QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente fizica

RADIATII ELECTROMAGNETICEDupa proprietatile pe care le au radiatiile emise de substantele naturale ,sunt de trei tipuri : alfa,beta, si gama, denumite altfel dupa primele trei litere din alfabetul grec.
a) Radiatia alfa are putere de patrundere foarte mica ,fiind formata din particule cu sarcina pozitiva si masa ;experientele efectuate de Rutherford au aratat ca particulele alfa sunt nuclee de heliu.Radiatiile alfa sunt formate din grupuri de particule cu energii bine determinate .
b)Radiatia beta are putere de patrundere mai mare decat radiatiile alfa. El sunt formate din electroni sau pozitroni . Radiatiile beta sunt emise cu toate energiile posibile cuprinse intr-un interval larg ; zicem ca spectrul energetic al radiatiilor beta este un spectru continuu. Radiatiile beta au un spectru discret nu sunt emise de nucleu ci provin din invelisul de electroni care inconjoara nucleul.


c)Radiatia gama are cea mai mare putere de patrundere si nu este deviata de campuri electrice sau magnetice.Aceasta radiatie este de natura electromagnetica si are lungimea de unda foarte mica.De regula ,radiatia gama insoteste radiatia alfa si beta.
Radioactivitatea naturala se intalneste mai ales la elementele de la sfarsitul tabloului periodic.
Exista doar cateva elemente cu masa atomica mijlocie care emit radiatii(40K ,82Rb ,152Sm ,176Lu ,187Re ) ;toate acestea emit radiatii beta , exceptie facand samariul care emite radiatii alfa.
Radiatiile electromagnetice interactioneaza cu substanta pierzand energia prin numeroase procese. Dintre toate acestea doar trei sunt mai importante din punctul de vedere al pierderii de energie de catre un fascicol. Aceste procese sunt :efectul fotoelectric ,efectul Compton si procesul formarii de perechi.
Reactorul nuclear este instalatia complexa in care se realizeaza reactia de fisiune in lant controlata . El este alcatuit din :zona activa, protectie biologica ,schimbatorul de caldura , aparatura de masura si control.
Zona activa este partea pincipala a reactorului in care se realizeaza reactia de fisiune in lant si exista dispozitivele de baza ce permit controlul si reglarea acesteia.
Protectia biologica reprezinta ansamblul de mijloace utilizate pentru reducerea pana la nivel nepericulos a radiatiilor emise in zona activa de materialele structurale si agentul de racire , de catre insusi materialul fisionabil, care prin puternica iradiere din zona activa pot deveni si ele radioactive si mai ales de produsele de fisiune , care sunt puternic radioactive , cat si de reducerea numarului de neutroni ce se "scurg "in afara zonei active. In realizarea acestei protectii se au in vedere urmatoarele aspecte :
. protectia directa a personalului impotriva radiatiilor emise de reactor si impotriva izotopilor radioactivi ce se formeaza in el ;
. protectia impotriva infectarii atmosferei si a terenurilor inconjuratoare cu substante radioactive ;
. protectia fata de radioactvitatea "deseurilor" rezultate , tratarea si depozitarea acestora .

Aceasta protectie se realizeaza prin inconjurarea
zonei active cu un perete gros de beton greu si otel sau fonta .
Schimbatorul de caldura realizeaza preluarea caldurii degajate in zona activa si transferarea ei in exteriorul reactorului.
Sistemul de reglaj si control are mai multe destinatii . Sistemul de reglaj trebuie sa asigure modalitatea de pornire si oprire a reactorului si sa stabileasca nivelul de putere calorica dorit . Sistemul de control are menirea de a masura in permanenta nivelul reactiei de fisiune si a declansa oprirea reactorului in caz de avarie precum ti de a masura si avertiza la cresterea nivelului de radiatii in diferite puncte din jurul reactorului , a sistemului de racire , a schimbatorului de caldura etc , in vederea mentinerii in limittele admise.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }