QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente medicina

Conceptul de educatie fizicaCONCEPTUL DE EDUCATIE FIZICA


,,In educatia fizica si activitatea sportiva, chestiunea unui nivel superior al inzestrarii si pregatirii se pune in mod frecvent, determinand adoptarea unui mod diferit de a privi motricitatea la copii, tineri sau adulti"

Conceptul de educatie fizica reprezinta o abstractizare si o generalizare a experientei acumulate in acest domeniu, incepand din cele mai vechi timpuri si pana in zilele noastre.  Conceptul actual de educatie fizica reprezinta o etapa in evolutia notiunii. Initial a fost utilizata notiunea de "gimnastica", care in prezent are un continut mai restrans, iar trecerea la denumirea de educatie fizica s-a datorat largirii sferei acestei activitati, diversificarii continutului, a formelor de organizare si cresterii segmentului de populatie antrenat in practicarea sa. Conceptia despre educatia fizica reprezinta valorificarea conceptului de educatie fizica, prin aplicarea lui la conditiile concrete ale anumitor societati. Ea ilustreaza sistemul de gandire in care se incadreaza conceptul, precum si notele care ii diferentieaza continutul, dar mai ales finalitatile. In Romania, expresia acestei conceptii se materializeaza in "Legea educatiei fizice si sportului." Conceptul de educatie fizica trebuie analizat din doua perspective: una idealista bazata pe o gandire filosofica si pe legile logicii, care evidentiaza descrieri, judecati si alta realist - pragmatica, bazata exclusiv pe evidentele faptice obiective ce rezulta din reactii masurabile, observabile in mod direct. Impletirea acestor doua abordari conduce la o reflectie completa, intemeiata pe conceptia holistica, conform careia fiinta umana este o entitate bio - psiho - sociala. Conceptia porneste de la cateva adevaruri:- aspectul fizic al persoanei si comportamentul sau motor sunt intim legate de fiecare gand al acesteia, de "aspectul" sau cognitiv - afectiv;

- existenta spirituala a omului este influentata in mare masura de posibilitatile de miscare si starea de sanatate;

- persoana in ansamblu este mai cuprinzatoare decat suma partilor sale componente (corp - spirit). Astfel, educatia fizica, spre deosebire de celelalte tipuri de activitati motrice, are o pozitie privilegiata, pentru relatia echilibrata pe care o promoveaza intre elementele fizic si psihic.

Specificul calitativ al educatiei fizice nu consta in faptul ca se desfasoara o activitate motrica, ci in modul in care se desfasoara aceasta activitate, in obiectivele urmarite si in accentul pus pe valoarea formativa a continutului instruirii.

Conceptul de educatie fizica trebuie sa evidentieze contributiile multiple ale acestei activitati la calitatea vietii individului astfel:

educatia fizica contribuie la transmiterea unor cunostinte (informatii) despre organismul uman, execitiul fizic, igiena efortului, biomecanica miscarii, regulamentele ramurilor sportive etc.;

fitness-ul (aptitudinile sau calitatile motrice) reprezinta un vector important al influentei educatiei fizice. Fiind o conditie fundamentala a sanatatii, a dezvoltarii fortei musculare, rezistentei, mobilitatii, coordonarii etc., el contribuie la ameliorarea calitatii vietii;

deprinderile motrice, achizitionate in numar cat mai mare, determina cresterea posibilitatilor de miscare, de experimentare a unor noi senzatii motrice, de imbogatire a universului de cunoastere, ceea ce favorizeaza exprimarea personalitatii;

educatia fizica presupune un continut emotional important, in sensul ca genereaza satisfactii si bucurii, elibereaza tensiunile si creeaza sentimentul libertatii individuale.

Educatia fizica, expresia esentei exercitiului fizic, a proprietatilor lui fundamentale si a conexiunilor existente intre diferitele lui forme de practicare, reprezinta una dintre notiunile fundamentale ale teoriei educatiei fizice si sportului careia o singura definitie nu-i poate evidentia toate valentele:

Educatia fizica este "un proces deliberat construit si dirijat, in vederea perfectionarii dezvoltarii fizice, a capacitatii motrice, in concordanta cu particularitatile de varsta, de sex, cu cerintele de integrare sociala a tinerilor, cu solicitarile fizice ale profesiilor si cu mentinerea conditiei fizice"

Educatia fizica este "o activitate care valorifica sistematic ansamblul formelor de practicare a exercitiului fizic, in scopul maririi, in principal, a potentialului biologic al omului, in concordanta cu cerintele sociale"[2]. (Terminologia educatiei fizice si sportului).

Educatia fizica este un tip fundamental de activitate motrica, care implica legi, norme, prescriptii metodice, in scopul realizarii unor obiective instructiv - educative bine precizate.

,,Educatia fizica, privita ca mod de viata, imbunutateste conditia unei natiuni, aceasta devenind mai capabila sa se exprime, sa exploreze si sa se dezvolte intr-o relatie echilibrata cu mediul in care traieste. Educatia fizica se adreseaza, simultan, corpului si psihicului, deoarece persoana se deplaseaza, gandeste, simte, se exprima. Ea este, de fapt, o educatie prin miscare. Abilitatile intelectuale configureaza si structureaza activitatile motrice, iar acestea le imbogatesc si le rafineaza pe cele intelectuale. Datorita complexitatii, data de caracteristicile, de finalitatile si de obiectivele sale, educatia fizica trebuie definita din mai multe perspective, interdisciplinar, structural - actional si sistemic:

a teoriei actiunii, ca activitate motrica-biologica - educatia fizica este un tip de activitate corporal - motrica, constituita din actiuni motrice sistematizate conform unor criterii specifice subiectilor pentru care este proiectata si programata;

a didacticii, ca proces instructiv-educativ - educatia fizica este o componenta a educatiei generale, realizata in cadrul unui proces instructiv-educativ sau in mod independent, in vederea dezvoltarii armonioase a personalitatii si a cresterii calitatii vietii. Educatia fizica cuprinde un complex de stimuli care influenteaza procesele de dezvoltare somato-functionala si psihica;

a teoriei sistemelor, ca sistem de concepte si actiuni - educatia fizica este practica si teoretica, reunind un ansamblu de idei, norme si reguli structurate intr-o conceptie unitara de organizare si aplicare concreta la diferite categorii de subiecti;

a managementului educatiei, ca forma de organizare - educatia fizica se constituie ca un ansamblu de forme de organizare ce valorifica sistematic exercitiile fizice, in scopul realizarii obiectivelor specifice;

a sociologiei, ca factor de integrare socio-culturala - educatia fizica este un sistem complex de influentare care se aplica rational indivizilor, favorizandu-le ameliorarea conditiei fizice, psihice si integrarea socio-culturala.

Educatia fizica are un caracter predominant formativ- pregateste pentru "viata", pentru necesitatile existentei cotidiene, dar si un caracter competitiv"[3].

Continutul educatiei fizice este legat de conduita motrica sau de ansamblul tehnicilor corporale variate, care influenteaza complex subiectii. Acest tip de conduita este numitorul comun al tuturor activitatilor fizice si sportive, iar identificarea ei ca obiect specific al educatiei fizice ii confera acesteia identitate in ansamblul celorlalte discipline. Continutul educatiei fizice este constituit de conduitele motrice.

Educatia fizica are ca obiect specific, conduitele motrice. ctiunea motrica este inima in care bate educatia fizica; ca practica educativa, educatia fizica este o pedagogie a conduitelor motrice care organizeaza conditiile favorabile in care actiunile motrice se manifest.

Facand o analiza asupra definitiilor diferitilor autori despre educatia se considera ca:

1. Educatia fizica este un tip de activitate motrica, constituita din actiuni motrice sistematizate conform unor criterii specifice subiectilor pentru care este proiectata si programata.

2. Educatia fizica este o componenta a educatiei generale, realizata in cadrul unui proces instructiv-educativ sau in mod independent, in vederea dezvoltarii armonioase a personalitatii si cresterii calitatii vietii. Educatia fizica cuprinde un complex de stimuli ce influenteaza procesele de dezvoltare somato-functionala si psihica.

3. Educatia fizica este practica si teoretica reunind un ansamblu de idei, norme si reguli structurate intr-o conceptie unitara de organizare si aplicare la diferite categorii de subiecti.

4. Educatia fizica se constituie ca un ansamblu de forme de organizare ce valorifica sistematic exercitiile fizice in scopul realizarii obiectivelor specifice.

5. Educatia fizica este un sistem complex de influente care se aplica rational indivizilor, favorizandu-le ameliorarea conditiei fizice, psihice si integrarea socio-culturala.

Mentionam unele note definitorii ale educatiei fizice:

v    dispune de un sistem de mijloace si metode, de tehnologii de predare diferentiate conform conditiilor si obiectivelor proprii categoriilor de subiecti;

v    raspunde cerintelor de realizare a dezvoltarii fizice si a capacitatii motrice, in vederea satisfacerii solicitarilor proprii diferitelor profesiuni si pentru mentinerea indelungata a unei bune conditii fizice;

v    imbina in mod echilibrat instruirea cu educatia, in vederea formarii unei personalitati complexe, evoluate si armonioase.

NICULESCU, I., I., (2006), Psihomotricitatea in jocul de volei, Editura Universitaria Craiova, p. 31


CARSTEA, G., (1993), Teoria si metodica educatiei fizice si sportului, Editura Universul, Bucuresti, p. 19

CARSTEA, G., (1993), Teoria si metodica educatiei fizice si sportului, Editura Universul, Bucuresti,

Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }