QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente biologie

CORPUL UMANColoana vertebral uman este format din 26 de oase separate: vertebre; acestea sunt unite prin articula]ii. Cele mai simple articula]ii sunt cele ^n care o suprafa] articular alunec peste cealalt; ^ntre rotul [i extremitatea distal a femurului.
Capul uman este format din 29 de oase. Neurocraniul este compus din 8 oase; bine sudate, pentru a proteja creierul la ac]iunile din exterior. Alte 14 oase intr ^n formarea fe]ei (craniul visceral); ^n cele dou urechi mai exist cate 3 oscioare auditive, iar ultimul os este mandibula.

~n formarea coloanei vertebrale intr 26 de oase. Cele 7 vertebre cervicale sunt urmate de 12 vertebre dorsale, iar acestea de 5 vertebre lombare late, puternice. Osul sacru, situat ^ntre oasele care formeaz bazinul, este alctuit din sudarea a 5 vertebre sacrale. Ultima vertebr a coloanei este coccisul - fomat ini]ial din 4 oase care s-au unit.


Oasele care formez toracele sunt ^n numr de 25. Pe cele dou pr]i sunt aliniate una sub alta 12 perechi de coaste lungi [i curbate, ^n centru fiind situat sternul.
Oasele centurii scapulare, ale bra]ului, antebra]ului [i mainii sunt ^n numr de 64. ~n centura scapular de o parte [i de alta sunt situate cate o clavicul [i o spat. Bra]ul este format dintr-un os, iar antebra]ul din dou oase lungi: humerus - radius [i ulna.

Centura pelvin [i piciorul sunt formate din 62 de oase. Osul pereche al centurii pelvine, ^mpreun cu osul sacru al coloanei vertebrale formeaz bazinul. De aici ^n jos urmeaz femurul, rotula, tibia [i fibula.
Osul viu este de culoare cenu[ie, fiind acoperit de o membran rezistent - periost - prin care ptrund vasele sangvine [i nervii destina]i oaselor. De[i oasele par a fi compacte, ^n realitate sunt pline de mici cavit]i.


MU{CHII corpului uman se grupeaz ^n trei clase:
mu[chii scheletici, adic mu[chii stria]i, care se fixeaz pe schelet, fiind controla]i de creier [i ^mpreun cu oasele pe care se fixeaz cu tendoane, sunt responsabili de orice mi[care.
mu[chii netezi, rolul lor este realizarea mi[crilor involuntare ale organelor interne
mu[chiul cardiac
Mu[chii scheletici (mu[chii stria]i) se gsesc ^n ^ntregul corp uman din cre[tet pan ^n picioare. Mu[chii scheletici sunt compu[i din fibre musculare, alctuite la randul lor din filamente; fibrele musculare se grupeaz ^n mnunchiuri mai mari numite miofibrile.
Mu[chii se fixeaz pe oase cu ajutorul unui tendon. Capacitatea noastr de a ne mi[ca, de a sta stabil ^n picioare este datorat interac]iunii bune dintre mu[chii scheletici [i schelet.
SANGELE este purttorul vie]ii din organism. Circuland prin arborele circulator, alimenteaz fiecare celul vie din organism cu substan]ele nutritive necesare fiecreia. Sangele are [i rolul de a cur]a de[eurile, transport substan]ele inutile, bioxidul de carbon, care rezult din arderea substan]elor nutritive. Sangele circul ^n organism printr-un circuit ^nchis de vase sanguine. Acestea se pot clasifica ^n artere (care duc sangele de la inim la capilare), vene (care duc sangele de la capilare spre inim) [i capilare.
Anticorpii sunt proteine produse de sistemul imunitar, pentru neutralizarea antigenelor.
Globulele ro[ii se produc ^n mduva hematogen, durata lor de via] fiind de 3-4 luni. Este o cantitate uria[ ^ncat organismul trebuie s distrug ^n fiecare secund 5 milioane de globule ro[ii. Scderea numrului de globule ro[ii [i a altor celule duce la anemie, pentru producerea hemoglobinei este nevoie [i de fier.
Globulele albe (leucocitele) sunt produse tot de mduva osoas. Exist dou tipuri principale: glanulocitele [i limfocitele.
Coagularea este un mecanism de aprare a organismului ^mpotriva pierderilor exagerate de sange.
Sistemul circulator este alctuit din vase sanguine [i din pompa de sange, inima. Se ^mparte ^n dou: circula]ia mic, cea care leag inima de plmani [i circula]ia mare, prin care sangele ajunge din inim la ]esuturile organismului [i de acolo ^napoi la inim. Inima are dou pompe musculare - una dreapt [i una stang.
PIELEA este cel mai mare organ al nostru. Pielea ^ntins a unui om adult acoper o suprafa] de circa 2 metri ptra]i [i are o greutate de aproape 3 kg.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }