SI FINANCIARA EUROPEANA

REFERAT :

EURO-MONEDA  EUROPEANA UNICAIntroducereIn momentul izbucnirii celui de-al doilea razboi mondial, majoritatea monedelor din tarile industrializate erau strans apropiate de dolar sub ceea ce s-a numit "standardul de aur" in sistemul de la Bretton Woods.

Suprematia dolarului si devalorizarile catorva monede europene au condus politicienii europeni la cautarea unei solutii de redresare a acestui impas printr-o integrare economica intre natiunile europene.

Planurile pentru o moneda unica europeana au inceput sa fie conturate inca din 1969 cu Raportul Barre, elaborat de cele sase State Membre de atunci ale Comunitatii Economice Europene (EEC).

Intre timp, EEC a crescut incluzand noua state, multe dintre ele fiind exitante sa renunte la propriile monede nationale.

Uniunea Europeana Economica si Monetara (EMU) este o intelegere intre natiunile europene participante in vederea de a impartasi o moneda unica, euro, si o politica economica unica cu un set de conditii de responsabilitate fiscala.

Actualmente, sunt 27 State Membre cu nivele de integrare variate in EMU.

Astfel, tarile europene participante pot fi integrate in trei faze economice, care corespund fazelor istorice ale dezvoltarii EMU.

Multe persoane, si in special cele in varsta, tind sa faca conversia monedei euro in fosta lor moneda, in special cand e vorba de sume mari. Conform unui studiu realizat in Germania, chiar si astazi mai mult de 14,4 miliarde marci germane (aproape 7,2 miliarde euro) sunt inca economisite in dulapuri sau in sosete.

Se pare ca multi cetateni germani nu au incredere in moneda lor curenta, mai ales ca vechea marca germana poate fi schimbata oricand si pe gratis la bancile federale, astfel ca nu e nici o graba in acest sens.

Aceasta este probabil indicativul unui nivel general de precautie din partea europenilor, dar este de asemenea un simptom al neincrederii pe care multe dintre statele membre o afiseaza fata de UE.

Principala teama fata de euro este inflatia preturilor - care este in mod semnificativ antrenata de raportarea schimbarii din 2002 a monedei euro.

Cetateanul mediu s-ar putea descurca cu conversia din vechea moneda in euro.

Dar doar cei care noteaza in mod sistematic preturile au o viziune clara asupra schimbarii preturilor unei largi cantitati de bunuri.

In practica, deci, indivizii au avut impresia schimbarii preturilor dintr-un numar mic de valori scazute ale produselor zilnice - o ceasca cu cafea sau o bere, o franzela, un ziar - ale caror preturi si le-au adus aminte.

Obiecte cu valoare mica ce erau achizitionate zilnic si preturile unor servicii au cunoscut o crestere a pretului mult mai mare decat bunurile si serviciile cunoscute deja ca avand o valoare ridicata.

Obiectele cu valoare mica au aparut ca mult schimbate ca urmare a rotunjirii preturilor, asa cum este cazul majoritatii tarilor din zona Euro.

In acest context exista un alt fenomen: cu cat folosirea vechii monede dateaza mai de demult, cu atat mai puternic e sentimentul ca preturile au crescut.

Motivul pentru acest lucru este acela ca preturile in moneda euro de astazi sunt comparate cu preturi din trecut.

Adesea neglijat, totusi, este faptul ca vechea moneda ar fi creat preturi mult mai mari datorita inflatiei.

Falsificand impresia generala, sondaje realizate pentru Comisia Europeana au aratat ca, pe ansamblu, schimbarea catre moneda euro nu a adus cresteri de preturi semnificante. Efectul schimbarii preturilor pe ansamblu a fost in medie mai mica decat 0,3%.

Unele dintre Statele Membre iau in considerare posibilitatea organizarii de referendum-uri cu privire la decizia de a adera sau nu la zona Euro odata ce au indeplinit criteriile de convergenta.

Comisia Europeana, pe de alta parte, a interzis posibilitatea ca o tara odata intrata in zona Euro sa abandoneze noua moneda.

Euro este aici ca sa ramana, intrucat avantajele cantaresc mult mai greu decat orice problema, deopotriva la nivel national cat si european.


1. Scurt istoric al monedei Euro


Numele euro a fost adoptat oficial la data de 16 decembrie 1995, iar moneda insasi a intrat pe pietele internationale pe 1 ianuarie 1999, astfel, inlocuind asa numita unitate monetara europeana (ECU-European Currency Unit ), iar apoi , la data de 1 ianuarie 2002 a fost introdusa in circulatie, inlocuind in cele din urma monedele nationale din Zona euro.

EURO apare in mod obiectiv ca o necesitate, altfel spus, ca raspuns la sporirea schimburilor comerciale intraeuropene.

La aceasta data, euro a devenit moneda oficiala a 11 state europene, si anume: Franta, Germania, Italia, Olanda, Belgia, Luxemburg, Spania, Portugalia, Austria, Irlanda si Finlanda, dar euro nu exista decat sub forma unei monede virtuale.

In acel moment, monedele nationale ale tarilor participante au incetat sa existe legal, totusi ele au continuat sa fie folosite in tarile respective, pana la introducerea noilor bancnote si monede euro.

Vechile monede si-au mai pas­trat valoarea legala pana la data limita de 28 februarie 2002.

Simbolul monedei europene provine de la initiala continentului european, iar cele doua bare paralele reprezinta stabilitate si siguranta.


2. EURO - moneda unica


,,Euro reprezinta cel mai bun candidat pentru rolul de moneda  unica, neputand fi inlocuita cu nici o alta moneda oricare ar fi tentatia pe termen scurt' - Jacques Delors


Moneda unica a fost introdusa in trei etape distincte, conform scenariului formulat la Madrid.

Astfel, prima faza a scenaruilui (mai 1998 - 31 decembrie 1998) a avut la baza Reuniunea speciala a Uniunii Europene de la Bruxelles unde s-au nominalizat statele participante la zona euro.

In cele opt luni ale fazei A s-au realizat infiintarea Banca Centrala Europena.

Cea de-a doua faza, Faza B (1 ianuarie 1999 - 31 decembrie 2001) a debutat cu introducerea euro ca moneda oficiala in tarile care formau zona monedei unice, doar ca unitate de cont.

In ceea ce priveste folosirea euro in cursul fazei B, Uniunea Europeana a adoptat regula "nici o obligatie, nici o interdictie", ceea ce insemna ca persoanele care doreau sa foloseasca euro ca unitate de cont aveau dreptul legal sa faca acest lucru, dar nimeni nu putea fi obligat.

In ultima faza(1 ianuarie - 1 iulie 2002) s-a inregistrat prima introducere in circulatie a bancnotelor si monedelor euro, fiind singura perioada in care vechile monede nationale au circulat in paralel cu moneda unica.

In contextul in care Banca Centrala Europeana a retras treptat din circulatie vechile monede, consumatorii puteau sa faca tranzactii in numerar cu monedele nationale sau cu euro.

Asfel la sfarsitul fazei, euro a devenit moneda oficiala exclusiva a zonei euro.

Toate statele membre care au aderat la UE incepand cu 2004 si 2007, vor introduce moneda euro in momentul in care vor fi pregatite. Acest lucru inseamna ca 10 state au ca scop introducerea monedei unice:

Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia

Romania si Bulgaria

Tarile care au adoptat euro(16) sunt urmatoarele: Austria, Irlanda, Olanda, Finlanda, Belgia, Luxemburg, Spania, Portugalia, Germania, Italia, Franta, Grecia, Slovenia, Cipru, Malta, Slovacia

Tarile care au refuzat introducerea euro: Marea Britanie, Suedia si Danemarca

Crearea si acceptarea monedei unice, a fost fara nici o indoiala un act de incredere in Europa, si in acelasi timp o provocare in contextul economiei globale.

Trecerea la moneda unica a generat o serie de schimbari care au fost suportate pentru a creste capacitatea de a concura intr-o economie globalizata, trecerea la euro fiind favorizata de stabilitatea economica, care permite dezvoltarea in continuare a statelor membre, fara pericolul inflatiei.

Toate monedele euro au o fata comuna si o fata specifica tarii de catre care este emisa moneda, in timp ce bancnotele au iesit toate dupa o macheta comuna pentru toata zona euro.

In ceea ce priveste aderarea Romaniei la UEM, Banca Nationala a Romaniei considera ca trebuie parcurse doua etape:

Prima etapa ce se desfasoara din 2007 pana in 2010 si in care trebuie sa fie atinse urmatoarele trei obiective:

consolidarea inflatiei scazute;

formarea pietei interne de capitaluri pe termen lung si convergenta ratelor de dobanda;

stabilitatea relativa a cursului leului pe piata (in conditii de convertibilitate deplina) in jurul nivelului de echilibru pe termen lung;

Cea de-a doua etapa este necesara pentru indeplinirea criteriilor de convergenta nominala si a realizarii unor progrese semnificative in procesul de convergenta reala, marcata de: aderarea la mecanismul ERM II, in anul 2012 si trecerea la euro in anul 2014, dupa o perioada de participare la acest mecanism, redusa, pe cat posibil, la durata minima obligatorie de 2 ani.3. Avantajele si dezavantajele utilizarii monedei unice


Noii observatori ai Uniunii Monetare considera ca euro reprezinta in mod fundamental un proiect economic.

Uniunea Europeana a creat euro, iar acesta este un proiect politic, care timp de mai multi ani a fost impiedicat sa se realizeze.

Ideea este ca euro a constituit un pas esential in directia obiectivului final al integrarii politice, subliniat pentru prima data in Tratatul de la Roma, din anul 1958, iar tratatele semnate ulterior aratau clar ca introducerea euro se bazeaza pe mai mult decat avantajele si dezavantajele economice.

Euro este cea mai importanta realizare a pietei unice, ale carei avantaje sunt:

realizarea unor investitii eficiente;

cresterea transparentei pe piata;

sporirea competitiei si inovatiei in beneficiul consumatorilor.

Emisiunea si lansarea in circulatie a monedei Euro este expresia dorintei popoarelor europene de a adanci cooperarea pe plan economic, monetar si financiar, de a apropia oamenii si de a beneficia de avantajele pietei europene unice.

Introducerea monedei unice asigura un nou cadru de functionare pietelor monetare europene, contribuie la integrarea pietelor de capital si la armonizarea politicilor financiare.

Moneda unica EURO este conceputa sa stimuleze realizarea pietei unice europene deschisa celor 370 de milioane consumatori pe care circula liber bunurile, capitalurile si persoanele.

EURO are misiunea sa impulsioneze dezvoltarea schimburilor economice internationale in cadrul Uniunii Europene si in raporturile cu alte tari.

Prin utilizarea monedei EURO se suprima unele costuri ale tranzactiilor in devize, se imbunatateste fluiditatea si transparenta tranzactiilor comerciale.

In calitate de moneda unica pentru spatiul european, se asteapta ca aceasta sa stimuleze cadrul concurential intre tarile Uniunii Europene.

Preturile marfurilor si serviciilor fiind exprimate intr-o singura moneda se pot face comparatii asupra nivelului si eficientei productiei din diferite tari si cumparatorii mai avantajati.

Agentii economici din tarile Uniunii Europene beneficiaza de acces la credite in aceeasi moneda.

Amplificarea concurenti in domeniul serviciilor bancare si financiare determina imbunatatirea calitativa a serviciilor si reducerea costurilor.

Inlaturarea fluctuatiilor monedelor si reducerea riscului valutar stimuleaza activitatile comerciale ale intreprinderilor din Uniunea Europeana.

Stabilitatea economica va favoriza o evolutie corespunzatoare a ratelor dobanzii.

Moneda unica europeana permite aplicarea unor inovatii in domeniul financiar si ameliorarea serviciilor intreprinderilor(EURO protejeaza intreprinderile in cadrul Uniunii Europene impotriva efectelor devalorizarii monedelor din alte state).

Utilizarea monedei EURO de catre tarile Uniunii Europene contribuie la intarirea climatului de stabilitate care favorizeaza cresterea economica si investitiile.

Tarile Uniunii Europene care utilizeaza moneda unica isi coordoneaza politicile economice si isi concentreaza eforturile in directia cresterii economice si a reducerii somajului .

Analiza evolutiei criteriului de convergenta privind dobanzile si adoptarea unor masuri corespunzatoare sunt de natura sa creeze conditii de relansare a investitiilor si de reducere a somajului.

Tarile din Uniunea Europeana se angajeaza sa actioneze in directia imbunatatirii gestiunii finantelor publice.

Mecanismele institutionale si financiare ale Uniunii Europene urmarind asigurarea stabilitatii preturilor, favorizeaza imbunatatirea repartitiei resurselor materiale si financiare.

Unul dintre avantajele monedei euro se enumera si protectia impotriva crizelor cursurilor de schimb, care afectau regulat fostele monede nationale, reducerea preturilor produselor importate, inclusiv ale petrolului, deoarece EURO este o moneda puternica, evolutia schimburilor si a investitiilor in cadrul zonei EURO care reduc dependenta acesteia de exterior, posibilitatea de a calatori mai ieftin si mai simplu si transparenta mai mare a preturilor care sustin concurenta.

Cand un importator plateste pentru marfurile importate trebuie sa schimbe la o banca moneda nationala in moneda exportatorului sau in moneda convertita prin contract.

Banca va adauga un comision pentru operatiunea de schimb valutar. Pentru firmele care importa sau exporta un volum mare de marfuri intr-un numar extins de tari, asemenea tranzactii de schimb valutar au si ele un volum insemnat, deci si costurile vor fi ridicate, ceea ce determina recuperarea lor prin majoritatea preturilor, costuri suportate de consumator.

Pentru fiecare dezavantaj aferent procesului de aderare la moneda unica europeana pot fi gasite cel putin doua avantaje in favoarea economiei romanesti.

Totusi, asta nu inseamna ca accelerarea procesului de trecere la euro este benefic pentru tara noastra.4. Rolul international al monedei EURO


Pe linga faptul ca serveste drept moneda a zonei euro, moneda unica europeana are o prezenta internationala puternica.

Monedele sunt mijloacele prin care bogatia este stocata, protejata si schimbata intre tari, organizatii si indivizi.

O moneda mondiala, cum este euro, indeplineste aceasta functie la scara mondiala.

De la introducerea sa in 1999, moneda euro s-a afirmat in mod ferm ca o moneda internationala majora, a doua dupa dolarul american.

In interiorul zonei euro, moneda unica, euro, reprezinta mijlocul prin care guvernele, intreprinderile si persoanele fizice efectueaza si incaseaza plati pentru bunuri si servicii.

Ea este folosita, de asemenea, pentru a stoca si crea bogatie pentru viitor sub forma economiilor si a investitiilor.

Dimensiunile, stabilitatea si puterea economiei zonei euro, a doua ca marime pe plan mondial dupa Statele Unite, contribuie la cresterea atractivitatii monedei unice si in afara frontierelor zonei euro.

Sectoarele publice si private din tarile terte primesc si folosesc moneda euro in scopuri diverse, inclusiv ca moneda de schimb si de rezerva. Din acest motiv, in prezent, euro este a doua moneda internationala ca importanta dupa dolarul american.

Utilizarea extinsa a monedei euro in sistemul monetar si financiar international demonstreaza importanta acesteia pe scena mondiala.

Astfel, moneda euro este din ce in ce mai utilizata in cazul emisiunii de titluri de datorie publica si titluri de datorie pentru intreprinderi.

La sfarsitul anului 2006, euro reprezenta aproximativ o treime din volumul total de datorii de pe piata internationala, iar dolarul american 44%.

Bancile mondiale acorda imprumuturi semnificative in euro in toata lumea.

Asadar euro ocupa locul al doilea printre cele mai comercializate monede pe pietele de schimb valutar, fiind utilizata in aproximativ 40% din tranzactiile zilnice.

Euro este folosit din ce in ce mai mult pentru facturare si plata in comertul international, nu numai intre zona euro si tari terte ci chiar, la o scara mai mica, intre tari terte.

Alaturi de dolarul american, euro este utilizat foarte mult ca o importanta moneda de rezerva pentru urgentele monetare.

Mai multe tari isi gestioneaza monedele nationale prin corelarea acestora cu moneda euro luata ca moneda de referinta.

Statutul monedei euro ca moneda mondiala, la care se adauga marimea si puterea economica a zonei euro, determina din ce in ce mai mult organizatiile economice internationale, precum FMI si G8, sa considere economia zonei euro o entitate de sine statatoare. Acest lucru asigura Uniunii Europene o pozitie mai puternica la nivel mondial.

Pentru a beneficia de pe urma acestei pozitii puternice si pentru a contribui efectiv la stabilitatea financiara internationala, zona euro se exprima din ce in ce mai des ca o singura voce in cadrul unor importante forumuri economice.

Acesta este rezultatul stransei coordonari dintre statele membre ale zonei euro, precum si al colaborarii dintre Banca Centrala Europeana si Comisia Europeana in timpul reuniunilor internationale pe teme economice.

O serie de tari si regiuni din afara Uniunii Europene sunt inca si mai strans legate de moneda euro.

Datorita stabilitatii sistemului monetar pe care se sprijina, euro a devenit o moneda "ancora" extrem de atractiva pentru aceste tari, in special pentru cele care au incheiat acorduri institutionale speciale cu UE, cum sunt acordurile comerciale preferentiale.

Prin raportarea monedelor nationale la euro, aceste state aduc o mai mare siguranta si stabilitate economiilor nationale.

Moneda euro este folosita pe scara larga si in tarile si regiunile aflate in vecinatatea zonei euro, ca de exemplu in sud-estul Europei, in timp ce alte state - Monaco, San Marino si Vatican - folosesc moneda euro ca moneda oficiala in baza unor acorduri monetare specifice incheiate cu UE, putand emite propriile monede euro in anumite limite cantitative.Schimbarile aduse de moneda unica


Pentru Statele Membre care au adoptat moneda euro, multe s-au schimbat. Decizia initiala de a deplasa piata unica, catre o moneda unica pare a fi fost una practica, dar in spatele uniunii economice si monetare se afla un proiect politic amplu.

Odata ce un Stat Membru intra in zona euro el devine parte a "inimii Europei", cu o integrare mai puternica si mult mai profunda decat cea din UE.

Schimbarile sunt anuntate a avea loc cu primele doua sau trei noi State Membre deodata.

In contradictoriu cu introducerea monedei euro, caz in care Statele Membre au adoptat euro cu trei ani inainte ca bancnotele si monedele sa fie lansate pe piata, introducerea monedei euro in noile State Membre se pare ca va fi mai rapida.

Majoritatea noilor State Membre planifica sa aiba un scenariu "big bang", ceea ce inseamna schimbari in bani lichizi si non-lichizi care vor avea loc in acelasi timp.

In ceea ce priveste cel mai nou membru al zonei Euro, Slovenia,  a fost mult timp vazuta ca "elevul model" dintre noile State Membre, avand cea mai usoara si directa cale catre integrare.

In toamna anului 2006, un model de moneda slovena de 2 euro a fost publicat. Avea ca imagine portretul poetului France Presseren, care a compus imnul national al Sloveniei si care e vazut ca cel mai faimos poet sloven.

In ianuarie 2007, tara a intrat in zona Schengen adoptand moneda euro, si pentru prima jumatate a anului 2008 preia presedintia UE.

Pentru cele 10 noi State Membre care au aderat la UE in 2004, adoptarea monedei euro este obligatorie in conformitate cu tratatele lor de aderare, in care fiecare dintre ele au adoptat deja intregul corp de legislatie europeana.

Nici unul dintre noile State Membre nu au luat in considerare optiunea de opt-out (neparticipare) asemanator Danemarcei si Marii Britanii in 1992.

Astfel fiecare din cele 10 state sunt asteptate sa adopte moneda euro cand criteriile de convergenta sunt pe deplin realizate.

Statele membre mai mici,  non-membre ale zonei Euro se pare ca reusesc sa adere la zona Euro mai repede decat statele mai mari.

Opinia publica a UE in cateva noi State Membre e in schimbare. Mai multi cetateni simt ca beneficiile statutului de membru s-au observat foarte putin.

Acestia sunt in special suspiciosi in ceea ce priveste gasirea unui mod de a se pozitiona in politica economica destul de restrictionata pe care se pare ca o reprezinta moneda unica.

Mai mult, acestia vad majoritatea economiilor din zona Euro ca luptandu-se pentru crestere economica, in timp ce propriile lor economii au crescut candva mult mai rapid.

Mai rau, cetatenii din noile State Membre vad dovada clara ca vechile State Membre nu sunt dornice de a le ajuta sa avanseze, din cauza potentialei concurente generate fata de cele din urma.

Mai mult, unele State Membre ale UE au impresia ca criteriile economice necesare pentru noile state sunt aplicate intr-un mod mult mai strict decat aplicarea Pactului reformat pentru Stabilitate si Crestere Economica, care guverneaza tarile din zona euro.


Concluzii


Introducerea EURO in primul rand, creaza o larga zona de stabilitate valutara in cadrul Uniunii Economice si Monetare, pentru tari cunoscute a fi trecut prin perioade de fluctuatie dezordonata a ratei de schimb sau de aliniere monetara gresita in anii din urma.

Astfel, moneda unica contribuie la crearea unor relatii monetare internationale mai stabile.

Stabilitatea financiara internationala este sprijinita si de politicile bugetare interne mai stricte pe care statele din zona EURO trebuie sa le aiba.

EURO este una din cele mai importante valute de tranzactie pe plan mondial, alaturi de dolar si yen.

Trebuie stiut, in cazul tarii noastre, faptul ca adoptarea monedei unice europene are mai multe avantaje decat dezavantaje. Totusi, demararea acestui proces trebuie stabilita atunci cand decalajul dintre economia reala romaneasca si cea din zona euro se va diminua.

Asta pentru ca, in cazul unei adoptari premature, costurile pentru economia romaneasca ar fi uriase. In plus, nici o eventuala amanare a deciziei de a trece la euro nu este prea buna.

Utilizarea monedei EURO reprezinta o garantie a coordonarii actiunilor si eforturilor in vederea incadrarii in deficitului bugetar si a asigurarii unei gestiuni eficiente in domeniul finantelor publice.

In calitate de moneda de schimb si de rezerva EURO intra in competitie cu monedele tarilor dezvoltate si modifica schimburile economice si internationale.

Spatiul european permite intreprinderilor si bancilor sa obtina avantaje din tranzactiile internationale ce se deconteaza in EURO si sa reduca impactul monedelor tarilor dezvoltate.

Moneda unica va permite membrilor Uniunii Europene sa-si exprime schimburile comerciale si sa limiteze dependenta de dolarul american.

Asadar, moneda unica sustine afirmarea si intarirea pozitie Uniunii Europene si Monetare Europene de politica economica din cadrul economie mondiale.

In prezent avantajele oferite de introducerea Monedei Unice au fost epuizate, astfel incat continuarea procesului de integrare financiara depinde in mare masura de eforturile de amortizare la nivel legislativ.Bibliografie :


  1. Ramona Orastean - Economie Monetara si Financiara Europeana, Universitatea Lucian Blaga-Sibiu, Facultatea de Stiinte Economice ,,Sibiu", Suport de curs
  2. Nicolae Petria - Moneda si Credit, Universitatea Lucian Blaga, Facultatea de Stiinte Economice ,,Sibiu", Suport de curs
  3. *** www.ecb.int

*** https://ro.wikipedia.org/wiki/Euro

Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }