QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente chimie

PlumbulIn natura, plumbul se gaseste raspandit sub forma de compusi: galena, sulfura de plumb, din care se prepara plumbul; ceruzita, carbonatul de plumb; crocoita, cromatul de plumb si anglezitul, sulfatul de plumb.
Plumbul este un metal care in taietura proaspata are luciul cenusiu-albastrui, care dispare in aer curat cand metalul se acopera cu un strat subtire cenusiu de oxid de plumb si in aer umed cand se acopera cu un strat alb de carbonat bazic de plumb.
Plumbul este un metal moale; poate fi zgariat cu unghia, taiat cu cutitul si pe hartie lasa o urma.
Apa de baut (potabila), care contine carbonat acid de calciu si sulfati, formeaza pe suprafata plumbului o patura subtire si dura de carbonat si respectiv sulfat de plumb ce impiedica dizolvarea plumbului mai departe. Pe aceasta proprietate se bazeaza utilizarea plumbului la confectionarea conductelor de apa, fara pericol de intoxicare.


O proprietate chimica foarte importanta a plumbului este rezistenta sa la actiunea acidului sulfuric. In contact cu acidul sulfuric, la suprafata plumbului se formeaza un strat insolubil si compact de sulfat de plumb, care impiedica continuarea coroziunii. Datorita acestei proprietati, plumbul e intrebuintat in industria acidului sulfuric si, in general, in constructia instalatiilor in care se lucreaza cu acid sulfuric.
Plumbul si toate combinatiile sale produc intoxicatii grave numite "saturnism". La astfel de intoxicatii sunt expusi muncitorii tipografi si cei care vin permanent in contact cu acestea.
Plumbul intrat in organism se elimina foarte greu. Ca antidot in intoxicatiile cu plumb se administreaza lapte. O mare cantitate de plumb se utilizeaza in constructia placilor pentru acumulatoare electrice si in industrie pentru imbracarea cablurilor electrice.
Cantitatile cele mai mari de plumb se intrebuinteaza insa, pentru fabricarea aliajelor de plumb: pentru lagare (81%Pb, 13%Sb, 5%Sn, 1%Ca), pentru literele de tipar (50%Pb, 25%Sb, 25%Sn), aliajuri pentru lipit etc..
Din plumb se confectioneaza, de asemenea, conducte de apa, placi si imbracaminte de protectie fata de radiatiile gama, atunci cand se lucreaza cu substante radioactive etc..
Prin incalzirea plumbului topit intr-un curent de aer se obtine oxidul de plumb .
Daca incalzirea plumbului are loc deasupra temperaturii de topire, se obtine "litarga", de culoare rosie-portocalie, iar daca temperatura de incalzire este mai inalta rezulta "masicotul" de culoare galbena:

PbO(rosu) PbO(galben)
Litarga Masicot

Masicotul se intrebuinteaza in industria sticlei, iar litarga la fabricarea acumulatoarelor.
Galena cristalizeaza in cuburi octaedre. Este intrebuintata la extragerea plumbului, prepararea litargei si la confectionarea detectoarelor cu cristal.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }