QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente diverse

Organizatii extremist-teroriste ceceneORGANIZATII EXTREMIST-TERORISTE CECENE


1. Brigada  islamica Internationala

de Mentinere a Pacii


Arie de actiune:

Cecenia si zonele invecinate din Caucazul de Nord, precum si Georgia, Azerbaijan si Turcia.

Obiective:

Fortarea trupelor ruse sa se retraga din Cecenia.

Infiintare:In anul 1998, de catre liderul extremist cecen Shamil Basaiev.

Conducere:

  Shamil Basaiev (vezi foto) a condus organizatia impreuna cu liderul mujahedin Ibn al-Khattab, pana la moartea acestuia, in martie 2002. Rolul lui Khattab a fost luat de Abu al-Walid.

Numar de membri:

Este formata din aproximativ 400 de membri, dintre care 150 arabi si luptatori straini.

Ajutor extern:

Se pare ca este sponsorizata de entitati asociate organizatiei teroriste Al-Qaida.

Actiuni teroriste:

In principal operatiuni de gherila impotriva fortelor ruse.


2. Brigada Martirilor Islamici "Riyadus Salihiin"

("Gradina celor Drepti")


Arie de actiune:

In principal Cecenia.

Obiective:

Fortarea trupelor ruse sa se retraga din Cecenia.

Conducere:

Shamil Basaiev si Abdallah Shamil Abu-Idris.

Actiuni teroriste:

In principal operatiuni de gherila impotriva fortelor ruse.

Numar de membri:

Aproximativ 50 de luptatori.

Ajutor extern:

Este posibil sa primeasca ajutor de la mujahedini din tarile arabe.


3. Regimentul Islamic cu Scop Special

Arie de actiune:

In principal in Cecenia.

Obiective:

Fortarea trupelor ruse sa se retraga din Cecenia.

Ajutor extern:

Este posibil sa primeasca ajutor de la mujahedini din tarile arabe.

Numar de membri:

Aproximativ 100 de luptatori.

Conducere:

Movzar Baraiev, cel care a condus grupul de teroristi implicati in luarea de ostatici de la Teatrul Dubrovka din Moscova si care a fost ucis in cursul acestei actiuni. Actualul lider poarta numele conspirativ de Khamzat. Identitatea sa adevarata nu este cunoscuta.

Actiuni teroriste:

Operatiuni de gherila impotriva fortelor ruse. De asemenea, a fost implicata in diferite actiuni de luari de ostatici si rapiri, precum si in executii ale cecenilor banuiti a fi colaborat cu rusii.


Principalele actiuni teroriste cecene:

- o aeronava Tupolev 154 a fost fortata sa aterizeze in Turcia, dupa ce a decolat de pe aeroportul din Groznii.

- 2 deturnari similare, teroristii cerand sa fie dusi in Turcia.

- 9 teroristi (2 ceceni, 6 turci si 1 georgian) au deturnat un feribot pe coasta turca a Marii Negre. Ei au luat peste 200 de ostatici, cei mai multi rusi, pe care i-au retinut 4 zile, in semn de protest fata de campania rusa din Cecenia. Un tribunal turc i-a condamnat la 8 ani inchisoare, dar toti teroristii au reusit sa evadeze, autoritatile turce fiind acuzate de complicitate.

- in luna iunie, un comando cecen a luat peste 2000 de ostatici intr-un spital dintr-un oras rus. Cererile vizau incetarea ostilitatilor din Cecenia si retragerea trupelor ruse. Oficialitatile ruse au acceptat formal cererile, iar ostaticii au fost eliberati.

- O aeronava Tupolev 154 apartinand liniei aeriene ruse Vnukova Airlines si care efectua curse pe ruta Istanbul-Moscova a fost deturnata de un comando terorist cecen, aterizand ulterior pe aeroportul din Medina, in Arabia Saudita. La bordul aeronavei se aflau aproximativ 100 de pasageri. Comandoul terorist era format din trei persoane, printre care Aslambek Arsaiev, fost Ministru de Interne cecen si fratele sau, Sufian. Erau inarmati cu cutite si posibil cu o bomba, pe care au amenintat in repetate randuri ca o detoneaza daca nu le sunt indeplinite cererile. Prin aceasta actiune, teroristii au dorit sa atraga atentia opiniei publice asupra atrocitatilor comise de rusi in Cecenia. Teroristii au solicitat combustibil pentru 5 000 km, intentionand se pare sa ajunga in Aghanistan, la Kandahar. In cursul negocierilor au fost eliberati mai multi ostatici, la care s-au mai adaugat cativa care au reusit sa scape prin trapa din spatele aeronavei. In total, 45 de persoane au parasit aeronava. Dupa 18 ore de negocieri, considerand ca au ajuns intr-un punct mort, autoritatile saudite au decis sa intervina in forta. In cursul actiunii de interventie, fortele saudite au ucis 3 persoane (unul dintre teroristi, o stewardesa de cetatenie rusa si un pasager turc) si i-au arestat pe ceilalti doi teroristi. 

- un terorist cecen a deturnat o aeronava care decolase din Daghestan spre Moscova. Avionul a aterizat pe un aeroport militar din Israel, toti pasagerii fiind eliberati.

- Un comando cecen a luat ostatici aproximativ 800 de spectatori aflati in Teatrul Dubrovka din Moscova, amenintand ca o sa arunce cladirea in aer. Comandoul era format din 40 de teroristi, atat barbati, cat si femei. Femeile purtau centuri explozive, iar barbatii erau inarmati. Conducatorul comandoului cecen, Movzar Baraiev, era totodata si liderul organizatiei teroriste Regimentul Islamic cu Scop Special. Principala cerere viza retragerea trupelor ruse de pe teritoriul cecen. Kremlinul a refuzat sa negocieze cu teroristii. Dupa trei zile, fortele de interventie ruse au luat cu asalt teatrul, ucigand toti teroristii. Pentru a creste sansele de reusita ale interventiei, fortele ruse au introdus in gurile de ventilatie ale salii un gaz paralizant, actiune care se pare ca a condus la moartea a 130 de persoane (40 de teroristi si 90 de ostatici). 

Irina Kakamada, liderul Partidului Liberal Democratic rus (una dintre persoanele care au incercat sa negocieze), a declarat ca cecenii nu intentionau sa-si duca la bun sfarsit amenintarile, dar autoritatile ruse nu au fost interesate sa salveze ostaticii. De asemenea, ea a afirmat ca cecenii isi puneau mari sperante in negocieri, sperand intr-o solutionare pasnica a incidentului.


II. Aspecte privind matricea socio-culturala a membrilor, simpatizantilor si aderentilor organizatiilor extremist-teroriste cecene


Care favorizeaza dialogul

a) Formule de salut:

Pentru a se saluta ridica bratele in aer.

Primul lucru pe care un cecen il intreaba pe altul este "ce mai face familia ta? Sunt toti sanatosi?".

Inainte de a pleca se intreaba "pot sa te ajut cu ceva?".

b) Urari:

Cea mai veche urare este "alatura-te mie in libertate".

c)  Cuvinte si expresii cheie:

"daimokhk" - patria-mama

"mashar" - pace

"taip" - clan

"bepig" - paine

"khi" - apa

"nana" - mama

"da" - tata

"khianal" - ceva obtinut prin multa munca

"O rana de sabie se vindeca, dar o rana provocata de cuvinte nu se vindeca".

"Cei care sunt uniti sunt ca o fortareata indestructibila".

d) Reguli de politete:

Conform traditiei, orice strain care bate la usa unei case trebuie primit, asezat cat mai aproape de foc, hranit si adapostit peste noapte.

Daca un musulman a ranit sentimentele altui musulman mai exista sansa de a fi iertat, deoarece se spune ca s-ar putea intalni la Judecata de Apoi. Dar daca un musulman a ranit o persoana de alta credinta, atunci totul este pierdut, deoarece nu mai exista nici o sansa de a-l intalni din nou, iar pacatul va ramane cu el la infinit.


Care blocheaza dialogul

Cuvinte si expresii (explicite sau implicite):

Cea mai grea urare este "iti doresc sa ti se stinga focul in vatra".


Obisnuinte religioase

Cei mai multi ceceni sunt musulmani si respecta obisnuintele religioase ale musulmanilor, descrise in referatul privind Organizatiile teroriste de factura fundamentalist-islamica.


Aspecte generale privind civilizatia cecena

Termenul "nokhchallah" reuneste toate aspectele caracterului cecen, toate normele morale si etice, este un fel de cod al onoarei. Astfel, fiecare barbat cecen trebuie sa posede calitati precum cavalerism, noblete, abilitati diplomatice, barbatie, generozitate, loialitate, politete, disponibilitate de a ajunge la un compromis, de a-si ajuta aproapele, abilitatea de a relationa cu oamenii fara a face uz de o pozitie privilegiata detinuta, respect special pentru femei, respingerea oricarei tentative de subjugare, competitivitate ridicata, libertate a spiritului, neinfricare, respect pentru celalalt, indiferent de originea sociala sau religia acestuia.

Termenul "yah" desemneaza un barbat care are calitatile mentionate de nokhchallah si poate servi drept model pentru ceilalti.

Nokhchallah presupune un mod de viata pe care cecenii il respecta de bunavoie.

q  Trasatura caracteristica a societatii cecene o constituia concentrarea maxima a puterii la nivel local si luarea deciziilor la comun, pe baza unei unanimitati, a unui consens.

q  Interesele familiale si tribale prevalau asupra intereselor nationale. De aceea, era dificil de stabilit o structura statala.

q  Stratificarea sociala nu era pronuntata.

q  Exista o lege comuna, Adat si o lege islamica, Shari'a. "Adat" se traduce in limba araba prin "obicei". Completeaza legea Shari'a. Este un set de reguli privind viata de zi cu zi a clanurilor si familiilor, o combinatie de norme morale si traditii.

q  Cecenii cred ca in fiecare zi omului i se dau 9 sanse sa faca un lucru bun si 9 sanse sa faca un lucru rau.

q  Incalcarea principiilor si a traditiilor atragea pedepse grele din partea celorlalti membri ai clanului.

q  Problemele unui membru al clanului erau rezolvate de catre sfatul batranilor sau sfatul tarii ("mekhka kkhel").

q  Capul familiei trebuie sa fie taciturn si rezervat. El trebuie sa gandeasca bine inainte de a actiona, trebuie sa se gandeasca de doua ori inainte de a emite o judecata.

q  Foarte apreciat este autocontrolul.

q  Copiii sunt crescuti sa fie competitivi, sa fie cei mai buni.

q  Raderea mustatii este un semn de comportament dezonorant.


Titulaturi laico-religioase:

"byachcha" - conducatorul militar al tarii atunci cand situatia o impunea.


Elemente ale civilizatiei cecene:

1. Informatii generale despre Cecenia:

Etnie: sunt cel mai numeros grup etnic din Nordul Caucazului. Poporul cecen se inrudeste cu poporul vecin ingus prin genotip, cultura si religie. Impreuna, ei formeaza poporul vainakh.

Populatie: la recensamantul din 1989 au fost inregistrati 1 270 000 de ceceni. In urma emigrarilor in masa si decimarilor populatiei, inainte de inceputul celui de-al doilea razboi ceceno-rus mai erau aproximativ 400 000 de ceceni. 

Limba: cecena (face parte din familia limbilor caucaziene).

Situare geografica: in S Rusiei, in M-tii Caucaz. Se invecineaza cu Georgia la S, cu Rusia la N-V, cu Ingusetia la V si cu Daghestanul la E si N-E.Capitala statului: Groznii. In urma celor doua razboaie este o ruina.

Religii predominante: Islamismul - sunniti

Natura statului: autoproclamata Republica

Presedinte: Ahmad Kadirov (oct. 2003). Este pro-rus.


Scurt istoric al Ceceniei:

Istoria Ceceniei poate fi descrisa ca o lupta continua pentru libertate si independenta impotriva inamicilor din exterior si interior.

Vainakh-ii sunt "aborigenii" Caucazului. Ei s-au format prin unirea mai multor triburi nomade si prin absorbtia muntenilor din zonele invecinate.

Evul Mediu timpuriu - cecenii s-au aparat impotriva unor invadatori precum romanii, sasanizii, Califatul Arab si kaganatul kazar.

sec. IV si XII - stepele actualei Cecenii faceau parte din kaganatul kazar. Triburile vainakh incearca sa-si creeze un stat propriu.

sec. XIII-XIV - triburile vainakh au fost fortate sa se retraga in munti din cauza invaziei tatarilor mongoli. La sfarsitul sec. XIV, Tamerlan a invins statul Semsim care exista pe teritoriul Ceceniei, dupa care a urmat o lunga perioada de declin. Dupa apunerea epocii de glorie a mongolilor, triburile vainakh au repopulat Campia Cecena. Ei au intemeiat comunitati libere, in care se punea un mare accent pe libertatea personala. Deoarece nu se dorea ca puterea sa se transmita in mod ereditar, conducatorii erau alesi din dinastiile Kumikh si Kabardin, care se rasturnau reciproc. Pentru a se pune capat luptelor interne pentru putere, cecenii au invitat un print strain sa preia conducerea. 

sec. XVI-XVII - regiunea locuita de triburile vainakh a inceput sa fie colonizata pasnic de catre Imperiul Rus. Perioada a fost caracterizata de existenta unor relatii de vasalitate si alianta intre tarii rusi si comunitatile locale. Imperiul Tarist si-a extins treptat influenta prin mijloace politice si economice, iar comunitatile cecene au acceptat voluntar (prin semnarea de acorduri) si au recunoscut puterea imperiului.

sec. XVIII - marcheaza inceputul expansiunii militare a Rusiei in regiunea Caucazului de Nord. Tarul Petru I si Ecaterina a II-a au promovat colonizarea regiunilor muntoase.

- reprezinta debutul unei miscari de eliberare, sub conducerea seicului Mansur. El a incercat sa uneasca popoarele din nordul Caucazului intr-un singur stat islamic, dar nu a reusit. In 1791 a fost capturat si ucis.

sec. XIX - presiunea militara a rusilor creste sub conducerea generalului Iermolov, comandant al armatei ruse in Caucaz. Miscarea de rezistenta a cecenilor a fost condusa de Beibulat Teimiev. El a reusit sa reuneasca toate clanurile cecene si a incercat sa atraga si clanurile muntene, prin crearea unor aliante intre Cecenia libera si principatele feudale din Caucazul de Nord. Teimiev era in favoarea unei solutionari pasnice a conflictului si dorea sa evite un razboi cu Rusia. Asasinarea sa a condus la escaladarea conflictului.

- Imamii Gazi-Magomed, Gamzat-Bek, Shamil si Tashkov-Khadzhi au declansat un razboi sfant, "gazavat", impotriva necredinciosilor.

- imamul Shamil a reunit toate clanurile muntene impotriva Imperiului Tarist. El a creat un stat teocratic, condus dupa principiile legii islamice Shari'a, cunoscut sub numele de imamat. Acest imamat a rezistat 27 de ani.

- Shamil a fost luat prizonier de catre trupele ruse. Cu timpul, el a renuntat la idealul cecen. Cecenia a intrat sub administratia militara a rusilor. Regimul colonial care a urmat a fost caracterizat printr-o violenta totala, iar multi ceceni s-au retras in zonele muntoase. In urma unor acorduri cu Imperiul Otoman, Imperiul Tarist a deportat un numar considerabil de ceceni. Cecenii s-au rasculat, iar trupele tariste au ripostat in forta.   

- Realizand ca violenta nu este productiva, administratia rusa mai relaxeaza un pic regimul. Se formeaza o elita cecena pro-rusa. Rezervele de petrol incep sa fie exploatate. Este construita o linie de cale ferata.

sec. XX - Imperiul tarist inaspreste din nou conditiile. Cecenii pornesc un razboi de gherila.

- In Cecenia domneste anarhia. Nationalismul cecen s-a spart in trei directii principale:

nationalismul orientat catre comunism;

nationalismul democratic care viza unirea tuturor muntenilor si era orientat catre Occident;

nationalismul radical, orientat spre Islam si pan-turcism.

- incercarea de a crea un stat secular, Republica Muntenilor, esueaza.  

- Cecenia a fost declarata republica sovietica. Curand, cecenii au realizat ca promisiunile de libertate si egalitate ale comunistilor sunt simpla propaganda si au organizat o miscare de rezistenta, care a rezultat intr-un razboi de gherila. 

- a fost declarata Regiune Autonoma.

- impreuna cu regiunea vecina Ingusetia, a format Republica Sovietica Socialista Autonoma Cecenia-Ingusetia.

- In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, fortele cecene au fost acuzate de colaborare cu Germania nazista. Din acest motiv, Stalin a dizolvat republica si a ordonat deportarea multor ceceni in Asia Centrala, in zona Kazahstanului. In urma deportarilor au murit peste 40% dintre ceceni.

- Dupa moartea lui Stalin, Hrusciov a decis infiintarea Republicii Sovietice Socialiste Autonome Cecenia-Ingusetia. Cecenii trimisi in exil au primit permisiunea sa se intoarca. Dar imbunatatirea situatiei s-a oprit aici. Cecenii erau considerati cetateni de mana a doua chiar la ei in tara, iar rusii nu aveau incredere sa-i angajeze. Cultura si religia lor a fost interzisa. Cursurile din scoli se tineau in limba rusa. Astfel, a fost demarat un amplu proces de rusificare. Moscova a trecut cu vederea persecutiile din Cecenia. Etnocidul cecenilor a durat 30 de ani. 

- Odata cu prabusirea Uniunii Sovietice, parlamentul cecen si presedintele Dudaiev au proclamat Republica independenta Ikeria (Cecenia). 1992 - Minoritatii inguse i s-a permis formarea unui stat propriu, Ingusetia, in partea de vest a Ceceniei.

- Cresterea miscarii separatiste a determinat guvernul de la Moscova sa sprijine opozitia cecena, in vederea inlaturarii regimului lui Dudaiev. In luna decembrie a aceluiasi an, presedintele rus Boris Eltin a trimis 40 000 de soldati pentru a-l inlatura pe Dudaiev. Desi rusii planuisera o interventie fulger, aceasta s-a transformat intr-un conflict sangeros, care a durat 13 luni. Capitala Ceceniei, Groznii, a fost distrusa. Estimarile privind numarul mortilor variaza intre 30 000 si 100 000. Desi numarul militarilor rusi il depasea pe cel al cecenilor, ei nu au putut reputa victorii clare.

- in luna iunie, rebelii ceceni au luat peste 2000 de ostatici intr-un spital dintr-un oras rus. Cererile erau incetarea ostilitatilor din Cecenia si retragerea trupelor ruse. Oficialitatile ruse au acceptat cererile. OSCE a sponsorizat negocierile intre cele doua parti, care insa au ajuns repede intr-un impas. 

- Situatia oscila intre razboi si acalmie. Rusii detineau controlul multor zone urbane, dar separatistii controlau zonele muntoase din sud. Temandu-se ca din cauza problemei cecene nu va fi reales, Eltin a ordonat uciderea lui Dudaiev. In luna aprilie, Dudaiev a fost ucis intr-un atac cu racheta. In luna mai, Eltin l-a chemat pe noul presedinte cecen Iandarbiyev la Kremlin sa semneze un acord de incetare a focului. Eltin a fost reales. In luna august a fost semnat un acord intre gen. Lebed si Aslan Maskhadov, in urma caruia Ceceniei i-a fost permisa autonomia.

- Trupele ruse au parasit Cecenia. In conformitate cu prevederile acordului de incetare a focului, in luna ianuarie s-au organizat alegeri, care au fost castigate lejer de liderul miscarii separatiste, Alsan Maskhadov. Aceste alegeri au fost puternic contestate. Perioada care a urmat alegerii lui Maskhadov a fost marcata de o serie de rapiri (ale unui general rus, unei fetite de 4 ani si unui misionar american) si incercari de asasinat la adresa lui Maskhadov insusi. De asemenea, conductele de petrol care traverseaza tara au fost "intepate" ilegal. In luna mai, Eltin si Maskhadov au semnat la Moscova un tratat de pace si cooperare. Deoarece Republica Ichkeria nu a primit recunoasterea internationala si situatia interna incepea sa fie din ce in ce mai dificila, Maskhadov si-a pierdut credibilitatea.

- Maskhadov a fost acuzat de colaborare cu rusii si i s-a cerut sa demisioneze. El a revocat cabinetul Basaiev si a preluat si functia de prim-ministru. Treptat, fortele separatiste conduse de Basaiev au preluat controlul Ceceniei, cu exceptia capitalei, impunand un regim de teroare. Cecenia a devenit un paradis al criminalitatii si o baza a terorismului international. Surse oficiale ruse estimau un numar de 157 de grupuri armate care activau pe teritoriul cecen. Printre acestea s-a remarcat gruparea iordanianului wahabbit Khattab, care era formata din sute de mercenari straini si avea mai multe tabere de pregatire in Cecenia.  

- S-a introdus legea islamica. In luna august, gherilele cecene, conduse de Basaiev, impreuna cu mercenarii lui Khattab au invadat republica rusa vecina, Daghestanul, in ceea ce ei au numit drept campanie de alungare a infidelilor. Rusia a ripostat lovind cu rachete pozitiile cecene din Muntii Caucaz. Dupa cateva saptamani, in Moscova au avut loc o serie de atentate cu bomba, primul intr-un magazin, iar alte doua in doua blocuri de apartamente, rezultand moartea a aproximativ 300 de persoane. Guvernul de la Kremlin i-a acuzat pe ceceni si guvernul cecen pentru aceste atentate. Ca urmare, avioane rusesti au bombardat tinte din Cecenia in luna septembrie, urmate de tancuri si trupe.  Maskhadov a declarat legea martiala si razboiul sfant ("ghazevat"), la care trebuie sa participe toti barbatii. Rusia a fost criticata pentru atacarea capitalei cecene. Presedintele rus, Vladimir Putin, a negat ca trupele ruse au atacat tinte civile, pentru ca mai tarziu sa-si exprime regretul pentru victimele civile inregistrate de ceceni. In acest al doilea conflict au murit zeci de mii de ceceni si alti aproximativ 400 000 s-au refugiat in tabere de pe teritoriul Ingusetiei. De asemenea, s-au inregistrat mai mult de 10 000 de soldati rusi ucisi. Marea masa a trupelor separatiste a fost distrusa.

In acest moment, luptele continua atat in interiorul, cat si in zonele vecine Ceceniei.


Scurta analiza a conflictelor ruso-cecene:

Conflictul ceceno-rus este intretinut de fortele anti-cecene si anti-ruse, care au interesul ca zona sa ramana instabila. Astfel, in anul 1991, Republica Cecena extragea in fiecare an 4,2 milioane tone de petrol si rafina alte 18 mil. Dupa destramarea Uniunii Sovietice a inceput lupta pentru a pune mana pe sondele de pe teritoriul cecen si pe conductele de petrol care vin din Marea Caspica, deoarece cel care controleaza conductele de petrol are beneficii financiare uriase. De aceea, persoane din lumea interlopa s-au folosit de dorinta ancestrala de independenta a cecenilor pentru a-i antrena intr-un razboi total in care sunt urmarite de fapte interese de ordin material. In urma celor doua conflicte cecene (I: 1994-1996 si II: 1999 - ) tara a ajuns o ruina, iar cecenii se lupta pe viata si pe moarte pentru supravietuire. Razboiului pentru putere i s-a dat aparenta razboiului sfant, jihad.

Analizand situatia, observam ca avem pe de o parte (1) comandanti militari ceceni care urmaresc in principal interese economice si care au facut din Cecenia un paradis al criminalitatii si o puternica piata de desfacere a armelor si drogurilor si (2) extremisti religiosi care doresc instaurarea unui stat islamic de tipul celui din Iran si care s-au asociat cu mujahedini din alte tari, membri ai unor importante organizatii teroriste fundamentalist-islamice, iar pe de alta parte avem  (3) Rusia, care ar avea mult de pierdut din punct de vedere politico-economic si militar daca ar permite separarea Ceceniei si care a pierdut deja sume imense pentru a sustine militar conflictele anterioare. La mijloc se afla populatia civila, prinsa in acest conflict din care nu mai are nimic de castigat, dar in care a pierdut totul. Aflati in pozitia dificila de a sprijini fie niste (1) comandanti militari care sunt cunoscuti pentru actiunile violente indreptate de multe ori impotriva propriului popor si care si-au pierdut de mult orice urma de credibilitate, fie niste (2) lideri religiosi care promit pacea si linistea odata cu instalarea statului islamic, cecenii au inceput sa se orienteze spre acestia din urma. Extremismul religios castiga din ce in ce mai mult teren, deoarece populatia indura de mai mult de 10 ani privatiuni cumplite si traieste intr-un haos permanent. Seicul Abdul Halim, conducatorul Consiliului Shari'a al Ceceniei, a declarat jihadul din Cecenia "fard ayn", adica obligatoriu pentru toti musulmanii majori.

Iar statele occidentale, care ar trebui sa condamne atrocitatile comise asupra populatiei civile, accepta tacit actiunile Rusiei ca parte a razboiului impotriva terorismului islamic.

De aceea, nu ar trebui sa ne mai mire faptul ca numarul atentatelor sinucigase a crescut alarmant si nici ca la infaptuirea lor participa deopotriva barbati si femei. Ei considera ca nu mai au nimic de pierdut deoarece nu mai au casa, nu mai au serviciu si probabil multi membri ai familiei lor au murit si privesc razboiul impotriva rusilor drept o datorie sfanta si o cinstire a celor dragi care au murit in acest conflict.

In ceea ce-i priveste pe conducatorii militari ceceni, s-au format doua curente opuse. Astfel, fortele extremiste, conduse de Shamil Basaiev, doresc mutarea teatrului de lupta pe teritoriul rus si utilizarea atacurilor sinucigase ca tactica de lupta. Basaiev considera ca daca rusii conduc un razboi total, terorist, atunci si cecenii au dreptul sa raspunda cu aceeasi moneda. Pe de alta parte, forte mai moderate, fidele lui Aslan Maskhadov, manifesta reticenta in adoptarea acestor tactici.   

Divizarea fortelor cecene creeaza dificultati pentru rusi, deoarece grupurile actioneaza pe cont propriu, fara un centru de comanda. Ele sunt greu de localizat si de combatut datorita impredictibilitatii actiunilor lor.

Atata timp cat cei care au interese financiare beneficiaza de pe urma conflictului, acesta va fi permanent alimentat si se poate prelungi pe timp nedeterminat. 


Urmarile conflictelor din Cecenia:

q  in timpul celor 2 conflicte ruso-cecene 150 000-200 000 de ceceni au murit sau au disparut.

q  s-au inregistrat 5 600 de morti in urma exploziilor de mine numai in anul 2002.

q  a crescut numarul populatiei rurale.

q  putina industrie care exista inainte de razboaie a fost distrusa.

q  datorita inchiderii scolilor si universitatilor nivelul educational este foarte scazut, favorizand aparitia unei generatii analfabete, care este usor de manipulat de catre extremistii religiosi.

q  rata mortalitatii este foarte ridicata.

q  rata somajului este si mai ridicata (aprox. 40%).

q  a devenit cea mai mare piata de desfacere a armelor si drogurilor din spatiul fostei Uniuni Sovietice.

q  80 000 de ceceni sunt refugiati in Ingusetia. In total, sunt aprox. 300 000 de refugiati ceceni.

q  putinele slujbe care exista presupun angajatori rusi, iar cecenii nu le pot accepta, deoarece ar fi considerati colaboratori.

q  exista o epidemie de tuberculoza.

q  84% dintre copiii ceceni sufera de disfunctii neurologice sau psihologice. 30% dintre copiii ceceni sufera de sindrom posttraumatic de stres.Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }