QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente istorie

Erorii si martirii neamului romanescI. Rezistenta armata anticomunista din anii 1948-1958

Lupta si jertfa rezistentei armate anticomuniste a avut drept sens apararea fiintei neamului, a demnitatii nationale, a credintei in Dumnezeu, pentru un viitor fericit al Romaniei. Rezistenta armata a incorporat mii de luptatori din toate categoriile sociale (militari, preoti, invatatori, profesori, medici, studenti, elevi, tarani, muncitori - barbati si femei). Unii au luptat cu arma in mana, altii sustinandu-i pe acestia, cu pretul libertatii si al vietii. Toti muntii Romaniei si-au adus contributia la acesta lupta: M-tii Fagarasului, M-tii Apuseni, M-tii Bucegi, M-tii Banatului (Cernei), M-tii Olteniei, M-tii Vrancei, M-tii Bucovinei, M-tii Maramuresului, pana si Dealurile Dobrogei.


Rezistenta armata din Romania a fost cea mai ampla, cea mai sangeroasa si cea mai lunga rezistena armata anticomunista, care a durat 18 ani.

Cea mai puternica rezistenta au dovedit-o luptatorii din M-tii Fagaras - unde au luptat grupurile lt-col. Gheorghe Arsenescu, lt. Toma Arnautoiu, Ion Gavrila Ogoranu, grupul "Arnota", grupurile Matei si Saplacana - M-tii Fagarasului insemnand o cetate vie, lunga de cca. 100 km si lata de cca. 60 km.

In lupta dreapta cu armatele ateiste ale Securitatii nu a fost ucis nici un luptator anticomunist. Pentru urmarirea unor grupuri mici de partizani, precum cel al lui Ion Gavrila Ogoranu de 10-15 oameni, Securitatea folosea peste sapte batalioane, cca. 50 de caini politisti, alte forte, de multe ori fara nici un rezultat. In acesta situatie de infrangere rusinoasa, Securitatea a adoptat metoda lui Iuda, cea a tradarii, a vanzarii, a infiltrarii de grupuri false de partizani, a dislocarii unor categorii intregi de persoane.
Urmarea a fost arestarea, torturarea si executarea, uneori fara judecata, a tuturor prinsilor. Au scapat cu viata doar trei luptatori. La loc de seama se situeaza cel mai temerar erou: Ion Gavrila Ogoranu - supravietuitor in libertate al represiunii timp de 21 de ani, azi in varsta de peste 80 de ani, autor al cartii "Brazii se frang, dar nu se indoiesc", demonizat de Securitate sub numele de "banditul Cosma".

Caracterul rezistentei armate anticomuniste:

a) caracter national

In rezistenta anticomunista au participat toate elementele sociale, insusindu-si prerogativele statului de drept national.
Marea majoritate a luptatorilor din rezistenta erau obsedati de un singur obiectiv: alungarea ocupantului sovietic si a acolitilor sai locali.

b) caracter crestin

Aproape toti luptatorii au apartinut organizatiei crestine militante "Fratiile de Cruce", toti luptatorii fiind constienti ca sunt ostasii lui Hristos.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }