QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente alimentatie

Proteine
Proteine Proteinele, numite si protide, sunt substante de baza, necesare oricarui organism viu. Structura acestor compusi este foarte complexa si diversa, asemanandu-se intre ei doar prin faptul ca sunt generati din aminoacizi.
 1. Rolul proteinelor im organism
 Proteinele au un rol insemnat in corp, intrand in constitutia celulelor si fiind implicate in metabolism, fie direct (au valoare energetica,calorica) fie indirect (prin enzime). Ele contribuie la dezvoltarea organismului, avand un rol major si in alte functii (imunitate, respiratia celulelor. Proteinele, de asemenea, ajuta la refacerea celulelor, intra in constitutia majoritatii hormonilor, mentin echilibrul hidric, acido-bazic si electric al corpului,actioneaa ca pigmenti respiratori.  Proteinele prezinta specificitate, ceea ce inseamna ca fiecare specie, ba chiar  fiecare individ sau organ in parte, isi sintetizeaza, cu ajutorul propriului sau material genetic (ADN, ARN) proteine individuale. De aceea nu este asa de important ca sursele de hrana sa furnizeze anumite protide, caci ele oricum vor fi dezintegrate inainte de absortie, ci e esential ca in hrana sa gasim toti aminoacizii de care organismul are in mod obligatoriu nevoie

Proteinele exogene, adica cele introduse in organism din surse exterioare (alimente, suplimente nutritionalesuplimente), reprezinta materia prima de care organismul are nevoie pentru a-si construi propriile structuri proteice.
  Daca proteinele exterioare nu sunt suficiente, se instaleaza carenta proteica, care merge de la subnutritie pana la malnutritie .Ajunge ca din hrana sa lipseasca, pentru o perioada mai indelungata, un singur aminoacid esential, ca organismul sa resimta profund starea de carenta.
  Insuficienta proteinelor provoaca tulburari nervoase si hepatice (steatoza hepatica, ciroza), scade imunitatea, vlaguieste organismul, duce la impotenta sau frigiditate, opreste cresterea la copii, etc.
  Proteinele sunt daunatoare si in exces. In urma metabolismului lor, rezulta compusi cu azot toxici si iritanti pentru tesuturi (uree, acid uric, creatina). Totodata, aminoacizii neesentiali din unele surse bogate in proteine, acumulandu-se peste normal, pot provoca o serie de dereglaje, de la un simplu herpes, la guta sau litiaza urinara.
  Luand in considerare aceste motive, este bine sa se stabileasca chibzuit atat nivelul proteinelor care intra in organism, cat si raportul dintre ele si ceilalti nutrienti, indeosebi glucide si lipide .

2. Alimente bogate in proteine


Nu toate alimentele bogate in proteine au o compozitie armonica in ceea ce priveste compozitia lor in aminoacizi. Multe din ele fie ca nu contin toti aminoacizii esentiali la nivele optime, fie contin prea multi aminoacizi neesentiali.
 
Prezentam mai jos, sub forma de tabel, continutul in proteine a unor surse de hrana .ALIMENTUL

PROTEINE (%) [g/100g parte comestibila]

TIP

  Drojdia uscata


  supliment natural

  Soia


  APs*

  Cascaval


  APc**

  Branza burduf


  APc

  Seminte de dovleac


  APs

  Arahide


  APs

 Linte 


  APs

  Seminte de floarea soarelui
  Fasole uscata


  APs

  Mazare uscata


  APs

  Urda


  APc

  Carne (pasare, porc, vita)


  APc

  Peste


  APc

  Galbenus de ou


  APc

  Migdale


  APs

  Ou


  APc

  Nuci


  APs*Aliment cu proteine semicomplete
  **Aliment cu proteine completeAminoacizi si proteineAminoacizii sunt substante organice esentiale, adevarate caramizi pe baza carora, in urma reactiilor metabolice se construiesc si se degradeaza proteinele din organismul tuturor vietuitoarelor, de la virusi la om. In lipsa aminoacizilor viata nu poate exista.
  Organismul omului, poate sa sintetizeze anumiti aminoacizi, in timp ce este incapabil de a-i 'fabrica' pe altii. Aminoacizii care nu pot fi sintetizati de catre om, dar care sunt de neinlocuit, se numesc,aminoacizi esentiali.
  Singura posibilitate naturala pentru om  de a-si procura aminoacizii esential ramane alimentatia .
  Exista opt aminoacizi esentiali (Fenilalanina , lizina, leucina, izoleucina, metionina, treonina, triptofanul si valina). Acestia se gasesc in totalitate si indestulator in
alimente cu proteine complete .Aminoacizii


Compusii organici care poarta denumirea de 'aminoacizi' au in componenta lor cel putin ogrupare aminica (aminata) - NH2  (NH3in forma ionica) si una carboxilica (de acid organic) -COOH (COO- sub forma ionica ).

Deoarece contin atat grupari functionale (carboxilice), cat si bazice (aminice), aminoacizii se comporta ca amfoteri (ca baze in mediu acid si ca acizi in mediu bazic). Caracterul amfoter este o proprietate foarte importanta, pe care aminoacizii o imprima proteinelor in componenta carora se regasesc.
  In functie de alte grupari care se adauga structurii generale, aminoacizii pot fi:
  - diaminoacizi (au doua grupari - NH2),
  - aminoacizi dicarboxilici (au doua grupari -COOH),
  - tioaminoacizi (au ogrupare tio -SH),
  - hidroxiaminoacizi (au una sau mai multe grupari hidroxid -OH).
  Unii aminoacizi prezinta resturi heterociclice (structuri aromatice)


4. Clasificarea aminoacizilor


Inafara clasificarii in functie de gruparile functionale, criteriu redat mai sus,  aminoacizii se clasifica dupa importanta lor exogena pentru organism.  Din acest unghi de vedere, exista doua mari grupe de aminoacizi; cei esentiali si cei neesentiali. Aminoacizii neesentiali nu sunt in mod obligatoriu mai putin importanti pentru om (unii dintre ei  chiar sunt vitali), decat  aminoacizii esentiali. Titulatura de 'neesential' semnifica faptul ca acestia nu trebuie sa ajunga neaparat in organism din sursele exterioare, deoarece corpul ii poate sintetiza pe baza altor substante. Histidina, spre exemplu, desi este un aminoacid neesential, joaca un rol de prima importanta in formarea hemoglobinei, proteina in lipsa careia omul nu poate supravietui. Cercetarile experimentale pe voluntari, precum si cele efectuate de nazisti pe prizonierii din lagarele de concentrare, au demonstrat ca globina se sintetizeaza in mod normal din histidina, chiar si in carentele in aminoacizi. Scaderea nivelului globinei apare doar in malnutritia avansata, si atunci, mai mult prin lipsa lizinei .
  Numarul de aminoacizi specifici omului, precum si categoria in care acestia se incadreaza inca mai aprinde dispute si azi. Inainte de 1980, clasificarile aminteau existenta a 22 de aminoacizi, dintre care 9 esentiali si 13 neesentiali.
  Din cei 9 aminoacizi esentiali, unul (histidina) era considerat neesential adultilor si copiilor de peste un an. Astfel, existau (cu exceptia copiilor foarte mici) 8 aminoacizi esentiali. 'Esentialitatea' celor 8 aminoacizi este unanim acceptata si astazi.
  Cercetarile efectuate dupa 1985 , au demonstrat ca arginina, compus considerat neesential, este alaturi de histidina, totusi indispensabil copiilor foarte mici.
  In randul aminoacizilor neesentiali, cele mai multe clasificari moderne, considera ca cisteina si cistina sunt forme ale aceluiasi aminoacid. Carnitina la randul ei, este exclusa de catre multi autori, din randul aminoacizilor. Din acest motiv, majoritatea clasificarilor recente, amintesc de existenta a 20 de aminoacizi, dintre care 8 sunt esentiali.
  Toate aceste date, sunt sintetizate in tabelul de mai jos:Categoria

Aminoacidul

Simbol

Masa Moleculara

Continut de azot (%)

Observatii

  Aminoacizi esentiali (indispensabili din sursele exogene, nesintetizabili de catre organismul uman)
  Lipsa din organism al unui sau mai multor aminoacizi esentiali, determina  carenta proteica.

Fenilalanina 

  Phe  - prezinta resturi heterociclice.

  Lizina

  Lys  - este un diaminoacid,
  - se transamineaza enzimatic cu usurinta.

Leucina

  Leu  - este un aminoacid cetoformator(formeaza corpi cetonici)

Izoleucina

  Ile  - se transamineaza usor.

  Metionina

  Met   - este un tioaminoacid.

  Treonina

  Thr  - este un hidroxiamnoacid.

  Triptofanul

  Trp  - prezinta resturi heterociclice,
  - se transamineaza usor.

Valina

  Val 
  Aminoacizi
esentiali pentru
copii mici, neesentiali pentru copii mari si pentru adulti

Histidina

  His  - aminoacid esential pentru copiii mai mici de 1 an,
  - prezinta resturi heterociclice,
  - are  caracter bazic.

Arginina

  Arg  - aminoacid esential pentru copiii mai mici de 1 an,
  - este un diaminoacid,
  - prezinta caracter bazic,
  - se transamineaza cu usurinta.

  Aminoacizi neesentiali (sintetizabili din alti compusi)

Glutamina (acidul glutamic)

  Glu  - este un aminoacid dicarboxilic,

  Aspargina

  Asn  - se transamineaza cu usurinta.

  Acidul asparctic

  Asp  - este un aminoacid dicarboxilic, glucoformator (prin degradare formeaza glucoza),
  - se transamineaza usor.

Cistina

  Cis  - este un tioaminoacid,
  - se considera a fi  forma stabila a cisteinei.

Cisteina

  Cys  - este un tioaminoacid considerat a fi o forma labila a cistinei,
  - se transamineaza usor.

Glicina (glicocolul)

  Gly  - este aminoacid glucoformator (prin degradare formeaza glucoza).

Tirozina

  Tyr  - este un hidroxiamnoacid cetoformator(formeaza corpi cetonici ,
  - intra repede in reactiile de transaminare.

Ornitina

  Orn  - este un diaminoacid.

  Alanina

  Ala  - este aminoacid glucoformator (prin degradare formeaza glucoza),
  - se transamineza enzimatic.

Prolina si hidroxiprolina

  Pro, Hyp  - sunt aminoacizi hetrociclici,
  - hidroxiprolina este un hidroxiaminoacid.

Serina

  Ser  - este un hidroxiamnoacid.

  Pseudoaminoacizi

  Carnitina
  -nu este recunoscut drept aminoacid de catre toti biochimistiiFormula de structura a fenilalaninei
Histidina-formula de structura


5. Metabolismul aminoacizilor- generalitatiPe baza aminoacizilor, se realizeaza sinteza protidelor protidelor in interiorul celulelor, in prezenta unor fractiuni speciale ale acidului ribonucleic (ARN) si ale sistemelor enzimatice enzimatice corespunzatoare.
  In mod natural, aminoacizii din hrana, dupa digestie si absortie, ajung in
sange si de aici in celule, unde are loc metabolismul lor. S-a constat ca aminoacizii liberi, asa cum se gasesc in unele suplimente, provoaca tulburari in echilibrul acizilor aminati, deoarece se absorb inainte de eliberarea substantelor similare din hrana. Acest decalaj, poate conduce la fenomene toxice.
Este mai degraba recomandat, sa se recurga la suplimente naturale, asa cum estepolenul, in care aminoacizii nu sunt liberi, dar sunt legati mai labil, eliberandu-se cu usurinta.
  Aminoacizii in corpul omului, trec printr-o serie de reactii chimice catalizate enzimatic, dintre care, cele mai importante sunt cele dedezaminare  , de transaminare si de decarboxilare .


Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }