QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente fizica

Lucrare de Laborator fizica - Determinarea distantei focale a unei lentile subtiriDeterminarea distantei focale a unei lentile subtiri


Scopul lucrarii

Materiale si dispozitive necesare

Modul de lucru

Date experimentale

Concluzii

Lucrare de Laborator

Determinarea distantei focale a unei lentile subtiriScopul lucrarii:


Scopul acestei lucrari de laborator este determinarea distantei focale a unei lentile subtiri si intelegerea mai bine a opticii geometrice (cum se propaga raza de lumina printr-un mediu optic, cum se formeaza imaginea si cum trebuie pozitionate dispozitivele pe un banc optic pentru realizarea unei imagini cat mai clare a unui obiect).


Materiale si dispozitive necesare:


banc optic;

obiect (o lumanare);

lentila;

ecran (folosim o placa de faianta pe care se formeaza imaginea luminii facute de lumanarea aprinsa cu un chibrit);

obiect de masurare a distantelor (de exemplu o rigla gradata cu ajutorul careia putem masura distantele obiect-lentila si lentila-imagine);


Modul de lucru:


Pe bancul optic se aseaza lumanarea, lentila si placa de faianta pe trei suporturi. Se aprinde lumanarea cu un chibrit sau cu o bricheta, dupa care, cele doua suporturi (obiectul si ecranul) sunt pozitionate pe bancul optic la diferite distante de lentila, pana cand se observa o imagine cat mai clara a flacarii lumanarii pe placa de faianta. Exista mai multe situatii, astfel ca fiecare distantele obiect-lentila, lentila-imagine care ajuta la formarea unei imagini clare sunt notate intr-un tabel, dupa cum se poate observa mai jos la urmatorul punct.


Date experimentale:


In urmatorul tabel se pot observa distanta obiect - lentila (x1) si distanta lentila - imagine (x2). Din aceste valori vom afla distanta focala a lentilei (f), distanta focala medie (fm - media dintre distantele focale rezultate in fiecare caz), un delta f ce reprezinta eroarea din fiecare caz si un delta f mediu, ce reprezinta media dintre erorile rezultate in cazurile luate de noi.Concluzii:


Din tabelul de mai sus, se observa foarte clar ca eroarea maxima a fost delta f = 0.614, eroare ce a aparut in cazul x1=15 si x2=17. Eroarea cea mai mica adica distanta focala cea mai apropriata de adevar a fost in cazul delta f = 0.026, cu x1=18.5 si x2=16.1. Distanta focala a lentilei este in cele din urma 8.584, daca e sa calculam media dintre distantele focale rezultate in cazurile luate de noi. Observam ca in unele cazuri, cum ar fi cel al 7-lea sau cel al 2-lea, distanta focala a lentilei a fost foarte diferita de cea reala, deci in aceste cazuri au aparut cele mai mari erori rezultate din cauza pozitionarii gresite a obiectului pe bancul de lucru, adica nu s-a obtinut o imagine destul de clara pe ecran.


Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }