QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente economie

Analiza financiara a unui proiect de investitii
FACULTATEA DE FINANTE, ASIGURARI, BANCI SI BURSE DE VALORI


ACADEMIA DE STUDII ACONOMICE
ANALIZA FINANCIARA A UNUI PROIECT DE INVESTITII

 

I . PREZENTAREA S.C. FORTUNA S.A.

 
S.C. FORTUNA S.A. cu sediul in bUCURESTI, str. Campia libertatii, nr 2-4, inscrisa la Registrul Comertului la nr. J 15 /309 / 1997, cod fiscal R 941533, a fost infiintata  in anul 1993.

Firma este o societate cu capital privat care si-a diversificat in permanenta activitatea ajungand ca in anul 1998 sa produca sis a desfaca pe piata romaneasca cafea naturala in variantele boabe si macinata , cat si cafea solubila.

Obiectul de activitate al societatii il constituie prelucrarea ceaiului si a cafelei Cod Caen 1586.

Produsele pferite de FORTUNA sunt cele oferite si in prezent, structurate pe doua categorii:

cafea naturala prajita vrac in diverse sortimente

cafea naturala prajita ambalata


Societatea detine o proprietate in Bucuresti, teren in suprafata de 21.500 mp, pe care doreste sa ridice un spatiu noude productie pentru activitatea societatii, deoarece in prezent societatea isi desfasoara activitatea de productie in spatii inchiriate.

Valoarea totala a investitiei preconizate este de 4.709.090 euro.

In principal structura investitiei este urmatoarea:


Constructii


Echipament


Comisioane, taxe, cote legale


TotalSpatiul de productie se preconizeaza ca va fi operational la 8 luni de la data obtinerii finantarii solicitate, in prezentul studiu urmand sa opereze la finele lunii ianuarie 2006.


Avand in vedere analiza financiara a investitiei propuse pentru perioada de 5 ani, se considera ca fezabila investitia in ipotezele analizate, cu indicatori financiari buni.

Principalii indicatori prognozati pentru investitia societatii comerciale FORTUNA sunt urmatorii:


valoarea actualizata neta (VAN) = 3,354,042 euro la o rata de actualizare luata in calcul de 8%.

Rata interna de rentabilitate (RIR) = 32.89%

Punctul critic al vanzarilor = 4,116,746 euro
I I . ANALIZA FINANCIARA

 


- LEI -
Capital permanentActive imobilizateFond de rulment (FR)Active circulanteRegularizare ActivDatorii curenteNevoia de fond de rulment (NFR)Trezoreria neta (TN)
FR = Capital permanent - Active imobilizate

NFR = Active circulante - Datorii curente

TN = FR-FRN
- LEI -
Active imobilizateStocuriCreanteDisponibilitatiRegularizari activTotal ACTIVCapitaluri propriiDatorii cu durata mai mica de 1 anRegularizari pasiv (venituri in avans)Total PASIV


-LEI-
+Vanzari de marfuri+Productia exercitiului-Cheltuieli privind marfurile-Cheltuieli cu materii, materiale si alte servicii=Valoarea adaugata-Impozite si taxe+Subventii pentru exploatare-Cheltuieli cu personalul=Excedent brut de exploatare+Venituri din provizioane+Alte venituri din exploatare-Alte cheltuieli din exploatare-Cheltuieli privind amortizarea si provizioanele=Profit din exploatare+Venituri financiare-Cheltuieli financiare=Profit curent+/-Rezultatul exceptional=Profit brut-Impozit pe profit=Profit net- EUR -

Metoda aditivaExcedentul brut de exploatare+Alte venituri din exploatare-Alte cheltuieli de exploatare+Venituri financiare-Cheltuieli financiare+Venituri exceptionale-Cheltuieli exceptionale-Impozitul pe profit=CAPACITATEA DE AUTOFINANTARE


Metoda deductivaRezultatul net al exercitiului+Cheltuieli privind amortismentele si provizioanele+Venituri din  provizioane+Cota parte din subventiile virate exercitiuluiCAPACITATEA DE AUTOFINANTARESpecificatie

SimbolVenituri din exploatare

VeCheltuieli de exploatare

CheProfit din exploatare

Pe = Ve-CheProfit curent

PcProfit net

PnCapital propriu

CprActiv total

AtRata rentabilitatii veniturilor

rv = Pe / VeRata rentabilitatii resurselor consumate

rc = Pe / CheRentabilitatea economica

re = Pe / AtRentabilitatea financiara

rf = Pc / CprFluxul de numerar al investitiei


- EUR -Vanzari


TOTAL INTRARI DE NUMERAR


Variatia capitalului circulant


Cheltuieli operationale


Impozit pe profit


TOTAL IESIRI DE NUMERAR


Surplus/Deficit net


Surplus/Deficit net de numerar cumulat
Valoare investitie

Flux de numerar net

Rata interna de actualizare


Valuarea neta actualizataValuarea actualizata neta (VAN) a proiectului este de 3,354,042 euro , calculata la un factor de actualizare de 8%.


VAN = 1,700,353/1.08 + 2,217,807/1.17 + 2,196,090/1.26 + 2,196,090/1.36 + 2,196,090/1.47 - 4,705,090 = 3,354,042CALCULUL DURATEI DE RECUPERARE A INVESTITIEI


Valorile fluxurilor nete de numerar care au stat la baza calculului duratei de recuperare a investitiei sunt:


Valoare investitie

Flux de numerar net

Durata de recuperare a investitiei este de 3.42 ani.


CALCULUL RATEI INTERNE DE RENTABILITATERata interna de rentabilitate a proiectului este de 32.89%.


CALCULUL SI ANALIZA PRAGULUI DE RENTABILITATEIn calculul pragului de rentabilitate s-au considerat variabile cheltuielile cu cafeaua verde , ambalajele, salariile directe si utilitatile, iar restul cheltuielilor, respectiv cheltuielile cu reparatiile, piesele de schimb si intretinerea, cheltuielile cu taxele si impozitele, altele decat impozitul pe profit, alte cheltuieli indirecte ale productiei, cheltuielile de administrare, cheltuieli de promovare si publicitate, amortizare si cheltuieli financiare cu dobanzile s-au considerat fixe. Cheltuielile variabile au fost influentate proportional cu gradul de utilizare al capacitatii, respectiv:

Utilizarea de capacitate
Corespunzator acestora s-a calculat pentru perioada previzionata:
Punctual critic al vanzarilor
ANALIZA DE SENSIBILITATE SI RISCModificarea premiselor avute in vedere la proiectarea veniturilor si a cheltuielilor, in varianta de baza, ca de exemplu:


O scadere a preturilor cu 3% ar genera o diminuare a veniturilor incasate previzionate si concomitent o modificare a principalilor indicatoriai investitiei dupa cum urmeaza:Rata interna de rentabilitate a proiectului (RIR) va fi de 19.43%.

Valoarea neta actualizata (VAN), calculata la un factor de actualizare de 8% va fi de 1,461,068 euro.

Rata de recuperare a investitiei va fi de 26.17%.


Mentionam ca si in aceasta varianta proiectul ar genera suficient numerar pentru plata ratelor si a dobanzilor la creditele contractate.Proiectul suporta chiar si o scadere a preturilor de vanzare cu 5% cu o diminuare corespunzatoare a veniturilo incasate previzionate. In aceasta premisa principalii indicatori ai investitiei se vor modifica dupa cum urmeaza:


Rata interna de rentabilitate a proiectului (RIR) va fi de 9.63%.

Valoarea neta actualizata (VAN), calculata la un factor de actualizare de 8% va fi de 199,086 euro.

Rata de recuperare a investitiei va fi de 19.50%.


Chiar si in aceasta varianta proiectul genereaza suficient numerar pentru plata ratelor si a dobanzilor la creditele contractate si chiar pentru dezvoltari ulterioare perioadei de 5 ani luata in calculul indicatorilor aratati.


In ambele cazuri, premisele modificate, cat si in cazul proiectiei financiare de baza, factorul de actualizare luat in calculul VAN a fost estimat pesimist (8%).

Daca s-ar lua in calcul un factor de actualizare de 6% cu mentinerea premizelor modificate, urmare scaderii veniturilor, valoarea neta actualizata in proiectia de baza ar fi de 471,627 euro. Aceasta premiza apare mult mai apropiata de adevar , intrucat proiectul face parte din domeniul productiei de bunuri alimentare.


In varianta de baza s-a luat in calcul o utilizare a capacitatii de 84% in anul 2003 si de 90% in anii urmatori.


Daca capacitatea s-ar reduce pe intreaga perioada la 75% atat in anul 2003 cat si in anii urmatori, indicatorii investitiei s-ar modifica dupa cum urmeaza:


Rata interna de rentabilitate financiara a proiectului (RIR) va fi de 23.98%.

Valoarea neta actualizata (VAN), calculata la un factor de actualizare de 8% va fi de 2,039,507 euro.

Rata de recuperare a investitiei va fi de 28.99%.


Se constata ca proiectul ar genera o valoare neta actualizata pozitiva chiar si in cazul unei reduceri accentuate de capacitate.


O modificare in sensul cresterii cu 30% atat a cheltuielilor cu salariile si cu 40% a cheltuielilor cu utilitatile, aceste doua elemente de cheltuiala fiind intrinsec necesare functionarii in conditii optime a locatiei ar genera o diminuare a principalilor indicatori ai investitiei dupa cum urmeaza:


Rata interna de rentabilitate (RIR) va fi de 30.40%.

Valuarea neta actualizata (VAN) calculata la un factor de actualizare de 8% va fi de 2,992,869 euro.

Rata de recuperare a investitiei va fi de 34.27%.


Chiar si in cel mai pesimist scenariu, respectiv o reducere de capacitate la 65%, concomitent cu o majorare a costurilor cu salariile cu 30% si a costurilor cu utilitatile cu 40%, indicatorii investitiei ar inregistra urmatoarele nivele:


Rata interna de rentabilitate va fi de 14.66%.

Valoarea neta actualizata va fi de 813,778 euro.

Rata de recuperare a investitiei va fi de 22.37%.


Se constata ca in toate aceste scenarii negative investitia va ramane fezabila, fluxurile de numerar generate permitand atat dezvoltari ulterioare cat si plata ratelor si a dobanzilor la credite.

Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }

Documente similare:Cauta document