QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente fizica

PRIMUL ICAR ROMAN IN SPATIUDupa absolvirea liceului, a urmat cursurile Facultatii de constructii Aerospatiale din cadrul Institutului Politehnic din Bucuresti, devenind inginer constructor de aeronave. A lucrat ca inginer stagiar la Intreprinderea de constructii aeronautice din Brasov si apoi a absolvit cursurile scolii militare de aviatie, unde i s-a acordat gradul de locotenent major.

Dupa ce a obtinut consintamantul sotiei si parintilor, locotenentul major inginer Dumitru Prunariu a inceput pregatirile si testele medicale, in vederea zborului spatial.
Cele mai grele si lungi antrenamente au fost cele de la Centrul de pregatire a cosmonautilor "I.A. Gagarin" , de langa Moscova.


Ziua startului pentru marea calatorie cosmica a fost fixata la 14 mai 1981. In seara zilei, pe cosmodromul Baikonur, un autobuz special a adus pe cei doi cosmonauti, echipati pentru zbor: colonelul sovietic Leonid Popov, cel care in anul 1980 realizase recordul de durata in spatiul cosmic de 185 de zile, si locotenentul major inginer Dumitru Prunariu.

Scapata din chingi, racheta a tasnit dezinvolt, in pofida celor 300 de tone ale sale.Racheta s-a indreptat in noaptea siderala ca un punct luminos, la inceput mai mare, apoi tot mai mic, departandu-se cu mare viteza de Terra. Dupa ce nava cosmica cu echipajul mixt romano-sovietic a strabatut distanta de 10.500 km, s-a efectuat cu succes cuplarea cu complexul stiintific orbital <> - <>
In jurul orei 1 noaptea, dupa realizarea cuplarii, cei doi cosmonauti de pe <> au intrat in complexul stiintific orbital, unde si-au desfasurat activitatea timp de sapte zile. In timpul zborului de sapte zile, la bordul complexului orbital <> , <> , <> , echipajul comun romano-sovietic a indeplinit integral programul planificat de cercetari si experimente. Cosmonautii au efectuat experimente si experiente fizico-tehnice, bio-medicale si tehnologice, care au cuprins o gama larga de domenii.
Experimentul complex "Capilar" a urmarit elaborarea unei tehnologii pentru obtinerea, in spatial cosmic, de monocristale cu profil determinat ,prin folosirea efectului de capilaritate in conditii de imponderabilitate, care vor putea fi utilizate in etapele urmatoare in scopul elaborarii unor tehnologii de mare eficienta.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }