QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente chimie

Actiunea poluanta a compusilor organiciPoluarea - este deversarea in aer,ape,sol a unor substante si materiale care modifica mediul ambiant si dauneaza vegetatiei si vietii organismelor.Agentii poluanti rezulta din procesele fizice,chimice sau biologice.
Cel mai raspandit si comun poluant dintre substantele anorganice poluante(oxizii carbonului,azotului,sulfului,halogeni,etc.)este oxidul de carbon (CO) provenit in atmosfera prin arderea incompleta a combustibililor(metan,carbuni,benzine,motorine,
etc.).
Daca multe substante organice se folosesc in combaterea unor boli(medicamente,vitamine),o parte dintre substantele organice au actiune toxica si sunt poluante.


Poluarea sub diversele ei aspecte se accentueaza pe masura dezvoltarii tehnice,creandu-se astefel un conflict tot mai evident intre om si natura.
Actiunea poluanta asupra apei:
Apa exista in natura sub forma de izvoare,rauri,fluvii,ghetari,oceane,mari sau lacuri.In mod obisnuit,apa in natura se gaseste intr-un circuit continuu.Astfel apa din rauri,lacuri mari si oceane se evapora si trece in atmosfera sub forma de vapori,alcatuind apa atmosferica.Aceasta este purtata de curentii de aer pana atinge zone mai reci,cand condenseaza si cade la suprafata solului sub forma de precipitatii.Odata ajunsa la sol,apa poate intalni un strat impermeabil,ramanand la suprafata acestuia din urma si formand apa subterana.
Se considera poluanti ai apei acele substante care in concentratie suficienta pot produce un efect masurabil asupra omului,animalelor,plantelor si materialelor.Substantele organice de origine naturala sau vegetala consuma oxigenul din apa,atat in timpul dezvoltarii,cat si dupa moarte.Lipsa oxigenului din apa are ca efect oprirea proceselor aerobe printre care autoepurarea apei.Fenolul este pentru pesti un toxic pentru sistemul nervos,el imprima gust si miros neplacut carnii pestilor.
Detergentii se plaseaza la suprafata apei sub forma de spuma si impiedica autoepurarea apei si folosirea ei pentru irigatii.
Pesticidele pot constitui cauza unor boli grave(cancer),tulburari neurologice,afectiuni ale glandelor endocrine.
In cazul unor accidente ecologice de petrol deversat in apa,datorita faptului ca acesta este nemiscibil in apa,cea mai mare parte a lui se ridica la suprafata si formeaza o pelicula uleioasa,impiedicand difuzia si accesul aerului atmosferic in mediu acvatic si blocand aproape total asimilatia clorofiliana si respiratia organismelor.Produsele petroliere dau apei gust si miros neplacut,se depun pe diferite instalatii,obturandu-le sau blocandu-le,colmateaza filtrele pentru tratarea apei.De asemenea,sunt toxice pentru flora si fauna acvatica si impiedica folosirea apei pentru irigatii,agrement etc.
Actiunea poluanta asupra aerului:
Dupa modul de emitere,poluantii atmosferei sunt:

¤ primari -poluanti emisi direct de surse identificate:hidrocarburi usoare din gazele de esapament ale autovehiculelor,metanul din gazele naturale,vapori de arene provenite din carburanti nearsi,derivati clorofluorurati ai metanului(freonii)etc.;
¤ secundari -poluanti produsi in aer prin reactii intre substante poluante primare sau prin interactii cu componentii aerului(smogul fotochimic).
Hidrocarburile inferioare care se gasesc in cantitati mari in gazele de esapament,provenite din arderea interna,aaturi de celelalte gaze produc dereglari ale functiilor inimii si plamanilor,asfixiere,reducrerea sau stagnarea actiunii unor enzime etc.Vaporii de hidrocarburi aromatice(benzen,toluen,polinucleare)au actiune cancerigena asupra organismului uman.
Cei mai puternici poluanti secundari se formeaza in urma actiunii ozonului asupra hidrocarburilor existente in atmosfera.
Ozonul,prin descompunere,da oxigen atomic:
O3 ----- O2 +O
In prezenta oxigenului atomic,hidrocarburile din aer formeaza radicali peroxidici,de forma R-O-O
Acesti radicali sunt foarte reactivi si interactioneaza cu alte hidrocarburi, cu oxizii de azot,cu oxigenul si formeaza un amestec de produsi numit smog fotochimic.
Smogul fotochimic este format din ozon de carbon,aldehide,cetone,azotati de peroxiaceil care se prezinta ca o "ceata" in atmosfera oraselor mari cu circulatie intensa(Londra,Chicago,Los Angeles,Hong Kong,etc.)
Formarea "smogului" prin internediul hirdrocarburilor,detremina in atmosfera joasa,(la inaltimi mici)marirea concentatiei de ozon care ataca tesuturile plantelor si vietuitoarelor. Daca la inaltimi joase ozonul este un agent poluant,in atmosfera inalta(stratosfera)el formeaza un invelis protector fata de actiunea radiatiilor ultraviolete.
Sub aspect ecologic disparitia din stratosfera a stratului de ozon(stratul protector al Terrei)ar insemna de fapt,disparitia vietii pe pamant.Cercetarile actuale ale oamenilor de stiinta dovedesc diminuarea concentratiei de ozon din stratosfera.
In anii 1980 s-a descoperit ca poluantii aerului care distrug in mare parte ozonul din stratul protector sunt produsii fluoroclorurati ai alcanilor inferiori(freonii).
Folosirea excesiva a freonilor in instalatiile frigorifice si la prepararea aerosolilor cosmetici de tip Spray,face ca asestia si patrunda tot mai mult in atmosfera.
In urma cercetarilor facute s-a demonstrat ca la altitudine de 20-30Km,sub actiunea razelor ultraviolete si la presiuni scazute,freonii se descompun,punand in libertate atomi de clor,care ataca si transforma ozonul prin reactii inlantuite,de tipul:


CF2Cl2 ------ ¤CF2Cl +Cl¤
Cl¤+O3-------¤ClO+O2
ClO+O-------¤Cl¤+O2
In ansamblu,transformarile conduc la reducerea concentratiei in ozon,conform ecuatiei:
O+O3-------2O2
Diminuarea stratului protector de ozon intensifica actiunea radiatiilor ultaviolete asupra Terrei,avand drept consecinta:
-perturbarea echilibrului termic al atmosferei,al apei si al solului;
-declansarea ploilor acide catastrofale pentru vegetatie;
-disparitia unor specii de plante si animale;
-diminuarea reproducerii organismelor marine si terestre;
-marirea incidentei cazurilor de cancer al pielii,al afectiunilor oftalmologice(conjunctivite,catarace,etc.).

Actiunea poluanta asupra solului:
Solul este acel strat al scoartei pamantului cu o structura afanata si friabila asupra caruia actioneaza si-l transforma agentii atmosferici,plantele,animalele si oamenii care-l folosesc.
Fertilitatea este cea mai importanta proprietate a solurilor necesara dezvoltarii vegetatiei cu rol primordial in primenirea aerului(circuitul oxigenului si carbonului in natura).Printre factorii care determina degradarea solului si implicit reducerea fertilitatii sunt:
-defrisarile si arderile padurilor;
-desecarile unor balti,lacuri;
-imbibarea ingrasamintelor naturale de natura organica(gunoiul de grajd,compostul,paiele,etc.),cu ingrasaminte artificiale(unele substante de sinteza greu asimilabile);
-folosirea excesiva a unor insecticide(D.D.T.),ierbicide(derivati de la fenol)daunatoare unor culturi;
-patrunderea in sol a rezidurilor poluante din uzinele cocso-chimice(uleiuri care contin arene,substante cancerigene);
-degradarea solului datorita imbibarii cu solutii uzate care cotin coloranti,detergenti,acizi organici,ape glicerice,etc.Masuri de prevenire si combatere a poluarii:

Aer: -asigurarea etantietatii conductelor de gaze;
-instalarea de filtre moderne in fabricile care elimina particule solide(negru de fum);
-construirea de cosuri pentru arderea gazelor la inaltime;
-utilizarea unor carburanti superiori;
-reducerea emisiilor de gaze si vapori toxici;
-inlocuirea substantelor organice care polueaza aerul.
Apa:-construirea de statii de purificare a apei;
-colectarea controlata a apelor reziduale industriale si menajere;
-securitatea transportului naval al petrolului;
-asigurarea etansietatii rezervoarelor de depozitare si transport a substantelor organice nocive;
-folosirea detregentilor biodegradabili.
Sol:-exploatarea rationala a padurilor in limitele potentialului de regenerare;
-folosirea controlata a ingrasamintelor,ierbicidelor,insecticidelor:
-depozitarea rezidurilor industriale si menajere in locuri in care nu se desfasoara activitati umane;
-actiuni de marire a spatiilor verzi.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }