QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente turism

Analiza activitatii hotelului continental din timisoaraANALIZA ACTIVITATII HOTELULUI CONTINENTAL DIN TIMISOARA


1. Istoricul si evolutia hotelului

Silueta emblematica in arhitectura timisoreana, Hotelul Continental, detine de peste 32 de ani recordul de a fi cea mai inalta constructie din oras. Conceptie a arhitectului Gheorghe Garleanu, complexul a fost amplasat in plin centru, pe locul unei foste cazarmi. Arhitectul Gheorghe Garleanu a imaginat - pe locul fostei cazarmi a Transilvaniei - un complex turistic deosebit ca tinuta. Constructorii s-au straduit sa transpuna in opera gandul arhitectului: faptul s-a intamplat in anul 1971. De peste 30 de ani, complexul Continental strajuieste zilele si noptile turistilor si chiar ale timisorenilor. Cladirea cu subsoluri, 13 etaje, terasa de deasupra, terase laterale, magazine, sali etc., etc. este - prin cele intamplate in saloanele si camerele sale, parte a istoriei orasului in ultimele trei decenii. Proiectul, ambitios pentru inceputul anilor '70, desfasoara peste 1500 mp, spatii de cazare, saloane multifunctionale si terase inflorite care asigura armonizarea interioarelor cu spatiile verzi din jur.De-a lungul anilor, Continentalul a insemnat pentru timisoreni o locatie asociata cu luxul, mondenitatea si protocoalele: aici au fost gazduiti sefi de stat, artisti sau sportivi celebri si tot aici aveau loc banchete si receptii fastuase.

Trecerea vremii si austeritatea ,,vremurilor " dinainte de 1989 si-au lasat amprenta si asupra acestui complex. Au fost ani fara investitii si reparatii, cu economie la electricitate, cu orar ridicol de functionare a unitatilor de divertisment si alimentatie publica.

Declinul a mai continuat pana in anul 2001, cand un investitor strain a numit un manager nou si a demarat un program de modernizare si renovare estimate intr-o prima faza la 9 milioane dolari. In mai putin de doi ani s-au finalizat lucrari radicale: lifturi OTIS, instalatie proprie de incalzire si cilere pentru aer conditionat, aparatura noua pentru bucatarie si spalatorie, piscina exterioara incalzita si iluminata, redimensionarea unor terase si a barului de noapte, echipamente de ultima generatie pentru sala de conferinte. Toate cele 164 de camere si apartamente au fost complet renovate si dotate cu facilitati de standard 4 stele: acces control cu cartela magnetica, aer conditionat, mobilier si bai noi, minibar, TV cablu, telefon international direct, acces internet, uscator de par. Totul este nou, modern, adaptat cerintelor actuale. Si astfel, legenda a reinviat, au revenit clientii vechi, s-au castigat clienti noi, iar Continentalul a revenit polul ospitalitatii in orasul Timisoara.

Procesul de renovare si modernizare a inceput prin montarea a doua lifturi de ultima generatie tip OTIS, apoi s-a continuat cu montarea instalatiei de incalzire proprie si de aer conditionat, utilarea bucatariei si spalatoriei cu aparatura moderna produsa in anul 2002. In paralel s-au amenajat: o piscina exterioara incalzita si iluminata prevazuta cu terasa si bar, s-a redimensionat si modernizat barul de noapte si nu in ultimul rand s-a adaugat o sectiune de strip-tease.

In ceea ce priveste camerele, pana in iunie 2002 au fost puse in functiune 82 de spatii de cazare. Din experienta si din anchetele de piata efectuate s-a hotarat structurarea spatiilor de cazare in 73 camere single, 79 camere double, 8 suite si 4 apartamente din care unul cu jacuzzi. Toate camerele sunt dotate cu utilitati pentru 4 stele, insistandu-se pe detalii estetice rafinate, fiecare etaj avand o ambianta cromatica diferita, dar si detalii functionale, astfel ca s-au prevazut cateva etaje pentru nefumatori.

Hotelul prezinta spatii publice generoase: 8 saloane de restaurant si terase, o sala de conferinte de 150 mp., toate acestea permitand gazduirea de evenimente cu o larga participare.

Planul de afaceri actual isi propune sa justifice necesitatea creditarii in vederea renovarii hotelului si a imbunatatirii intregului complex hotelier, pentru a obtine clasificarea conform standardului de 4 stele, in present acesta fiind de 3 stele.

In trecut, pentru obtinerea finantarii, S.C. Continental S.R.L. a semnat doua contracte de colaborare cu societatea internationala de intermediere in afaceri JOHN J. BARNEY & ASSOCIATES LTD pentru obtinerea a doua imprumuturi, unul de 2 mil. $, rambursabil integral pe 2 ani cu o dobanda anuala de 10%, iar celalalt de 7,5 mil. $, rambursabil integral in 10 ani, dobanda anuala fiind de 15%.

Societatea hoteliera Continental gireaza imprumuturile cu cladirea, echipamentele, imprumutul in sine, conform viitoarelor intelegeri cu bancile sau potentialii investitori straini.2. Localizarea hotelului


Hotelul Continental este situat in centrul orasului Timisoara, pe Bulevardul Revolutiei 1989 nr.3. Timisoara este resedinta judetului Timis, judet situat in sud-vestul Romaniei. Timisoara are circa 600000 de locuitori. Hotelul este situat in centrul orasului unde se afla toate centrele importante de afaceri si banci, iar centrele de interes din Timisoara sunt la o distanta de doar cateva minute de mers de hotel, fiind locatia ideala pentru cei ce calatoresc in interes de afaceri sau pentru placere. Hotelul este amplasat intr-un parc si ofera servicii conform standardului de 3 stele. Hotelul este conectat direct cu aeroportul Timisoara printr-o autostrada cu 4 benzi de circulatie si este situat la circa 15 minute distanta de acesta.

Orasul Timisoara dispune de hoteluri incadrate la standarde de 1 pana la 4 stele, insa toate nu detin decat circa 600 camere disponibile.

Orasul Timisoara are 4 cartiere separate de zona central, de parcuri. Hotelul Continental este amplasat in zona centrala, care in trecut a fost fortificata prin ziduri de aparare, iar in prezent constituie o zona de atractie turistica.

Orasul Timisoara este al 4-lea oras ca marime din Romania, este un centru comercial si un oras industrial important, amplasat pe canalul Bega. Principalele activitati industriale sunt cele in domeniul industriei electrotehnice, industriei constructoare de masini, chimice, tesaturi si tricotaje, pielarie etc.

Orasul este un centru universitar avand 4 universitati de stat (in domeniul economic, tehnic, medical, si agricol ) 3 universitati private precum si o serie de facultati private.

Orasul prezinta interes turistic printr-o serie de cladiri datand din secolul al XVIII-lea: Castelul Muzeu, Primaria, Prefectura, Catedrala Ortodoxa, Domul Catolic etc.

Comunicatii

  • Zboruri: Timisoara are zboruri directe de pe aeroportul international Timisoara spre urmatoarele destinatii:

Destinatia

Curse

Bucuresti

7 curse pe saptamana

Frankfurt

2 curse pe saptamana

Dusseldorf

1 cursa pe saptamana

Verona

3 curse pe saptamana

New York

1 cursa pe saptamana

Chicago

1 cursa pe saptamana


Drumuri: principalele drumuri sunt E 64 si E 70, Munchen-Viena-Budapesta-Timisoara, Belgrad-Timisoara, Timisoara-Kiev-Moskova.

Transporturi de calatori pe calea ferata: Belgrad-Timisoara, Viena-Arad-Timisoara, Bucuresti-Timisoara, Budapesta-Timisoara. Transportul intern este asigurat rapid si la un inalt nivel calitativ.

Transporturi turistice noi in Timisoara: orasul este legat direct cu principalele orase din Germania, Austria, Spania, Franta, Ungaria si Serbia. Transportul european in regim turistic este in continua dezvoltare, fiind asigurat de companii de turism private si romanesti, straine sau mixte.3. Descrierea hotelului Continental

Hotelul a fost modernizat in totalitate in perioada 2002-2003 si prin complexitatea dotarilor sale se adreseaza atat clientelei aflata in deplasari de afaceri cat si turistilor amatori de sejururi mai lungi. Hotelul este unicul din Timisoara ce dispune de echipament special pentru afaceri si conferinte. Cladirea, cu o noua echipa manageriala, ofera cazare si diferite servicii :

164 camere si apartamente cu dus, cada, aer conditionat, tv, minibar; 

2 lifturi;

etaje pentru nefumatori;

magazine;

coffee shop;

restaurante si terase;

room-service;

bar de zi;

bar de noapte;

piscina de exterior si coffee bar;

centru de conferinte si bancheturi;

centru de relaxare;

parcare supravegheata;

camera de depozitare a bagajelor;

portar;

servicii de taxi, limuzina si inchiriere de masini;

transport cu minibus intre hotel si Timisoara, aeroporturile din Budapesta si Belgrad si alte destinatii in tara;

spalatorie si curatatorie;

personal poliglot; 

servicii medicale la cerere;

depozitarea obiectelor de valoare;

toate cartile de credit importante sunt acceptate.


Modul de organizare si conducere a unitatii

Structura personalului:

Administrator - 1 persoana:

1. Director tehnic - 1 persoana:

a. formatia constructori - 10 persoane

b. serviciu administrativ - 7 persoane

2. Director hotel - 1 persoana:

a. serviciu hotel - 36 persoane, din care:

soferi - 1 persoana

parcagii - 2 persoane

curieri - 3 persoane

femei de serviciu - 3 persoane

cameriste - 18 persoane

spalatorie - 9 persoane

b. receptie - 10 persoane

3. Director economic - 1 persoana:

a. Contabilitate - 17 persoane

b. Casierie - 1 persoana

c. Serviciu economic - 16 persoane

Resurse umane - 1 persoana


Concurenta hotelului Continental in domeniul prestarii de servicii hoteliere pe piata turistica din Timisoara

Principalii competitori pentru hotelul Continental din Timisoara sunt urmatoarele hoteluri:

Tabelul 1.

Nr. Crt.

Nume

Nr. locuri

Categoria

Restaurant

Bar

1

Timisoara

127

***

Da

Da

2

Euro

82

***

Da

Nu

3

Boavista

75

***

Da

Da

4

International

30

****

Da

Da

5

Central

127

**

Da

Da

5

Tomi

30

****

Nu

Nu

6

Sydney

20

***

Da

Nu

7

Reghina

42

***

Da

Nu

8

President

42

***

Da

Da


In prezent nici o societate privata sau de stat nu intentioneaza sa construiasca un hotel important cu mai mult de 30 camere si 3 - 4 stele in Timisoara, care sa constituie un competitor serios pentru Hotel Continental.

In aceste conditii nu se estimeaza o crestere a competitiei in domeniul hotelier la standardul de 3 - 4 stele in anii urmatori.


5. Serviciile oferite la hotelul Continental

5.1. Serviciul de cazare


Camere si apartamente

Camerele sunt bine echipate si au culori diferite pentru a oferi clientilor o ambianta placuta, intima. Structura camerelor este urmatoarea : 152 duble si twins 4 apartamente mici 8 apartamente standard. Structura spatiului de cazare este prezentata in tabelul 2.:

Tipul spatiului de cazare

Numarul Spatiilor

Numarul de locuri

Camera double in regim singleCamera cu doua paturi


58

Camera cu un pat matrimonial

Junior suite

4

8

Apartament

8

16

Total

164

255Tabelul 2.


Structura spatiului de cazareToate camerele si apartamentele ofera o gama larga de facilitati:

key cards

aer conditionat si incalzire individual reglabile

minibar / frigider

cablu TV

canal de filme

linie telefonica internationala directa

apel de desteptare

internet

uscator de par si telefon in baie.


Tarifele practicate pentru camere sunt diferite, in functie de tipul camerelor si apartamentelor. Situatia tarifelor de cazare, valabile pana la sfarsitul anului 2007 este evidentiata in tabelul 3.:


Tabelul 3.


Tarifele de cazare practicate la hotelul Continental


Tipul camerei

Tariful pe zi

Double in regim single

214 (RON/persoana)

Camera double twin

237 (RON /camera)

Camera double matrimoniala

237 (RON /camera)

Junior suite

424 (RON /camera)

Apartament

(RON /camera)

Sursa: Departamentul de rezervari al S.C. Continental S.R.L.


Tarifele prezentate includ micul dejun bufet, TVA si taxa turistica locala.


5.2. Serviciul de alimentatie


Restaurant si bar Salile pentru cinat ofera o gama larga de mancaruri si bauturi cu specific romanesc si international. Tacamurile vegetariene sunt disponibile la cerere. In saloanele amenajate aici, turistii pot sa savureze preparate delicioase pregatite dupa retetele secrete ale maestrilor bucatari angajati ai S.C. Continental S.R.L.


Salonul Europa «European Room» : ofera meniuri a la carte cu facilitati pentru grupuri. Salon pentru nefumatori, care ofera exceptionale meniuri ale bucatariei traditionale si internationale, fie a la carte, fie pe baza de meniu stabilit pentru grupuri, comunicand cu Salonul Romanesc ~ 75 locuri.

Salonul Romanesc «Romanian Room» : doar specialitatile traditionale romanesti. Salonul ofera intr-o atmosfera calduroasa exceptionale meniuri ale bucatariei traditionale, fie a la carte, fie pe baza de meniu stabilit pentru grupuri ~ 110 locuri.

Salonul V.I.P.  «V.I.P. Room» : o incapere pentru intalniri restranse si intime cu TV si muzica.

Gradina Tropicala «Tropical Garden Terrace» : ofera show-uri folk si meniuri a la carte, intampinandu-si oaspetii cu o atmosfera placuta, relaxanta, meniuri a la carte, muzica live ~ 150 locuri.

Terasa Miami «Miami Terrace» : intampina cupluri si oameni de afaceri cu o atmosfera calma si intima, fiind o terasa cu piscina, care ofera posibilitatea de a servi micul dejun, gustari, precum si organizarea de reuniuni, cocktail-uri ~120 locuri.

Terasa Ice Caffee Ice-caffee Terrace» : ofera gustari si bauturi pe durata zilei si este de asemenea o locatie relaxanta, intima, perfecta pentru o cina intima ~ 60 locuri.

Mansarda «Panorama Terrace» : ofera o panorama rapitoare de la etajul al 17-lea.

Salonul de mic dejun «Breakfast Room » : de la 06.00 la 10.30 ofera bufet cald asortat cu bufet rece,pentru servirea micului dejun ~110 locuri.

Bar de noapte : prestatii live si show-uri de cabaret.

Bar de zi «Coffee Shop » : situat in receptie ~ 15 locuri.

Salonul Bavaria : sta la dispozitia clientilor mai ales pentru organizarea de nunti, banchete, reuniuni, prezentari de moda, conferinte, orice alte evenimente de mare anvergura ~ 300 locuri.

Echipa care asigura alimentatia la hotel Continental este foarte bine pregatita si asigura servicii de catering pentru petreceri si receptii. Este locul ideal pentru nunti elegante, botezuri si aniversari, reuniuni memorabile si alte evenimente din Timisoara. Beneficiind de o magnifica priveliste spre centrul orasului, inconjurat de parcuri, hotelul Continental se mandreste cu faptul ca pune la dispozitia clientilor o locatie deosebita pentru nuntile, conferintele si celelalte evenimente din Timisoara.

La Continental, scopul este de a oferi o atmosfera incantatoare tuturor oaspetilor. Membrii personalului angajat se vor asigura ca totul se deruleaza perfect de la inceput si pana la sfarsit, acestia putand asista in legatura cu orice aspect al planificarii evenimentului, de la selectionarea meniului, pana la stabilirea decorului. Profesionalismul personalului si serviciile oferite pe planul audio-vizual poate asigura reusita evenimentului.

Indiferent de ocazie, turistii vor fi intampinati la hotelul Continental de un inalt grad de profesionalism in ceea ce priveste intregul personal, avand ocazia sa savureze excelentele produse culinare pregatite in bucataria restaurantului de mari maestri bucatari in arta culinara, atat nationala, cat si internationala.5.3. Serviciul de agrement


Hotelul a fost modernizat in totalitate in perioada 2002-2003 si prin complexitatea dotarilor sale se adreseaza atat clientelei aflata in deplasari de afaceri cat si turistilor amatori de sejururi mai lungi.

Hotelul este locatia ideala pentru cei ce calatoresc in interes de afaceri sau pentru placere.

Facilitati de agrement

Bucurandu-se de vecinatatea relaxanta a unui parc, se afla la cateva minute de mers pe jos de principalele atractii turistice ale orasului Timisoara: Castelul Muzeu, Primaria, Prefectura, Catedrala Ortodoxa, Domul Catolic etc.

Clientii tinta, atat in prezent cat si in viitor sunt: oameni de afaceri romani si straini prezenti in delegatie in Timisoara sau la conferinte, politicieni prezenti la sedinte si seminarii pe teme politice, oaspeti straini, oficiali si turisti prezenti in Timisoara, atrasi de activitatea cazinoului si a piscinei.

Turistii cazati la hotel se pot relaxa in centrul de frumusete, fitness si sanatate ce le pune la dispozitie:

o piscina de exterior cu incalzire;

o piscina de interior cu incalzire;

terasa Miami;

piscina de exterior cu cafe bar;

jacuzzi;

baie de aburi;

sala de fitness;

solar;

camera de masaj;

salon de frumusete.

O atractie deosebita este barul de noapte ce ofera prestatii live si show-uri de cabaret :

Predomina culoarea rosie

Cadru intim

Capacitate 80 de locuri

Animatoare si spectacol de cabaret.

In cadrul complexului fuctioneaza intre orele 07.00-22.00 o piscina incalzita si iluminata (dimensiuni 17.50/6.80) cu o ampla terasa plina de vegetatie si cu bar.

Terasele inflorite asigura armonizarea interioarelor cu generosul spatiu verde din jur:

Terasa Tropicala- seri cu muzica café concert, 150 locuri;

Terasa Miami - cocktail-uri, gustari si racoritoare langa piscine, 150 locuri;

Terasa Ice Café - un refugiu umbros pentru doritorii de liniste, 60 locuri;

Cafeneaua din spatiul receptiei are 15 locuri si este locul ideal pentru servirea cafelei de dimineata.
5. Servicii destinate turismului de afaceri


Clientii tinta, atat in prezent cat si in viitor sunt: oameni de afaceri romani si straini prezenti in delegatie in Timisoara sau la conferinte, politicieni prezenti la sedinte si seminarii pe teme politice, oaspeti straini, oficiali si turisti prezenti in Timisoara, atrasi de activitatea cazinoului si a piscinei.

Hotelul este unicul din Timisoara ce dispune de echipament special pentru afaceri si conferinte.
    Centrul de conferinte este bine echipat pentru intalnirile de afaceri, petreceri festive cu lansari de produse. Singurul hotel din oras ce dispune de facilitati pentru acest gen de intalniri pune la dispozitia clientilor sai:

spatiu pentru conferinte echipat complet, capacitate de pana la 125 persoane (aranjamentul scaunelor poate fi ales de client);

sistem audio;

instalatie de sunet, 16 microfoane fixe si mobile;

proiectoare video;

videorecorder;

proiector diapozitive;

televizor si VCR;

flip charts;

ecran;

fax;

imprimante;

servicii de secretariat ;

personal poliglot.

Sala de conferinta de 150 MP este climatizata si dispune de lumina naturala. Sala poate gazdui pana la 125 de persoane in aranjament stil teatru si serveste evenimentelor cu specific diferit:

traininguri;

lansari de produs, expozitii;

conferinte;

sedinte;

nunti elegante;

botezuri si aniversari;

reuniuni memorabile.

Salile de restaurant si de conferinte au gazduit in ultimii ani tot ceea ce s-a putut organiza: de la receptii la nivel de sefi de stat, guvern, ministri, pana la intalniri de toate gradele si protocoalele.
6. Evaluarea activitatii economice a unitatii

Studiul de evaluare a S.C. Continental S.R.L. propune realizarea unei analize diagnostic, a rezultatelor economice obtinute. Analiza a fost realizata pe baza unor grupe de indicatori calculati in functie de rezultatele financiar - contabile obtinute. Aceste rezultate sunt prezentate in tabelul :


Tabelul

-RON-

Indicatori

Anul 2005

Anul 2006

Anul 2007

Cifra de afaceri
Venituri totale
Venituri din cazare 
Venituri din alimentatia publica
Alte venituri
Cheltuieli totale 
Cheltuieli cazare
Cheltuieli alimentatie publica
Alte cheltuieli
Profit net
Sursa: Compartimentul financiar - contabil al S.C. Continantal S.R.L.In ceea ce priveste cifra de afaceri, se observa o crestere a acesteia din 2005 in 2006, ceea ce sugereaza o imbunatatire a situatiei firmei. Aceasta imbunatatire este sustinuta si prin cresterea vertiginoasa a profitului net inregistrat de societate. In anul 2007 se remarca o usoara scadere a acestor indicatori economici, dar situatia firmei este inca foarte buna. Evolutia cifrei de afaceri si a profitului net sunt prezentate in urmatoarele grafice:


Figura 1.Figura 2.Situatia veniturilor si a cheltuielilor este si ea interesanta. Veniturile din cazare au cea mai mare valoare in fiecare an, urmate apoi de cele din alimentatie, iar cea mai mica valoare o au alte venituri. Situatia cheltuielilor este asemanatoare. Cea mai mare valoare o au cheltuielile cu prestarea serviciului de cazare, urmate apoi de cheltuielile cu alimentatia si de alte cheltuieli, acestea din urma fiind cele mai mici. Ponderea fiecarei categorii de venituri in total venituri este prezentata in figurile urmatoare :Figura 3.


Figura


Figura 5.
Ponderea fiecarei categorii de cheltuieli in total cheltuieli este prezentata in figurile urmatoare :


Figura 6.


Figura 7.Figura 8.7. Circulatia turistica la hotelul Continental


Cererea turistica a hotelului Continental

Tabelul 5.


An

2005

2006

2007

Nr. persoane

7448

8897

8623


Din datele prezentate in tabel se observa o crestere a cererii turistice manifestata in cursul primilor doi ani si o usoara scadere in 2007.Gradul de ocupare in anul 2005, 2006 si 2007

Tabelul 6.


Gradul de ocupare

2005

2006

2007

40,0%

47,7%

46,3%


Dupa cum se poate observa, gradul de ocupare anual a crescut in anul 2006 fata de 2005 cu 7,7 puncte procentuale iar in anul 2007 fata de 2006 a scazut cu 1,4 puncte procentuale. Analizand aceasta evolutie, putem afirma ca ritmul de crestere este accelerat in primii doi ani, iar in al treilea, acesta are o tendinta de usoara scadere.

Referitor la structura cererii turistice, situatia turistilor romani si straini este prezentata in tabelul de mai jos:

Structura cererii turistice a hotelului Continental

Tabelul 7.


Anii

Turisti romani

Turisti straini

Total turisti

2005

5102

2346

7448

2006

5694

3203

8897

2007

6036

2587

8623


Grafic, aceasta structura se prezinta astfel:Figura 9.

Figura 10.
Figura 11.

8. Principalii indicatori ai activitatii turistice la hotelul Continental


8.1. Numarul de zile-turist


Acest indicator este reprezentat de produsul dintre numarul de turisti si durata activitatii hoteliere, adica durata de sedere a turistilor la hotel. In cazul hotelului Continental, situatia acestui indicator este prezentata in tabelul 8., iar evolutia lui este evidentiata in figura 12.:


Tabelul 8.


Anii
Numar de zile-turist

Figura 12.Referitor la evolutia acestui indicator, putem spune ca a inregistrat o crestere in anul 2006 fata de anul 2005, iar in anul 2007 se observa o usoara scadere, cauzata de scaderea numarului de turisti cazati la hotel.


8.2. Durata medie a sejurului


Acest indicator ofera informatii in legatura cu amploarea activitatii turistice. Se calculeaza ca raport intre numarul total de zile-turist si numarul total de turisti. Evolutia in timp a acestui indicator este importanta deoarece scoate in evidenta atitudinea consumatorilor de servicii turistice fata de activitatea turistica a hotelului, atitudine ce poate fi determinata de o serie de factori, cum ar fi: veniturile populatiei, politica de preturi si tarife a firmei si timpul liber al consumatorilor. Deoarece clientii tinta, atat in prezent cat si in viitor sunt: oameni de afaceri romani si straini prezenti in delegatie in Timisoara sau la conferinte, politicieni prezenti la sedinte si seminarii pe teme politice, oaspeti straini, oficiali si turisti prezenti in Timisoara, este de asteptat ca valoarea acestui indicator sa nu fie una foarte mare. Evolutia duratei medii a sejurului este prezentata in tabelul 9.:


Tabelul 9.


Anii
Durata medie a sejurului (zile)

Referitor la evolutia acestui indicator, putem spune ca a inregistrat o crestere in anul 2006 fata de anul 2005, iar in anul 2007 se observa o usoara scadere, cauzata de scaderea numarului de turisti cazati la hotel si implicit de scaderea numarului de zile-turist. Scaderea numarului de zile-turist s-a realizat intr-un ritm mai rapid decat scaderea numarului de turisti. Evolutia acestui indicator este prezentata in figura urmatoare.


Figura 13.


8.3. Cifra de afaceri pe turist si cifra de afaceri pe zi-turist


Calculul acestor indicatori este foarte important deoarece arata care au fost incasarile din activitatea turistica ce revin unui turist, respectiv unei zile-turist, ceea ce ne arata care este contributia acestora la veniturile firmei. Acest indicator se calculeaza raportand cifra de afaceri aferenta fiecarui an la numarul de turisti, respectiv la numarul de zile-turist, din anul respectiv. Situatia indicatorului este prezentata in tabelul urmator cu valoarea acestuia pentru fiecare an in parte:

Tabelul 10.


Anii
Cifra de afaceri pe turist (RON)
Cifra de afaceri pe zi-turist (RON)Figura 1

Figura 15.


Referitor la evolutia acestor indicatori, putem spune ca au inregistrat o crestere in anul 2006 fata de anul 2005, iar in anul 2007 se observa o usoara scadere, cauzata de scaderea cifrei de afaceri intr-un ritm mai rapid decat scaderea numarului de turisti cazati la hotel si implicit numarului de zile-turist. Scaderea aceasta este foarte mica, iar valorile indicatorilor reflecta o situatie buna a intreprinderii.8. Cheltuieli pe turist si cheltuieli pe zi-turist


Calculul acestor indicatori este de asemenea foarte important deoarece arata care au fost cheltuielile cu activitatea turistica ce revin unui turist, respectiv unei zile-turist. Acesti indicatori se calculeaza raportand cheltuielile totale aferente fiecarui an la numarul de turisti, respectiv la numarul de zile-turist, din anul respectiv. Pentru calculul acestor indicatori am luat in calcul valoarea cheltuielilor de exploatare si nu valoarea cheltuielilor totale, deoarece primele sunt mai sugestive in acest caz, ele reflectand valoarea cheltuielilor ce rezulta strict din activitatea turistica a societatii. Situatia indicatorului este prezentata in tabelul urmator cu valoarea acestuia calculata pentru fiecare an in parte:


Tabelul 11.

-RON-

Anii
Cheltuieli de exploatare
Cheltuieli pe turist
Cheltuieli pe zi-turist


Figura 16.

Figura 17.Referitor la evolutia acestor indicatori, putem spune ca au inregistrat o crestere atat in anul 2006 fata de anul 2005, cat si in anul 2007 fata de 2006. Evolutia crescatoare a indicatorilor a fost cauzata de cresterea cheltuielilor totale intr-un ritm mai accelerat decat cresterea numarului de turisti cazati la hotel si implicit a numarul de zile-turist, ceea ce sugereaza o situatie negativa in viitor.


8.5. Profitul net pe turist si profitul net pe zi-turist


Calculul acestor indicatori este de asemenea foarte important deoarece arata care este profitul net rezultat din activitatea turistica a S.C. Continental S.R.L., adus de un turist si respectiv de o zi-turist. Acesti indicatori se calculeaza raportand profitul net aferent fiecarui an la numarul de turisti, respectiv la numarul de zile-turist, din anul respectiv. Situatia indicatorilor este prezentata in tabelul 12., pentru fiecare an in parte :Tabelul 12.

-RON-

Anii
Profit net pe turist
Profit net pe zi-turist

Referitor la evolutia acestor indicatori, putem spune ca au inregistrat o crestere in anul 2006 fata de anul 2005, iar in anul 2007 se observa o usoara scadere, cauzata de scaderea profitului net. Desi numarului de turisti cazati la hotel si implicit numarul de zile-turist au scazut, totusi aceasta scadere s-a realizat intr-un ritm mai lent decat scaderea profitului net. Evolutia acestor indicatori este prezentata in figura 18., respectiv 19.:

Figura 18.


Figura 19.9. Analiza S.W.O.T. si obiectivele strategice ale firmei


Analiza S.W.O.T.

Cea mai utilizata metoda de analiza a pietei este cea a analizei S.W.O.T. Ea este o tehnica simpla si frecvent intalnita in pregatirea si revizuirea planurilor de afaceri, in rezolvarea problemelor de management sau in luarea unor decizii.

SWOT este un acronim pentru Strengths (puncte tari), Weaknesses (puncte slabe), Opportunities (oportunitati), Threats (amenintari).

Fiecare afacere are propriul ei profil SWOT:

In ceea ce priveste Hotelul Continental putem enumera urmatoarele:

Puncte tari:

Serviciile de inalta calitate (trei stele) oferite de hotel;

Lider pe piata hoteliera din oras (fiind unicul din Timisoara ce dispune de echipament special pentru afaceri si conferinte);

Personal calificat si bine pregatit;

Existenta unui program de fidelizare a clientilor;

Dotarile deosebite ale camerelor (televiziune prin cablu, telefon international, internet, room-service, uscator de par si telefon in baie, aer conditionat si incalzire individual reglabile);

Hotelul este amplasat in centrul orasului in imediata apropiere a principalelor atractii turistice;

Parcare supravegheata permanent

Hotelul prezinta spatii publice generoase: 8 saloane de restaurant si terase, o sala de conferinte de 150 mp., toate acestea permitand gazduirea de evenimente cu o larga participare.


Puncte slabe:

Necesitatea instruirii si perfectionarii permanente a personalului pentru mentinerea unor standarde ridicate.

Oportunitati:

Situarea intr-o zona cu mare atractivitate in ceea ce priveste turismul de afaceri;

Retea dezvoltata de cai rutiere;

Raportul cost - calitate pentru forta de munca este avantajos pentru angajatori.

Amenintari:

Evolutia nefavorabila a natalitatii, rata ridicata a mortalitatii si migratia externa au determinat scaderea numarului populatiei;

Existenta unor infrastructuri de transport insuficient exploatate;

Mentinerea unei fiscalitati ridicate, neclare, incoerente, instabile, aplicata selectiv si discriminatoriu;

Lupta continua cu concurenta pentru pastrarea pozitiei de lider;

Lipsa organizatiior de promovare a turismului si a resurselor umane specializate in domeniu;

Puterea de cumparare scazuta a zonei.9.2. Obiectivele strategice ale

S.C. Continental S.R.L.


Managementul hotelului Continental vizeaza urmatoarele obiective pe termen lung:

Mentinerea pozitiei de lider local in domeniul hotelier, prin trecerea de la standardul de 3 stele la cel de 4 stele;

Cresterea continua in timp a gradului de ocupare de la 40% in anul 2000 la 70% in anul 2010;

Cresterea profitului net prin cresterea calitatii serviciilor prestate clientilor, de la cca. 0,5 mil. $ in anul 2000 la peste 2 mil. $ in anul 2010;

Restituirea treptata a creditului pe zece ani de 7,5 mil. $ pentru renovarea complexului hotelier, contractat dupa rambursarea integrala a imprumutului anterior, in iunie 2000 ;

Renovarea si imbunatatirea complexului hotelier;

Imbunatatirea calitatii dotarilor tehnice.


Planul de reconstructie a hotelului Continental


Planul de reconstructie a fost analizat si intocmit de catre o societate austriaca specializata in domeniul proiectarii si constructiilor industriale. Aceasta a considerat ca, renovarea si imbunatatirea complexului hotelier sunt legate de schimbarea mobilierului si imbunatatirea calitatii dotarilor tehnice.

Standardul de 4 stele poate fi atins prin renovarea hotelului, iar cel de 3 stele poate fi mentinut prin imbunatatirea dotarilor cu mobilier si echipamente a camerelor.

Consultantul austriac a propus urmatoarele imbunatatiri:

  • Renovarea generala, a intrarii hotelului, a receptiei si a holului de primire. In perimetrul receptiei va trebui instalat un nou sistem de ventilatie, instalatie de iluminat de siguranta, instalatie de alarmare si supraveghere prin camere video, instalatie de alarmare in caz de incendiu cu detectoare de fum;
  • Inlocuirea intregii instalatii de frig, a sistemului de incalzire si a celui de ventilatie;
  • Reinnoirea si extinderea echipamentelor electrotehnice ale sistemului de elevatoare;
  • Renovarea integrala a mobilierului din camerele de hotel, in special in sectorul ultimelor etaje;
  • Reorganizarea celorlalte camere, pentru a obtine standardul necesar pentru 3 si 4 stele si reorganizarea intregului hotel.

Concluzii


Schimbarile majore din economia mondiala, concretizate in cresteri semnificative ale productiei in fiecare tara, dar si in reducerea barierelor politice si comerciale dintre tari, au condus, dupa 1970, la o evolutie exploziva a numarului calatoriilor si a tarilor participante la circulatia turistica, intensificand comunicarea in acest domeniu si sporind nevoia de informatii avand caracter turistic. Se impune, in aceste conditii, adoptarea unui sistem statistic unitar al turismului si dezvoltarea unei terminologii comune.

In privinta turismului, potrivit noilor precizari, acesta se refera la activitatile desfasurate de persoane, pe durata calatoriilor si sejururilor, in locuri situate in afara resedintei obisnuite, pentru o perioada consecutiva ce nu depaseste un an (12 luni), cu scop de loisir, pentru afaceri sau alte motive.

Turismul si-a constituit in timp o piata proprie definita prin factori cu manifestare specifica si determinanti de natura economica, sociala, politica si motivationala.

Ideea antrenarii resurselor, in combinatii diferite, astfel incat sa permita intreprinderii realizarea unui contact eficient cu piata a condus la nasterea conceptului mix-ului de marketing.

Conceptul de marketing-mix desemneaza orientarea activitatii de marketing a firmei in functie de resursele interne si de conditiile pietei, prin combinarea intr-un tot unitar, coerent, sub forma unor programe, a elementelor politicii de produs, de pret, de distributie si de promovare.

Politica de produs a fost numita ,,inima marketingului" pentru ca dezvoltarea de produse si servicii si conducerea lor pe piata, de-a lungul ciclului lor vital se constituie in nucleul activitatii de marketing.

Produsul turistic se defineste ca fiind un ansamblu de bunuri materiale si servicii, capabil sa satisfaca nevoile de turism ale unei persoane intre momentul plecarii si momentul sosirii in locul de plecare.

Produsul turistic este prin excelenta un produs asamblat, diferitele lui parti componente fiind «livrate » catre firma de turism care-1 ofera clientelei de o serie de firme independente (de transport, de cazare, de alimentatie publica, de agrement etc.), fiecare fiind specializata in prestarea unui anumit serviciu partial. De aceea, actiunile de marketing pe care le presupune trebuie sa provina de la fiecare din acestea.

Cazarea este functia principala a unitatilor hoteliere indiferent de marimea, tipul, categoria de confort, gradul de dotare etc., al acestora. Ea presupune existenta unui spatiu si a echipamentului necesar asigurarii conditiilor de odihna si de igiena ale turistului. Odihna turistilor in spatiile de cazare este conditionata de amplasarea acestora, de insonorizarea camerelor in raport cu zonele de mare circualtie (scari, lifturi, culoare de trecere, holuri de stationare) din interiorul unitatii, de miscarea personalului etc.

Pe langa acestea, realizarea serviciului de cazare vizeaza crearea conditiilor pentru desfasurarea unor relatii sociale, este astfel necesara existenta unor spatii special amenajate pentru primirea turistilor, desfasurarea unor intalniri cu prietenii sau de afaceri, realizarea unor manifestari stiintifice s.a.

De-a lungul anilor, hotelul Continental a insemnat pentru timisoreni o locatie asociata cu luxul, mondenitatea si protocoalele: aici au fost gazduiti sefi de stat, artisti sau sportivi celebri si tot aici aveau loc banchete si receptii fastuase.

Hotelul este situat in centrul orasului unde se afla toate centrele importante de afaceri si banci, iar centrele de interes din Timisoara sunt la o distanta de doar cateva minute de mers de hotel, fiind locatia ideala pentru cei ce calatoresc in interes de afaceri sau pentru placere. Hotelul este amplasat intr-un parc si ofera servicii conform standardului de 3 stele. Este conectat direct cu Aeroportul Timisoara printr-o autostrada cu 4 benzi de circulatie si este situat la circa 15 minute distanta de acesta.

Hotelul este unicul din Timisoara ce dispune de echipament special pentru afaceri si conferinte.

Cladirea, cu o noua echipa manageriala, ofera cazare si diferite servicii: 164 camere si apartamente cu dus, cada, aer conditionat, tv, minibar; 2 lifturi;etaje pentru nefumatori;magazine; coffee shop; restaurante si terase; room-service; bar de zi; bar de noapte; piscina de exterior si coffee bar; centru de conferinte si bancheturi; centru de relaxare; parcare supravegheata; camera de depozitare a bagajelor; portar; servicii de taxi, limuzina si inchiriere de masini; transport cu minibus intre hotel si Timisoara, aeroporturile din Budapesta si Belgrad si alte destinatii in tara; spalatorie si curatatorie; personal poliglot; servicii medicale la cerere; depozitarea obiectelor de valoare; toate cartile de credit importante sunt acceptate.

Toate aceste servicii conduc la formarea unui produs turistic complex si stabil, capabil sa satisfaca chiar si cele mai sofisticate si pretentioase gusturi. Relevante in acest sens sunt cuvintele doctorului Ioan Hategan, presedintele fondator al Societatii Culturale Banatul, publicate in cotidianul banatean ,, Prima ora'': ,,Un sir intreg de servicii de calitate, dar de o diversitate ce te buimaceste: cum de pot fi atatea intr-un spatiu atat de mic si nu te calci in picioare niciunde. Salile de restaurant si de conferinte au gazduit - in acesti ani - tot ceea ce s-a putut organiza: de la receptii la nivel de sefi de stat, guvern, ministri, pana la intalniri de toate gradele si protocoalele. Mii de pagini scrise, ore intregi de emisiuni radio si TV au purtat inscriptia Continental, fie ca loc, fie ca sponsor''.


BIBLIOGRAFIE


1. Catoiu, I., Boboc, S., Marketing, Editura Economica, Bucuresti, 1997

2.Catoiu, I., Teodorescu, N., Comportamentul consumatorului, Editura Uranus, Bucuresti, 2005

3. Falnita, E., Babaita, Carmen, Amenajari turistice, Editura Mirton, Timisoara, 2005

Foltean, F., Ladar, L., Marketing, Editura Brumar, Timisoara, 2001

5. Gherasim, T., Gherasim, D., Marketing turistic, Editura Economica, Bucuresti, 1998.

6. Kotler, P., Managementul marketingului, Editura Teora, Bucuresti, 2007

7. Lupu, N., Hotelul-Economie si management, Editura All, Bucuresti, 1999

8. Minciu, Rodica, Economia turismului, Editura Uranus, Bucuresti, 2001

9. Stancioiu, Aurelia Felicia, Strategii de marketing in turism, Editura Economica, Bucuresti, 2006

10. Stancioiu, Aurelia Felicia, Dictionar de terminologie turistica, Editura Economica, Bucuresti, 1999

11. Stanciulescu, Gabriela, Tehnica operatiunilor de turism, Editura Economica, Bucuresti, 1998

www.hotelcontinental.ro

www.rohotels.ro/hotel

www.timisoara.ro/hoteluri


Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }