QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente psihologie

Cercetarea dezvoltarii

Asa dupa cum sustineau la inceputul secolului 20 o serie de psihologi americani, MINTEA nu poate fii descrisa, izolata, masurata. In schimb se poate observa si masura COMPORTAMENTUL omului in diferite situatii. ( Behavioristii).
Ceea ce propun psihologii moderni este ca, aceste-i stiinte a comportamentului trebuie sa i se ataseze analiza proceselor psihice interne , adica , conduita umana in ansamblul ei. ( Def. Pag 7 . comportament - conduita )

Interesul cercetarii s-a focalizat asupra teoriilor psihogenetice, respectiv exlplicarea genezei, a mecanismelor si fazelor unui anumit proces sau a unor trasaturi psihice cat si asupra teoriilor psihodinamice, in care psihanaliza pune accentul pe determinantii interni ai dezvoltarii. ( impulsuri, energii primare, etc. )


Putem amintii teoria lui Erik Erikson ( 1902-1994 ) pe care-l putem considera extrem de actual prin faptul ca a anticipat cea mai noua perspectiva a cercetarii contemporane : dezvoltarea, ca succesiune a transformarilor sistematica bio-psiho-sociale , defineste tot parcursul vietii. ( ex : un tanar analizat la 16 ani are anumite trasuturi bio-psiho-sociale pe care nu le vom regasii la aceeasi valoare peste 30 de ani{ pt ca va devenii un alt actor social } ) .

Vom vorbi acum despre factorii ontogenezei. Principalii factori ai dezvoltarii sunt sunt ereditatea, mediul si educatia.

: este insusirea fundamentala a materiei vii de a transmite, de la o generatie la alta , mesajele de specificitate, sub forma codului genetic.
Ereditatea este premisa biologica a dezvoltarii.
In planul dezvoltarii psihice ea apare ca un complex de predispozitii si potentialitati. Bar Alexandru

 : este constituit din tottalitatea elementelor cu care individul interactioneaza direct sau indirect, in procesul dezvoltarii sale.

Mediul este o structura complexa ce include o mutitudine de aspecte ce pornec de la elementele naturale ( clima, relief) si ajung pana la cele ale mediului social ( familie, grup de prieteni , societatea in ansamblul ei ). Bar Alexandru
Actiunea mediului asupre unui individ poate fi in egala masura favorabila unei dezvoltari normale dar poate constituii o frana in dezvoltarea sa.

Prezenta mediului ca factor ontogenetic poate fi analizata prin natura si calitatea influentelor normative temporale:
* socio culturale :
- calitatea vietii
- nivel ocupational

* sau Istorice :
razboaie
epidemii

Influentele normative temporale formeaza cadrul general al dezvoltarii individuale dar si sociale pentru diferite grupuri, cohorte , generatii.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }