QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente drept

Asistenta juridica in procesul penal - notiunea si formeAsistenta juridica in procesul penal - notiunea si forme


Conform art.6 al.4, orice parte are dreptul sa fie asistata de aparator in tot cursul procesului penal. Aparatorul este persoana care participa in procesul penal pentru a acorda asistenta juridica invinuitului, inculpatului sau celorlalte parti din proces.

Asistenta juridica consta in faptul ca aparatorul, prin participarea sa la procesul penal, indruma, sprijina si lamureste, sub toate aspectele procesuale, partea pe care o apara, folosind in acest scop toate mijloacele legale. Potrivit art.3 din Legea nr.51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, asistenta juridica se realizeaza prin acordarea de consultatii si intocmirea de cereri cu caracter juridic, prin asistarea sau reprezentarea partii in fata organelor judiciare, prin sustinerea drepturilor si intereselor legitime ale acesteia, prin redactarea de acte juridice, cu posibilitatea atestarii identitatii partilor, a continutului si a datei actelor, precum si prin orice alte mijloace si cai proprii exercitarii dreptului de aparare.Asistenta juridica se acorda, de regula, de catre avocati. Prin exceptie de la aceasta regula, legea prevede posibilitatea ca asistenta juridica sa fie acordata si de persoane care nu au calitatea de avocati. Astfel, magistratii au dreptul sa pledeze in cauzele personale, ale ascendentilor, descendentilor, sotilor si persoanelor aflate sub tutela sau curatela lor (art.9 al.4 din Legea nr.303/2004 privind statutul magistratilor).

Asistenta juridica in procesul penal este facultativa. Oricare dintre partile in proces, precum si invinuitul au dreptul sa-si angajeze un avocat ca aparator in proces, contractul incheiat intre avocat si parte constituind temeiul juridic al asistentei juridice.

In unele cazuri, expres prevazute de lege, asistenta juridica este insa obligatorie. Daca, in aceste cazuri, partea nu isi angajeaza aparator, organul judiciar este obligat sa ia masuri pentru desemnarea unui aparator din oficiu. Daca ulterior desemnarii, partea isi angajeaza un aparator, delegatia aparatorului din oficiu inceteaza la data prezentarii aparatorului ales.

Conform art.171 al.2, in tot cursul procesului penal asistenta juridica este obligatorie in urmatoarele situatii:

cand invinuitul sau inculpatul este minor;

cand invinuitul sau inculpatul este internat intr-un centru de reeducare sau intr-un institut medical educativ;

cand invinuitul sau inculpatul este retinut sau arestat chiar in alta cauza;

cand fata de invinuit sau inculpat a fost dispusa masura de siguranta a internarii medicale sau obligarea la tratament medical, chiar in alta cauza;

cand organul judiciar apreciaza ca invinuitul sau inculpatul nu si-ar putea face singur apararea;

in alte cazuri prevazute de lege.

In faza de judecata, asistenta juridica a inculpatului este obligatorie si in cauzele in care legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa detentiunii pe viata sau pedeapsa inchisorii de 5 ani sau mai mare.Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }