QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente biologie

Harvey
In acea vreme cea mai buna scoala de medicina din Europa era la Universitataea din Padova , in Italia . In 1599 sau 1600 , Harvey si-a continuat studiile la Padova . Aici l-a avut profesor pe vestitul anatomist Hieronymous Fabricius din Aquapendente ( cunoscut sub numele de Fabricius ) , si a asistat la multe discutii in amfiteatrul anatomic . In timp ce era la Padova , Harvey a inceput pentru prima data sa se gandeasca serios la circulatia sangelui .
Harvey s-a intors in Anglia in 1602 si la scurt timp s-a casatorit cu Elisabeth Browne . Ea era fiica lui Lancelot Browne , medicul regelui James I ( Acesta l-a facut pe Harvey unul din medicii sai personali , iar mai devreme I-s inlesnit obtinerea primului post de medic la Spitalul St Bartholomew's din Londra ) si membru de vaza al Colegiului Medicilor . Desi avea diploma de Doctor in Medicina din Padova si diploma obtinuta la Universitatatea Cambridge , Harvey nu avea dreptul sa practice medicina la Londra si a trebuit sa dea mai multe examene suplimentare la Colegiul Medicilor ( acum Colegiul Regal al Medicilor din Londra ) . El a fost primit ca membru al Colegiului Medicilor in 1607 .


Doi ani mai tarziu , Harvey a fost desemnat medic asistent la Spitalul St Bartholomew's , la recomandarea regelui James I . In acelasi an , Harvey a preluat postul de medic . Responsabilitatile sale la spital erau de a face vizite cel putin de doua ori pe saptamana , de a examina pacientii si de a le prescrie medicamente . Harvey a ramas 34 de ani la spitalul St Bartholomew's si a infiintat si un cabinet particular mare , printre pacientii sai numarandu-se multe dintre cele mai eminente personaliatati ale Londrei . Prin 1618 , el a devenit si unul dintre medicii personali ai regelui , si astfel l-a ingrijit pe perioada ultimei sale boli . Dupa moartea regelui James , in 1625 , Harvey si-a continuat cariera ca medic personal al noului rege , Charles I , si cei doi au devenit prieteni foarte apropiati . Regele i-a permis sa foloseasca cerbii din parcurile regale pentru cercetarile sale .
Dar Harvey si-a combinat munca de medic practicant cu responsabilitatile sale de membru al Colegiului Medicilor , cercetarile sale si predatul . In 1615 a fost desemnat conferentiar la colegiu si timp de 41 de ani le-a predat studentilor anatomie , chirurgie si medicina . Pana atunci el a devenit unul dintre cei mai respectati medici din tara , iar ceilalti membrii ai colegiului adesea ii cereau sfatul . Profesorii lui Harvey de la Padova il invatasera importanta comparatiei anatomiilor diferitelor tipuri de animale , si el a continuat sa disece tot felul de vietuitoare , de al rame pana la mamifere . Lui ii placea de asemenea sa studieze corpuri umane cu orice ocazie i se oferea , studiindu-si pacientii sau examinandu-i dupa moarte .
In timpul in care lucra Harvey , un nou spirit de cercetare stiintifica incepea sa capete proportii . Ganditori precum Sir Francis Bacon ( 1561 - 1626 ) sustineau cauza dovezilor empirice , in locul credintelor medievale in traditie si misticism . Totusi , unele teorii din stiinta medicala ramasesera aproape neschimbate timp de 1000 de ani . Pe vremea grecilor antici , in secolul al patrulea i.H. , majoritatea oamenilor credeau ca vasele sangvine contineau nu numai sange , ci si aer . Medicul roman Galen a demonstrat ca arterele contin numai sange , dar el credea ca aerul patrunde in partea dreapta a inimii din plamani si ca sangel poate sa curga dintr-o parte a inimii in alta prin orificii mici din sept , peretele muscular care separa cele doua parti ale inimii . Galen a fost o personalitate foarte influenta in domeniul stiintei si al medicinii . Teoriile sale - precum si greselile - au ramas centrale in medicina timp de secole dupa moartea sa . Totusi , s-au facut si cateva progrese . De exemplu , anatomistul italian Andrea Cesalpino ( 1519 - 1603 ) descrisese felul in care inima si plamanii sunt conectate prin vasele sangvine principale , dar el a crezut in mod eronat ca sangele curge afara din plamani atat prin artere cat si prin vene .

William Harvey fiind un englez dintr-o familie distinsa , educat la Padua , a avut posibilitatea sa imbine traditia italiana in domeniul anatomiei cu noul interes pentru stiinta experimentala , care incepea sa-si croiasca drum in Anglia . Fiind nesatisfacut de teoria fluxului si refluxului , a demonstrat ca aceasta este falsa printr-un experiment efectuat in jurul anului 1610 .

Ceea ce a cautat Harvey a fost explicarea miscarii sangelui in corp pe baza legilor mecanicii . Lucrarea sa " Studiu anatomic despre miscarile inimii si sangelui animalelor " , publicata in 1628 , este expunerea unui nou gen de anatomie si fiziologie . Aceasta nu mai este o simpla disectie si o descriere , ci o investigatie activa , un fel de cercetare stiintifiac hidromecanica efectuata cu ajutorul unor experiente practice .
Harvey avea o situatie grea : el trebuia sa joace rolul unui Copernic silit sa-si prezinte noul sistem , fara sa aiba un Galilei care sa-l confirme prin probe vizibile . El a putut demonstra in mod logic ca trebuie sa existe o circulatie a sangelui , intrucat sangele iesea dintr-o jumatate a inimii si se intorcea in cealalta , si inca intr-o cantitate mult mai mare decat cea care ar fi putut incapea la un moment dat in corp . Dar nu putea sa vada cum ajungea sangele dintr-o jumatate in alta . Existenta vaselor capilare fine prin care curge sangele avea sa fie dovedita mai tarziu de Malpighi ( 1628 - 1694 ), folosind un alt instrument optic nou , microscopul .
Ceea ce Harvey a dedus din experiente prin rationamentul sau riguros a produs in fiziologia antica si galenica acelasi efect revolutionar ca si descoperirile lui Galilei si Kepler in astronomia lui Platon si Aristotel . El a aratat cum corpul putea fi privit ca o masina hidraulica , unde nu au loc spiritele misterioase care se credea ca ar salaslui in el . Totusi , el continua sa se calauzeasca mai curand dupa conceptiile lui Copernic si Kepler decat dupa cele ale lui Galilei , punand un accent deosebit pe aralelismul dintre corpul omenesc si univers .

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }