QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente geografie

Energia in problematica globala a omeniriiSe exprima deja opinii din partea oamenilor politici de a se intreprinde actiuni concrete, in vederea diminuarii cu pana la 20% pana in anul 2005 a emisiilor de carbon.

Efectul de sera si schimbari climatice globale.
Scenariul privind schimbarea globala a climei elaborat recent James Hansen de la Institutul Goddard pentru Studii Spatiale de la NASA evidentiaza ca "arderea carbunelui si a altor combustibili bazati pe carbon ca spre exemplu petrolul si gazul natural, esapeaza carbon ca un produs de baza al arderii acestora, in timp ce pierderea unor suprafete imense de paduri tropicale adauga, de asemenea, CO2 in atmosfera.''


Concetratia altor gaze care induc efectul de sera(ex:metan,oxizi de azot,cloroflorura de carbon) a inregistrat o crestere mult mai mare. Daca rata anuala de crestere a CO2 a fost in ultimii treizeci de ani de 0,4%, celelalte gaze mentionate inregistreaza o crestere de 5% annual.
Evolutia emisiilor de carbon datorate combustibilor fosili pentru diferite tari ale lumii se prezinta intr-o continua crestere. Conform cercetatorilor americani, se considera ca in anul 1988 datorita arderii combustibililor fosili s-au degajat in atmofera aproximativ 5 miliarde de tone de carbon, precum si alte 0,4-2,5 miliarde tone prin despadurire. Oamenii de stiinta au cazut in principiu de acord asupra faptului ca temperatura medie a globului a crescut de la 14,5oC in anul 1890 la 15,2oC in anul 1980. Se precizeaza ca cei mai caldurosi cinci ani ai secolului trecut s-au manifestat in acest ultim deceniu in care traim. Asa cum se arata in lucrare "incalzirea limitata care a aparut pana in prezent este importanta pentru studiile intreprinse de oamenii de stiinta, dar nu este amenintatoare pentru societate. Pericolul consta in accelerarea schimbarii climei care pare iminenta. Intre anii 2030-2050, temperaturile medii pot sa creasca cu 1,5-4,5oC mai mult decat in deceniile actuale. Acest lucru implica o incalzire cu 5 pana la 10 ori mai rapida decat cea inregistrata in ultimul secol''. Dar parafrazand unele din comentariile acestui studiu global, in jocul legat de schimbarea globala a climei, nu valorile medii aduc prejudicii mediului, ci valorile extreme ale parametrilor climatici.

Protectia Stratului de Ozon
Asa cum se stie, ozonul este singurul gaz din atmosfera care previne efectul nociv al radiatiilor solare ultraviolete asupra pamantului. Conform unui raport intre anii 1969-1986, concentratia medie a ozonului in atmosfera, a scazut cu aproximativ doua procente. Se mentioneaza ca acest fenomen este global si ca va afecta viata fiecarei persoane de pe planeta. Prelucrand imensul volum de date inregistrate de complexul de sateliti artificiali ai pamantului se estimeaza ca la nivelul anului 1984 gaura ozonului din Antarctica era ceva mai mare ca suprafata Statelor Unite si mai inalta decat muntele Everest.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }