QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente chimie

Proteinele in alimentatieProteinele, date fiind calitatile lor energetice si plastice, joaca un rol deosebit in viata celulelor, fapt ce impune includerea in alimentatie. Ele raspund necesitatilor celor trei functiuni fundamentale ale materiei vii: nutritie, crestere si reproducere.
Viata nu ar fi posibila fara molecula protetica, care are functii diverse incepand de la formarea materiei contractile a muschiului, la constituirea hormonilor, enzimelor, anticorpilor, trecand la transformarea energiei chimice in lucru mecanic si la transportul oxigenului si hidrogenului.
Digestia proteinelor se face in doua stagii: Coagularea si Hidroliza si degradarea succesiva.


Procesul digestiv dedubleaza proteinele in aminoacizi care sunt absorbiti la nivelul intestinului subtire.
Anumiti acizi aminati sunt indispensabili, deoarece organismul uman e incapabil de a-i sintetiza, aportul lor prin alimente, este obligatoriu.
Proteinele de buna calitate provin din alimente de origine animala: pe de o parte carne, mezeluri, oua iar pe de alta parte din lapte si branzeturi. Unele alimente vegetale (legumele uscate, cerealele, painea) contin mici cantitati de proteide iar valoarea lor biologica este inferioara celor animale.
De aceea este indicat ca cea mai mare parte a proteinelor sa fie obtinute din surse animale decat din surse vegetale.
Carnea, indiferent de origine, prezinta caracteristici nutritionale asemanatoare, continand in medie 15-20% proteine de calitate superioara. Este bogata in acizi aminati esentiali si este asimilata in proportie de 95% de organism.
Laptele contine proteine in proportie de 3,5% sub forma de cazeina.
Spre deosebire de lipide si glucide pe care organismul le poate inmagazina proteinele care depasesc necesarul se pierd.
Astfel este necesara prezenta acestora in alimentatia de zi cu zi intr-o ratie optima.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }