QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente matematica

Kovalevskaya SofiaEa indelung staea inaintea lor incercind sa le inteleaga si s-a le uneasca in ceva inteles .De la privirea zilnica asupra straniilor simboluri de pe tapete,multe formule chiar si neintelese s-au intiparit in memoria ei.Pina la aparitia in Polibino a lui Iosif Malevici pe Sofia o invatau doar muzica si limbila straine.
Iosif Malevici a fost acel dascal care stia a gasi contactul cu orice copil .El se socotea obligat sa dezvolte in copil cea ce acestui ii era dat de natura.Din primile lectii ,dascalul a inteles ca copila este atenta si capabila.Inca nestiind de cele patru operatii fundamentale ,ea rezolva probleme folosind diferite combinatii de numere . Malevici retinea curiozitatea Sofiei pina ce ea nu a invatat operatiile fundamentale din primul capitol al manualului de aritmetica si studierea continuase pina la virsta de 10 ani .Pe urma Sofia Vasilievna va spune ca acea perioada a pus baza stiintelor ei matematice.


Fetita stia bine aritmetica,rapid rezolva cele mai grele probleme,si Malevici inainte de de ai preda algebra ,ia permis sa studieze cursul de aritmetica de Burdon ,predate pe atuncea la universitatea din Paris.Usurinta cu care eleva percepea cel mai greu material,permitea dascalului din rugamintea Sofiei sa treaca cu dinsa si acele capitole care puteau sa fie intelese doar cu studierea matematicii superioare.Chiar de atunci ea incerca sa prezinte propriile solutii.Cam peste 3 ani,predind geometria ,Malevici a tinut lectie despre referinta dintre diametru si circumferinta in cerc cu toate dovezile si ipotezele atasate,lectia urmatoare Sofia a prezentat propriile calcule si combinari care s-au dovedit a fi drepte .Dascalul a cerut repetarea raspunsului si ascultind-o a crezut ca ea nu a inteles lectia predate,atunci a zis:
-Raspunsul final este correct insa nu veni spre el prin combinatii complicate,explica asa cum te-am invatat eu.
Fetita rosise si a inceput sa plinga .Linistind-o Malevici s-a adresat cu acest caz catre tatal ei ,Vasilii Vasilievici.Acesta a laudat reusitele fetei si a spus ca ea singura si-a gasit un drum in viata.Dorinta de a fi laudata de tata,cointeresat si acesta in matematica, a influentat nemijlocit asupra studierii matematicii.De atunci ea se ocupa in prealabil de matematica ,uitind de celelalte obiecte ,deacea dadaca nu o pierdea din vedere intreaga zi .Atuncu fata se punea pe smecherii.Ducindu-se sa doarma ea lua cu dinsa "Cursul de algebra" de Burdon,ascundea cartea si apoi cind toti dormeau o citea la lumina unei luminari. Vazind ca eleva este pasionata de3 matematica Iosif Malevici s-a ingrijorat si s-a adresat catre parinti cerind sfatul la situatia create.Acestia au multumit pentru lucrul permanent cu fiica lor si au cerut ca lectiile sa continue.
Odata vecinul lor de mosie ,profesor de la corpusul marin Nicolai Tirtov, ia adus lui Vasilii Korvin Krukovschii (tatal) cartea sa "Cursul de fizica elementara".Fata a luat cartea cu dinsa in camera sa si a inceput sa o citeasca. In capitolul "Optica" ea intilnise notiuni din trigonometrie:sinus ,cosinus,tangenta.
"Cei aceasta- sinus?" se intreba ea ,si la rugat pe Malevici sa-i explice.Insa acesta era pentru invatarea sistematica si consecutive,deci nu ia raspuns la intrebari.Insa ea cu indirjirea caracteristica ei din copilarie a incercat de una singura sa inteleaga dupa formulele din carte continutul si definitiile necunoscute. Ea a mers pe drumul istoric presupus,luind drept sinus-arcul.Pentru unghiurile mici aceste marimi aproape coincid una cu alta.In manualul lui Tirtov in toate formulele erau unghiurile infinitive mici.
Peste citva timp Nicolai Tirtov a venit in Palibino.Sofia a inceput sa discute cu dinsul avantajele cartii lui si a spus ca a citit-o cu mare inteles.Profesorul privind la dinsa cu zimbet a spus :"Ei iata sit e lauzi".Sofia s-a aprins de indignare si a aratat cum a ajuns ea la intelegerea formulelor trigonometrice.Profesorul foarte uimit sari din loc, fugise la Vasilii Vasilievici si afirm ca pe Sofia este necesar de a o invata serios matematica deoarece ea este noul Pascal!
Descoperirea unor asemenea abilitati prezente de fetita de 14 ani era uimitor,si de se nastea ea mai devreme,poate si era stiuta ca prim descoperitoare in acest domeniu.Tirtov recomanda parintelui sa ieie pentru Sofia in profesori pe Alexandru Nicolai Strannoliubskii. Acest nume era larg cunoscut intre intelectualitatea Petersburgului .
Tatal a dat cu draga inima acordul sau ca fiica lui sa invete la Strannoliubskii in timpul calatoriilor de iarna a anului 1866.Profesorul din prima lectie de calcul diferential s-a uimit de usurinta cu care aceasta intelese notiunea de limita si derivate.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }